Sallader & grönsaker, Vegetariskt bakade bönbollar, matsallad, meetfreemonday

Bakade bönbollar med tomatsallad

 
I helgen botaniserade jag i kamrat Lise-Maries trädgårdsland och hittade både röda och blå tomater. De är sådär söta och fina med massor av smak. Det fick bli en enkel tomatsallad med basilika, lök och lite olivolja. Till det, bakade bönbollar som har kommit att bli det jag äter en sisådär tre gånger i veckan. Jag trodde inte att det skulle vara möjligt för en sån som mig, som ständigt tänker på mat, att helt plötsligt glömma bort och äta och ta en tallrik fil istället för att laga middag. Avhandlingsarbetet har visat sig kräva strikt planering, inte enbart vad gäller texter och läsning utan även mina måltider. Så, numera lagar jag trippelsatser av det mesta, som de här bönbollarna, så att kylen och frysen alltid är fylld med något som går snabbt att laga. Bönbollar ja, det är ett av de där recepten som jag ständigt varierar. Ibland består de av kidneybönor, ibland vita bönor och den här gången blev det kikärtor och cannolibönor. Samma sak gäller med kryddningen, ibland tillsätter jag en gnutta spiskummin (falafel - tada!) ibland en klyfta vitlök eller röd chili. Bönbollarna blir krämiga och fina och det behövs egentligen inte någon sås, men en enkel yoghurtsås som tsatziki passar finfint till. 
 
 
 
Bakade bönbollar med tomatsallad 4 port
400 g blandade bönor (ca 3 burkar) - t.ex. kidneybönor, vita bönor. cannolibönor eller kikärtor
1/2 rödlök
Ev. 1 dl ströbröd alt 1 dl havregryn - om smeten är lös
ett par kvistar persilja alt. basilika/koriander/mynta
salt och peppar
 
Hacka löken grovt, mixa den därefter tillsammans med bönorna och örterna med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt ev. havregryn alt ströbröd om smeten för lös för att forma bollar. Smaka av med salt och peppar. Forma bollar av ca 2 msk smet och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka på 200 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 
 
 
 
Tomatsallad
ca 10  tomater (jag använde gula, röda och blå)
2 salladslökar
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
salt och peppar
Skiva tomaterna och löken i tunna skivor. Blanda alltsammans i en skål och ringla över olivolja, blanda med basilikablad och smaka av med salt och peppar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Johanna:

gott!