Bröd, bullar & kakor, Desserter, Paj kardemumma, vaniljsås, äppelgalette, äppelpaj

Äppelgalette med kardemumma och vaniljsås

 
 
I veckan föreläste jag på ett bibliotek på Orust och pratade matblogg, kokbok, min passion till mat men jag visade även min dokumentärfilm om Långafiske som jag producerade för 11(!) år sedan. Filmen visar hur långafisket gick till på atlanten och innehåller bilder från 1958 som visar på ett hårt liv, hårda väderförhållanden men också en enorm gemenskap bland besättningen. Filmen fick mig att tänka på premiärvisningen på Operakällaren i Stockholm, pressvisningen med Lutfiskens vänner och de 14 lutfiskrätter vi blev bjudna på. Men framförallt den paj vi fick till efterrätt, en plommonpaj med hemlagad vaniljsås. Det enkla verkar alltid slå det komplicerade och invecklade. I alla fall i mitt kök. Denna kurviga tankebana fick mig att komma ihåg att jag fotade ett blogginlägg tidigare i höstas, det föll i glömska när jag vann bloggpriset men nu är det dags! En enkel äppelgalette med, just den, hemkokb vaniljsås. Äkta vanilj skall det vara! Galetten är ständigt återkommande både på bloggen och på mina middagar. Praktisk, du behöver ingen pajform, men även vacker! 
 
 
Äppelgalette med kardemumma och vaniljsås 4 port
200 g smör
5 dl mjöl
2 msk vatten
2 msk socker
4 äpplen
2 msk socker
2 krm mald kardemumma
 
Låt smöret bli rumstempererat, skär det sedan i ca 2x2 cm stora kuber. Lägg i en skål och blanda med samtliga övriga ingredienser. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut på mjölat underlag tills du har en rund degplatta som är ca 40 cm i diameter. Lägg degplattan på en plåt med bakplåtspapper. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i cirkelform på degplattan, ca 10 cm in på degplattan så att du kan vika in/över degen över äpplena. Strö socker och kardemumma över äpplena och vik över degen i kanterna. Grädda i ca 20 minuter eller tills galetten fått fin färg i mitten av ugnen. Servera med vaniljsås. 
 
Vaniljsås
3 dl mjölk 
1,5 dl grädde 
4 st äggulor 
0,75 dl socker 
1 st vaniljstång 

Skåra vaniljstången och  koka upp med grädden och mjölken. Vispa äggulor och socker fluffigt i en skål. Häll äggblandninben i kastrullen och sjud såsen på svag värme tills den börjar tjockna. Tag av kastrullen från spisen och låt såsen svalna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Kim:

Älskar den där typen av paj sen jag gjorde din laxgalette! 14 sorters lutfisk...? Jag klarar knappt en. Det är något så ovanligt som en rätt jag hellre är utan. Men potatis, sås, ärtor och kryddpeppar går ner.

Svar: Och jag som älskar lutfisk, men 14 rätter var mastigt ;)
Karin Högberg

#2 - - Mrs Müller:

Yummie!! Det enkla slår det komplicerade här också <3