Allmänt, Bröd, bullar & kakor havre och dinkelbullar, kanelbullensdag

Havre och dinkelbullar med blåbär

 
 
Sedan jag började doktorera har jag befunnit mig i någon slags skriv och läsbubbla vilket har visat sig ställa till det på vissa punkter. Jag är till exempel mer förvirrad än vanligt och ett resultat av förvirringen är att jag börjar baka saker utan att titta efter om jag har alla ingredienser hemma. De här bullarna är ett resultat av förvirringen. Supersugen på bullar började jag röra ut jäst i mjölk och öppnade sen skafferiet och insåg att det fanns ingenting som hette vetemjöl därinne. Så, det blev till att improvisera. Dinkelmjöl och havregryn var vad som fanns att jobba med. Jag var rätt övertygad om att det här skulle bli de torraste och tristaste bullarna någonsin, men där hade jag fel,  det blev fina bullar, så bra att jag har bakat dem flera gånger. Allt handlar väl om förväntningar, om man förväntar sig att de skall smaka som en klassisk kanelbulle bli man garanterat besviken, om man däremot tycker det är ok med en annan, lite tyngre, vuxnare konsistens men nötig ton, ja då kommer man gilla det här receptet. Jag fyllde bullarna med blåbär och kardemumma men det går förstås bra att utesluta blåbären om du vill det. 
 
Vi gjorde en av höstens finaste turer med båten häromdagen. En magisk kväll med ett fantastiskt ljus. Ibland undrar jag om inte höstkvällarna slår sommarkvällarna...Få saker slår varmt kaffe på en sandstrand när det är lite kyligt i luften och det inte finns en kotte i närheten. Lycka. 
 
 
 
 
Havre och dinkelbullar med blåbär ca 20 st
150 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
7 dl havregryn 
6-7 dl dinlekmjöl
1 dl socker
1 krm salt
1 krm kardemumma
 
Fyllning:
100 g smör
1/2 dl socker
2 krm kardemumma
2 dl blåbär (använd dem gärna frusna, det blir mindre kladd)
1 ägg till pensling
 
Låt mjölken bli rumstempererad och blanda ut jästen i den. Skär det rumstempererade smöret i tärningar, ca 3x3 cm och blanda ner i mjölken och salt , kardemumma och socker. Mixa havregrynen till ett fint mjöl med hjälp av en matberedare. Arbeta ner dinkelmjöl och havremjöl pö om pö tills du har en slät deg. Jäs i ca 45 minuter. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 60 cm. Blanda smör, kardemumma och socker och bred ut över degen. Lägg på blåbären och rumma försiktigt ihop degen, du behöver inte rulla hårt. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och skär bullar som är ca 3 cm breda och lägg på plåtarna. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda på 175 grader i ca 10-12 minuter. Avsluta med att penska på uppvispat ägg. Låt svalna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Anna J Fotografi:

Åh vad gott!

#2 - - Ruth:

Åh, vad goda de där bullarna ser ut! Ibland är det allt bra att det inte går som man tänkt sig, för det är oftast då man kommer på de bästa nya lösningarna. Alltid roligt med en annorlunda variant på bulle!

#3 - - Anders:

Smaskigt och vackert!

Svar: Tack!
Karin Högberg

#4 - - tina:

Åh, bulle tack så mycket.

Själv har jag unnat mig saffransskorpor hela veckan som gick. Så himla goda, tack för det!

Och tusen tack för stroganofftipset! Lagade ikväll (så här: http://www.pickipicki.se/2015/10/svamp-stroganoff-sant/ ) och det blev toppengott.

:-)

Svar: Vad kul att det blev radiomat av den där idén! Och tack för att vi fick komma på fika! <3
Karin Högberg