Buffé, Desserter, Jul & Nyår advent, adventsmys, ostbricka, päronmarmelad, rosmarinkex

Rosmarinkex & päronmarmelad med valnötter

 
Nyss hemkommen från Roskilde blir jag påmnind om att det på söndag är första advent och jag är i vanlig ordning mentalt kvar i september. Jag är helt enkelt inte världbäst på att hitta julstämningen men jag jobbar på det.  Mitt bästa tips till adventsmyset: ostbricka med grahamskex med rosmarin och päronmarmelad. Ställ fram ett fat med ett par goda ostar, kex, marmelad, färska fikon, och du är hemma. Eftersom jag inte är jätteförtjust i vanlig, söt glögg brukar jag dricka andra varianter, t.ex. varm slånbärssaft med kanel och nejlikor. Vill du ha fler tips på glöggalternativ? Titta här. Önskar er en riktigt fin första advent kamrater!
 
 
Rosmarinkex ca 30 st
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten
1 krm salt
ca 1 msk färsk, finhackad rosmaring
 
Låt smöret bli rumstempererat. Skär det i kuber som är ca 2x2 cm stora, blanda med övriga ingredienser och bearbeta tills du har en slät, smidig deg. Låt degen vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Skär ca 1/2-1 cm tjocka kex och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 6-8 min eller tills kexen fått fin färg. Låt svalna på plåten. 
 
Päronmarmelad med valnötter
1/3 kg päron
3 msk honung
3 dl syltsocker
1 citron (saften)
50 g valnötter
 
Skala päronen  och skär dem i ca 1x1 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull, pressa ner citronsaften och sjud på svag värme i ca 10 minuter. Blanda ner honung och socker och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Tag av kastrullen från spisen. Finhacka valnötterna och blanda ner dem i marmeladen. Häll upp marmeladen i en väl rengjord glasburk. Förvara i kylen.