Fisk och skaldjur grillad makrill

Grillad makrill med rostad potatis och spenatsallad

 
Förra helgen var magisk. Vi spenderade större delen på sjön, och drog in det sista (?) av sommaren. Det finns ingenting som slår att guppa runt i vår lilla eka, eller att fiska makrill en sensommarkväll när vinden är ljummen. Den där helgen känns väldigt långt borta nu när jag sitter i stickad tröja och huttrar på mitt kontor (läs köksbordet).Vi fick en rejäl makrillfångst, en sisådär 30 stycken och det fick bli grillad makrill till middag dagen efter. Jag serverade den som jag brukar, med dillmajonnäs och potatissallad, den här gången rostad, med spenat. 
 
 
 
Grillad makrill med rostad potatis och spenatsallad 4 port
 8 färska makrillar
1 rejäl dillknippe
olivolja
salt & peppar
 
Rensa fisken så att huvudet finns kvar och att fisken håller ihop. Den skall alltså inte filéas. Skär ett par skåror på varje sida. Värm grillen till mycket hög värme, gnid in fisken i olja och salta och peppra. Grilla tills den fått fin färg på bägge sidor.
 
Rostad potatis och spenatsallad
1 kg potatis
3 rejäla nävar spenat
1 knippe gräslök
3 msk  olivolja
salt och peppar
 
Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Lägg på en plåt och ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Lägg potatisen i en skål, blanda ner finhackad gräslök och de hela spenatbladen. Smaka ev av med mer salt och peppar. 
 
Dillmajonnäs
3 dl majonnäs (byt ev ut hälften mot creme fraiche)
1 dl hackad dill
Blanda majonnäsen med dillen och förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Anna J Fotografi:

Underbara bilder!

#2 - - AngelicasVärld:

MEn va galet gott!! Vi brukar röka makrill å det blir ju så gott att bara sitta och pilla å äta - älskar't!

SUPER vackra bilder!

#3 - - Johanna:

Grillad makrill är matlyx när den är som bäst, så enkelt och så fantastiskt! :)