Svampsoppa med timjan och vitlökskrutonger

 
 Jag är inne på mitt femte år som matbloggare och jag säger samma sak varje år. Hösten är min favoritårstid. Jag mår fint i själen när det blir lite kallare i vinden, när jag får ta på mig raggsockor, krypa upp i fåtöljen med en bok och tända ljus utan minsta ångest över att jag inte sitter på balkongen och njuter av det vackra vädret.  Dagens recept, en lättlagas svampsoppa som jag har en tendens att glömma bort men som gör sig påmind när hösten smyger på.  Om du är lagd åt samma håll som jag gör du rätt i att laga dubbel sats av krutongerna för av någon outgrundlig anledning försvinner alltid hälften av dem innan de når middagsbordet.
 
 
 
Svampsoppa med timjan och vitlökskrutonger
1 liter färsk svamp, t.ex. kantareller, champinjoner, ostronskivling
1 gul lök
2 msk Smör 
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
7 dl vatten
1 msk kantarellfond
2 dl vispgrädde
1 rejäl kvist färsk timjan
salt och peppar
ca 2 dl stekta trattkantareller till servering
50 g ruccola och mangold till servering

Skala och hacka löken. Tvätta svampen och skär den i mindre bitar, ca 2x2 cm.  Fräs lök och svamp i smör i en kastrull. Strö över mjölet och häll på vinet och låt koka i ca 5 minuter. Tillsätt därefter vatten, fonden och timjanbladen och koka på svag värme i ca 15 minuter. Tag av kastrullen från plattan och mixa soppan med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ca 5 minuter. Stek trattkantarellerna innan servering och toppa soppan med dessa samt krutonerna och ruccolan och mangolden. 
 
Vitlökskrutonger
1 baguette (ca 100 g bröd)
3 msk olja
1 vitöksklyfta
 
Dela baguetten på längden och gnid in vitlöksklyftan i de två delarna. Skär brödet i tärningar, ca 2x2 cm stora. Ringla olivolja i en stekpanna och låt oljan bli riktigt varm innan du lägger i brödtärningarna och steker tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera till soppan.  
 
 
 
 
 
 
 
Fisk och skaldjur, Sallader & grönsaker fänkål, kålrabbi, potatissallad, stekt långa

Stekt långa med potatis-kålrabbi-fänkålsallad

 
När det gäller fisk brukar jag hålla mig till pappas recept. Dvs. till stekt långa och torsk äter jag kokt potatis, lingon och skirat smör och det är något av det godaste jag vet. Långan har seglat upp som en fiskfavorit här hemma, den är lätt att laga och har en fast och fin konsistens och är väldigt god att steka. Pappa får alltid rapporter om när fiskarna har fått långa och då brukar han komma förbi mig med ett par kilo. Om det uppskattas? You bet. I helgen testade jag ett nytt recept, stekt långa med potatis-kålrabbi-fänkålssallad och det blev en fin kombination. Kålrabbin är en av höstens favoriter, jag brukar t.ex. använda den i den här salladen som jag serverar till grillad lax. Det går såklart bra att servera potatis-kålrabbi -fänkålssalladen till annan stekt fisk, om du inte får tag på långa kan du t.ex. använda torsk istället. 
 
 
 
Stekt långa med potatis-kålrabbi-fänkålsallad 4 port
ca 800 g långa
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
vitpeppar
smör till stekning
 
Skär långafiléerna i ca 15 cm långa bitar. Vänd dem i mjölet och salta och peppra. Stek i brynt smör i ca 3 minuter på varje sida. 
 
Potatis-kålrabbi-fänkålsallad
10 kokta potatisar
1 fänkål
2 st kålrabbi
saft från 1/2 citron
2 msk rapsolja
salt och peppar
 
Dela potatisen i mindre bitar, ca 3 cm tjocka. Skär fänkålen tunt, tunt, gärna med en mandolin. Skala kålrabbin och skär den i tunna stavar, gärna ett par milimeter tjocka. Blanda potatis kålrabbi och fänkål i en skål, pressa över citronsaft och ringla över olivolja. Salta och peppra.  Servera gärna med skirat smör. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy M Kitchen

 
Tidigare i somras slog en ny restaurang upp portarna i Göteborg, Happy M Kitchen som drivs av Marie, en äkta matfantast! Vi var ett gäng matbloggare som fick möjligheten att träffa Marie och smaka hennes mat som är så underbart smakrik och förbaskat god! Under kvällen berättade Marie om sin tanke kring mat, råvaror och hälsa och jag tyckte att det var väldigt inspirerande. Det är också så inspirerande med människor som Marie som har ett helheltstänk kring mat och hälsa och som vill dela med sig. Tanken bakom menyerna är att vitt mjöl, raffinerat socker och mejeriprodukter är bortsorterade och det flesta rätterna är glutenfria. Det är så kul att upptäcka ett kök som blandar smaker jag tidigare inte tänkt att kombinera eller ens testa. Det som gör mig extra glad i hjärtat är att min vegetariska blogg-guru och vän Ann-Louise (Lilla Matdériven) håller matlagningskurser på Happy M kitchen, varje träff har olika teman och nästa tillfälle, den 29/9 är temat Happy Clean food från Mellanöstern. Det skall tilläggas att det finns få matbloggare som inspirerar mig så som Ann-Louise, hon får smakerna att dansa och jag älskar hennes blogg. Mer info om eventet hittar du här. Happy M Kitchen hittar du på Vasagatan 24 i Göteborg och hemsidan hittar du här.

 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Frukost fikon, provence

Surdegsbröd med fikon och timjan i Grignan, Provence

 
Vi spenderade helgen i den lilla byn Grignan, i Provence. En by utan affär, och med endast ett litet bageri och ett par restauranger. Huset vi hyrde låg vid kanten av den gamla medeltidsborgen och hade en utsikt som hette duga ut över fälten. Det ösregnade på vägen till Grignan och när vi kom fram möttes vi av en symfoni av dofter som släppts lös av regnet. Jord. Timjan. Rosmarin. Citrus. Och nybakat bröd. Det är mitt första besök i Provence och jag lovar att det här landskapet had me at hello. Vilken natur. Vinrankorna växer precis överallt, liksom fikonträden och i vår lilla trädgård växte rosmarinbuskar och citroner. Men det som framförallt fick mitt nördiga mathjärta att göra volter är fikonträdet med mogna fikon. Och visst får vi plocka säger vår värdinna Muriel. Jag bockar av att klättra i fikonträd och äta färska fikon på min to do lista. Och jag lovar att det hamnar högt upp över matupplevelser. Till frukost äter vi rostat surdegsbröd vi fått av Muriel med färska fikon och timjan. Hade jag varit hemma hade jag brett på lite ricotta och ringlat på lite honung men här duger detta gott, så gott. Det råder nästintill total tystnad i Grignan. Jag vaknar tidigt och hinner precis se när solen tittar fram bakom kullarna och ser hur dimman lättar över fälten. Jag tar min kamera och går runt i byn, mellan de små gränderna och ner till torget där bageriet ligger. Jag möter ett par människor men i övrigt är det tyst. Med min baguette (såklart) och ett par pain au chocolat går jag uppför branten till den medeltida borgen. De historiska vingslagen hörs tydligt, förmodligen eftersom jag är helt ensam däruppe bland alla murar och statyer. Jag lägger denna morgon till en av de vackraste jag upplevt och lovar mig själv att komma tillbaka. 
 
 
 
Se det här "receptet" som inspiration, ät med eller utan ricotta, eller utan honung beroende på hur söta dina fikon är. 
 
Surdegsbröd med fikon och timjan 4 port
8 skivor bröd
smör alt 2 dl ricotta
8 färska fikon
flytande honung
ett par kvistar timjan
 
Rosta brödskivorna och bred på ricotta alt smör. Skiva/bryt fikonen i mindre bitar och lägg dem på brödet, nyp av timjan och lägg på fikonen. Ringla eventuellt över honung och servera på direkten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trattoria i samarbete med Oatly

 
Jag har satt samman en härlig meny för Oatly som passar fint i den här perioden, mellan sensommar och höst. Menyn är helt vegetarisk och mjölkfri och rätterna fungerar utmärkt var och en för sig eller på en buffé och består av sparrisgalette med basilikacreme, krämig polenta med citron, salvia och mandel, rostad tomat och fänkålssoppa samt en semifreddo med cashewnötter och hallon
 
 

Sparrisgalette med basilikacréme  4 port/1 galette

Lättlagad paj som inte kräver någon pajform, kan serveras både varm och kall.

Till pajdegen:

150 g mjölkfritt margarin

4 dl vetemjöl

1 msk vatten

1 nypa salt

Dela margarinet i centimeterstora bitar och blanda samman med mjölet och tillsätt vatten och salt och knåda ihop till en smidig deg. Låt stå i kylen i ca 30 min. Kavla därefter ut pajdegen på ett bakplåtspapper tills den har formen av en cirkel som är ca 30-35 cm i diameter.

Fyllning:

Basilikacréme

2 dl Oatly  iMat fraiche

1 vitlöksklyfta

1 kruka basilika

Salt och svartpeppar

Skala vitlöksklyftan och skär den i mindre bitar. Skär basilikan i grova bitar. Lägg samtliga ingredienser i en bunke, mixa till en slät créme med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2 knippen sparris

2 msk olivolja

Skär av de hårda delarna av stjälken på sparrisen och halvera dem på längden.Bred ut ca 1 dl av basilikacrémen på pajbotten (du behöver inte breda ut någon créme ända ut i kanterna, spara ca 1 dl till servering). Lägg därefter på sparrisen och vik sedan in kanterna på pajen. Ringla över olivolja. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ringa över lite basilikacréme på galetten vid servering. 

 

Krämig polenta med salvia, citron och mandel 4 port

En krämig polenta med friska smaker som passar till grillade grönsaker och på buffén.

1,2 liter vatten

4 dl polenta

2 dl Oatly iMat fraiche

½ kruka salvia

1 citron

1 dl mandel

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Koka upp vattnet och häll i polentan, vispa ordentlige tills du har en slät gröt. Sänk värmen och låt polentan puttra i ca 30 minuter, rör om då och då. Hacka salvian och mandeln grovt. Riv citronskalet. Tag av kastrullen från spisen och tillsätt saften från citronen, Oatly iMat, samt hälften av salvian. Smaka av med salt och peppar. Vid servering: toppa polentan med hackad mandel, salvia och citronskal samt ringla över olivoljan. 

 
 

Rostad tomat och fänkålssoppa 4 portioner eller 12 förrätter

Krämig soppa med massor av smak från de rostade grönsakerna. Servera varm eller kall med is.

1 gul lök

2 fänkål

2 vitlöksklyftor

ca 8 plommontomater alt kvisttomater

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

3 dl vatten

2 dl Oatly iMat Fraiche

Skala löken och skär den i grova bitar, skär även fänkålen och tomaterna i grova bitar. Lägg lök, fänkål, tomater, och vitlöksklyftor i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg.Lägg grönsakerna i en kastrull, tillsätt vatten och mixa soppan slät med en mixerstav. Tillsätt Oatly iMat fraiche och låt soppan sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar innan servering.

 

 

 

Semifreddo med cashewnötter och hallon 4 portioner

Cashewnötterna gör semifreddon ljuvligt len. Du kan naturligtvis byta ut hallonen mot andra bär.

3 dl osaltade cashewnötter

150 g hallon

2 dl Oatly iMat fraiche

1 pkt Oatly Vaniljsås (250 ml)

2 msk socker alt 2 msk agavesirap (valfritt)

2 dl färska hallon till servering

3 kvistar mynta till servering

Lägg cashewnötterna i blöt i minst 6 timmar. Låt dem därefter rinna av och mixa dem till en slät kräm i en mixer. Häll Oatly Vaniljsås i en bunke och vispa tills såsen är fluffig. Mixa hallonen släta med en stavmixer eller mosa dem väl med en gaffel.  Blanda ner Oatly iMat, cashewnötterna, socker/agavesirap och hallonpurén i vaniljsåsen. Täck en bakform som är ca 25 cm lång och 10 cm bred (det går också bra att använda en rund sockerkaksform) med plastfolie och häll i semifreddosmeten. Täck med plastfolie och frys i ca 3 timmar. Låt tina i ca 20 minuter innan servering.  Servera med färska hallon och myntablad. 

 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt bakade bönbollar, matsallad, meetfreemonday

Bakade bönbollar med tomatsallad

 
I helgen botaniserade jag i kamrat Lise-Maries trädgårdsland och hittade både röda och blå tomater. De är sådär söta och fina med massor av smak. Det fick bli en enkel tomatsallad med basilika, lök och lite olivolja. Till det, bakade bönbollar som har kommit att bli det jag äter en sisådär tre gånger i veckan. Jag trodde inte att det skulle vara möjligt för en sån som mig, som ständigt tänker på mat, att helt plötsligt glömma bort och äta och ta en tallrik fil istället för att laga middag. Avhandlingsarbetet har visat sig kräva strikt planering, inte enbart vad gäller texter och läsning utan även mina måltider. Så, numera lagar jag trippelsatser av det mesta, som de här bönbollarna, så att kylen och frysen alltid är fylld med något som går snabbt att laga. Bönbollar ja, det är ett av de där recepten som jag ständigt varierar. Ibland består de av kidneybönor, ibland vita bönor och den här gången blev det kikärtor och cannolibönor. Samma sak gäller med kryddningen, ibland tillsätter jag en gnutta spiskummin (falafel - tada!) ibland en klyfta vitlök eller röd chili. Bönbollarna blir krämiga och fina och det behövs egentligen inte någon sås, men en enkel yoghurtsås som tsatziki passar finfint till. 
 
 
 
Bakade bönbollar med tomatsallad 4 port
400 g blandade bönor (ca 3 burkar) - t.ex. kidneybönor, vita bönor. cannolibönor eller kikärtor
1/2 rödlök
Ev. 1 dl ströbröd alt 1 dl havregryn - om smeten är lös
ett par kvistar persilja alt. basilika/koriander/mynta
salt och peppar
 
Hacka löken grovt, mixa den därefter tillsammans med bönorna och örterna med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt ev. havregryn alt ströbröd om smeten för lös för att forma bollar. Smaka av med salt och peppar. Forma bollar av ca 2 msk smet och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka på 200 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 
 
 
 
Tomatsallad
ca 10  tomater (jag använde gula, röda och blå)
2 salladslökar
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
salt och peppar
Skiva tomaterna och löken i tunna skivor. Blanda alltsammans i en skål och ringla över olivolja, blanda med basilikablad och smaka av med salt och peppar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Persikopaj

 
I veckan som gick har jag knappt lagat mat men en paj fick jag till när det vankades besök. Det här är världens enklaste paj som en endast fylls med persikor.  Jag fick tag på fina persikor som jag nästan tyckte var lite synd att baka eftersom de var så goda á la naturel. Pajdegen blev lite fluffigare än vanligt eftersom jag tillsatte ett ägg men det går även bra att utesluta ägget om du hellre vill det. Jag använde riktigt mogna persikor och då behövs inget socker, däremot om du använder frukter som är lite hårdare är det gott att strö över ett par matskedar  vid gräddningen. Det passasde förträffligt med lite mynta och lättvispad grädde till pajen och jag gissar att det också är fint med vaniljglass till. Solmogna persikor får mig att tänka på medelhavet och på att vi om drygt en vecka är på plats igen. Den här gången blir det Provence, franska rivieran, italienska rivieran för att slutligen landa i Verona. Som vanligt: har ni några bra resetips ni vill dela mer er av blir jag glad!
 
 
Persikopaj 4 personer
Pajdeg
125 gram rumstempererat smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
 
Fyllning
4-5 persikor
ev. 2 msk socker
 
Till servering: lättvispad grädde, alt. vanlijglass
 
Skär smöret i mindre kuber, ca 2x2 cm och blanda ner de torra ingredienserna och ägget. Knåda ihop tills du har en slät deg och pressa ut den i en pajform, ca 25 cm i diameter. Förgrädda pajdegen i ca 10 minuter på 175 grader. Dela persikorna och ta ur kärnan. Skär dem i ca 1 cm breda klyftor. Ta ur pajformen ur ugnen och lägg i persikoklyftorna. Strö ev. över socker. Grädda i ytterligare 15 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
Fisk och skaldjur grillad makrill

Grillad makrill med rostad potatis och spenatsallad

 
Förra helgen var magisk. Vi spenderade större delen på sjön, och drog in det sista (?) av sommaren. Det finns ingenting som slår att guppa runt i vår lilla eka, eller att fiska makrill en sensommarkväll när vinden är ljummen. Den där helgen känns väldigt långt borta nu när jag sitter i stickad tröja och huttrar på mitt kontor (läs köksbordet).Vi fick en rejäl makrillfångst, en sisådär 30 stycken och det fick bli grillad makrill till middag dagen efter. Jag serverade den som jag brukar, med dillmajonnäs och potatissallad, den här gången rostad, med spenat. 
 
 
 
Grillad makrill med rostad potatis och spenatsallad 4 port
 8 färska makrillar
1 rejäl dillknippe
olivolja
salt & peppar
 
Rensa fisken så att huvudet finns kvar och att fisken håller ihop. Den skall alltså inte filéas. Skär ett par skåror på varje sida. Värm grillen till mycket hög värme, gnid in fisken i olja och salta och peppra. Grilla tills den fått fin färg på bägge sidor.
 
Rostad potatis och spenatsallad
1 kg potatis
3 rejäla nävar spenat
1 knippe gräslök
3 msk  olivolja
salt och peppar
 
Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Lägg på en plåt och ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Lägg potatisen i en skål, blanda ner finhackad gräslök och de hela spenatbladen. Smaka ev av med mer salt och peppar. 
 
Dillmajonnäs
3 dl majonnäs (byt ev ut hälften mot creme fraiche)
1 dl hackad dill
Blanda majonnäsen med dillen och förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg