Sallader & grönsaker grönkålssallad

Grönkålssallad med bulgur och tahini & avokadodressing

 
 
Grönkålen är här. Äntligen! Vi äter galna mängder kål under den här perioden av året. Grönkål, svartkål, vitkål, för att inte prata om brysselkål...Det här är den typen av sallad jag gör en stor skål av och äter halva veckan. Den funnkar till allt, fisk, kyckling eller tofu. Grunden är egentligen en tabouleh men min version innehåller grönkål och en  avokado och tahini-dressing som jag smakade för förtsa gången i Brighton förra sommaren. Igår testade jag för första gången att göra egen tahini och med tanke på hur snabbt och lätt det var undrade varför jag inte gjort det förut? Så enkelt och förbaskat gott! 
 
Grönkålssallad med bulgur och tahini & avokadodressing 4 port
250 g grönkål
6 dl kokt bulgur
4 tomater
2 schalottenlökar
1 rejäl näve persilja
1 granatäpple 
 
Tahini
2 dl sesamfrön 
1 dl olivolja
1 nypa salt
 
Häll seesmfröna i en stekpanna och rosta dem tills de får fin färg. Häll dem i en mixer och häll i olivoljan och salta. Mixa tills du har en slät smet. 
 
 
 
Tahini & avokadodressing
1/2 dl tahini
1 avocado
1/2 dl olivolja
3 msk vatten
saft från 1/2 citron 
salt och peppar
Häll samtliga ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås. 
 
Fyll en stor kastrull med vatten och låk koka upp. Skär av stjälkarna från grönkålen och koka grönkålen i ca 1 minut, häll av vattnet och skölj grönkålen med kallt vatten och  låt rinna av. Skär tomaterna i mindre bitar, ca 1x1 cm, hacka schalottenlöken fint och persiljan grovt. Tag ur kärnorna ur granatäpplet. Blanda bulgur, grönkål, tomater, persilja och schalottenlöken. Tillsätt tahini och avocadodressingen och blanda väl. Toppa med granatäpplekärnorna vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fisk och skaldjur, Soppor, Vegetariskt bouillabaisse, marseille, rouille

Bouillabaisse med rouille + en glimt av Marseille

 
 

För en tid sedan besökte vi för första gången Marseille. Låt mig säga så här, en här sydfranska hamnstaden hade me at hello. Vilken underbar stad! Folkmyllret, hamnen, havet, dofterna och maten. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, jag har precis som alla andra läst om kriminalitet och sociala problem och såklart finns de där, men upplevelsen av Marseille blev helt annorlunda än vad jag hade kunnat föreställa mig. Och vilken skillnad det är på den Parisiska atmosfären och bemötandet! Både jag och Peter blev förvånade över hur vänliga och hjälpsamma de människor vi mötte var och att de tog sig tid att prata. För den matintresserade är Marseille en guldgruva. Nordafrikansk mat möter traditionell fransk i en underbar mix och fisken och skaldjuren mina vänner, vilken guldgruva! En av paradrätterna i Marseille är såklart Bouillabaissen, eller fiskarhustruns soppa. Det här är ett av mina favoritrecept, jag har bloggat om det förut men det förtjänar att bloggas om igen. Jag hade även med receptet i kokboken. Det är lite av fiskarnas pyttipanna, du har en bas och fyller på med det som råkar finns hemma, eller fastna i näten för dagen. Det är precis det här jag gillar så skarpt med Bouillabaissen, du kan göra den enkel, eller oerhört festlig och lyxig, oavsett vad smakar den alltid finfint. Den är också perfekt att göra till många eftersom du kan förbereda den flera dagar i förväg och servera den utan fisk till vegetarianer. Rouillen, eller saffransaiolin och ett gott bröd är nästintill ett måste att servera som tillbehör. 

 

Boullabaise med rouille 4 portioner

2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
1 fänkål
5 morötter
6 potatisar
Ca 20 musslor
2 schalottenlökar
4 krabbklor eller/och kräftor
600 g blandad fisk i filé till exempel torsk eller
3 burkar krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
4 msk koncentrerad fiskfond
2 tsk timjan
1 gram saffran
Salt och svartpeppar
Olivolja till stekning
 
Skala och hacka löken och vitlöken. Ringla lite olivolja i en stor gryta och fräs löken och vitlöken tills den mjuknar. Skär fänkål och morötter i ca 2x2 cm stora bitar och låt dem fräsa med löken i  någon minut. Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, vin, fond, saffran och salta och peppra. Låt koka i ca 30 minuter. Skär potatisen i ca 3x3 cm stora bitar och låt koka med i ca ytterligare 20 min. Rengör musslorna, skrubba dem ordentligt. Släng de musslor som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull och häll på vinet. Koka  i ca 5 minuter. Plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll kokspadet från musslorna i soppan. Skär fisken i ca 4x4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter.  Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 
 

Rouille

3 vitlöksklyftor
3 äggulor
1 paket saffran (0,5 g)
3 dl olivolja
1 msk tomatpuré
1/2 tsk cayennepeppar
saft från 1/2 citron
salt och peppar

Skala vitlöken och pressa den ner i en skål. Vispa samman vitlök, äggulor och saffran, häll ner olivoljan i smeten i en tunn stråle och fortsätt vispa tills smeten tjocknar. Rör i tomatpuré och tillsätt citronsaft, cayennepeppar och salt och peppar.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, Bröd, bullar & kakor havre och dinkelbullar, kanelbullensdag

Havre och dinkelbullar med blåbär

 
 
Sedan jag började doktorera har jag befunnit mig i någon slags skriv och läsbubbla vilket har visat sig ställa till det på vissa punkter. Jag är till exempel mer förvirrad än vanligt och ett resultat av förvirringen är att jag börjar baka saker utan att titta efter om jag har alla ingredienser hemma. De här bullarna är ett resultat av förvirringen. Supersugen på bullar började jag röra ut jäst i mjölk och öppnade sen skafferiet och insåg att det fanns ingenting som hette vetemjöl därinne. Så, det blev till att improvisera. Dinkelmjöl och havregryn var vad som fanns att jobba med. Jag var rätt övertygad om att det här skulle bli de torraste och tristaste bullarna någonsin, men där hade jag fel,  det blev fina bullar, så bra att jag har bakat dem flera gånger. Allt handlar väl om förväntningar, om man förväntar sig att de skall smaka som en klassisk kanelbulle bli man garanterat besviken, om man däremot tycker det är ok med en annan, lite tyngre, vuxnare konsistens men nötig ton, ja då kommer man gilla det här receptet. Jag fyllde bullarna med blåbär och kardemumma men det går förstås bra att utesluta blåbären om du vill det. 
 
Vi gjorde en av höstens finaste turer med båten häromdagen. En magisk kväll med ett fantastiskt ljus. Ibland undrar jag om inte höstkvällarna slår sommarkvällarna...Få saker slår varmt kaffe på en sandstrand när det är lite kyligt i luften och det inte finns en kotte i närheten. Lycka. 
 
 
 
 
Havre och dinkelbullar med blåbär ca 20 st
150 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
7 dl havregryn 
6-7 dl dinlekmjöl
1 dl socker
1 krm salt
1 krm kardemumma
 
Fyllning:
100 g smör
1/2 dl socker
2 krm kardemumma
2 dl blåbär (använd dem gärna frusna, det blir mindre kladd)
1 ägg till pensling
 
Låt mjölken bli rumstempererad och blanda ut jästen i den. Skär det rumstempererade smöret i tärningar, ca 3x3 cm och blanda ner i mjölken och salt , kardemumma och socker. Mixa havregrynen till ett fint mjöl med hjälp av en matberedare. Arbeta ner dinkelmjöl och havremjöl pö om pö tills du har en slät deg. Jäs i ca 45 minuter. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 60 cm. Blanda smör, kardemumma och socker och bred ut över degen. Lägg på blåbären och rumma försiktigt ihop degen, du behöver inte rulla hårt. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och skär bullar som är ca 3 cm breda och lägg på plåtarna. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda på 175 grader i ca 10-12 minuter. Avsluta med att penska på uppvispat ägg. Låt svalna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg