Buffé, Desserter, Jul & Nyår advent, adventsmys, ostbricka, päronmarmelad, rosmarinkex

Rosmarinkex & päronmarmelad med valnötter

 
Nyss hemkommen från Roskilde blir jag påmnind om att det på söndag är första advent och jag är i vanlig ordning mentalt kvar i september. Jag är helt enkelt inte världbäst på att hitta julstämningen men jag jobbar på det.  Mitt bästa tips till adventsmyset: ostbricka med grahamskex med rosmarin och päronmarmelad. Ställ fram ett fat med ett par goda ostar, kex, marmelad, färska fikon, och du är hemma. Eftersom jag inte är jätteförtjust i vanlig, söt glögg brukar jag dricka andra varianter, t.ex. varm slånbärssaft med kanel och nejlikor. Vill du ha fler tips på glöggalternativ? Titta här. Önskar er en riktigt fin första advent kamrater!
 
 
Rosmarinkex ca 30 st
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten
1 krm salt
ca 1 msk färsk, finhackad rosmaring
 
Låt smöret bli rumstempererat. Skär det i kuber som är ca 2x2 cm stora, blanda med övriga ingredienser och bearbeta tills du har en slät, smidig deg. Låt degen vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Skär ca 1/2-1 cm tjocka kex och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 6-8 min eller tills kexen fått fin färg. Låt svalna på plåten. 
 
Päronmarmelad med valnötter
1/3 kg päron
3 msk honung
3 dl syltsocker
1 citron (saften)
50 g valnötter
 
Skala päronen  och skär dem i ca 1x1 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull, pressa ner citronsaften och sjud på svag värme i ca 10 minuter. Blanda ner honung och socker och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Tag av kastrullen från spisen. Finhacka valnötterna och blanda ner dem i marmeladen. Häll upp marmeladen i en väl rengjord glasburk. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 

Pris för bästa Matfoto

 
Det är snart tre veckor sedan vi var i Stockholm på Mitt Kök-mässan och fick träffa alla härliga matbloggare och arrangörerna för Matbloggpriset och sedan dess kan man väl säga att det har hänt grejer. Jag hävdar fortfarande att det roligaste med att blogga är alla nya bekantskaper man får. Jag hade inte velat vara utan all inspiration, och kärlek till mat som de här människorna delar med sig. Den där torsdagen för tre veckor sedan delades pris i flera kategorier ut och ett av dem var pris för bäst matfoto. Konkurrensen i den klassen kan man väl lugnt säga är stenhård. Samtliga fyra bloggar är sprängfyllda med vackra bilder! Så, om du är sugen på att hitta en ny kulinarisk guldgruva och inspirationskälla skall du kika på de här fyra bloggarna, det finns en överhängande risk att du redan vet vilka de är... Gissa om jag blev glad när jag fick träffa en gigant inom matfotografi - jurymedlemmen Ilva Beretta, vars blogg du hittar här. Ilvas fotografier är fullkomligt magiska! 
 
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det länkas och tipsas för lite inom bloggvärlden nuförtiden! När jag började läsa bloggar för en sisådär tio år sedan var det ett helt annat liv i kommentarsfält och jag minns att jag genom att läsa en blogg kunde hitta andra favoriter. Samma sak när jag själv började blogga för fem år sedan. Men nu..vad har hänt? Låt oss länka mer och tipsa mer! Känner du för att tipsa om en blogg du gillar? Skriv en kommentar! <3
 
Pris för Årets bästa matfoto gick till Maria som skriver på Made By Mary - bloggen hittar du r.
 
 
Green Kitchen Stories var nominerade - länk här.
 
 
liksom Diana som skriver på Diadonna - länk här.
 
 
 
och Hanna som skriver på Hur bra som helst - länk här.
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Desserter, Paj kardemumma, vaniljsås, äppelgalette, äppelpaj

Äppelgalette med kardemumma och vaniljsås

 
 
I veckan föreläste jag på ett bibliotek på Orust och pratade matblogg, kokbok, min passion till mat men jag visade även min dokumentärfilm om Långafiske som jag producerade för 11(!) år sedan. Filmen visar hur långafisket gick till på atlanten och innehåller bilder från 1958 som visar på ett hårt liv, hårda väderförhållanden men också en enorm gemenskap bland besättningen. Filmen fick mig att tänka på premiärvisningen på Operakällaren i Stockholm, pressvisningen med Lutfiskens vänner och de 14 lutfiskrätter vi blev bjudna på. Men framförallt den paj vi fick till efterrätt, en plommonpaj med hemlagad vaniljsås. Det enkla verkar alltid slå det komplicerade och invecklade. I alla fall i mitt kök. Denna kurviga tankebana fick mig att komma ihåg att jag fotade ett blogginlägg tidigare i höstas, det föll i glömska när jag vann bloggpriset men nu är det dags! En enkel äppelgalette med, just den, hemkokb vaniljsås. Äkta vanilj skall det vara! Galetten är ständigt återkommande både på bloggen och på mina middagar. Praktisk, du behöver ingen pajform, men även vacker! 
 
 
Äppelgalette med kardemumma och vaniljsås 4 port
200 g smör
5 dl mjöl
2 msk vatten
2 msk socker
4 äpplen
2 msk socker
2 krm mald kardemumma
 
Låt smöret bli rumstempererat, skär det sedan i ca 2x2 cm stora kuber. Lägg i en skål och blanda med samtliga övriga ingredienser. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut på mjölat underlag tills du har en rund degplatta som är ca 40 cm i diameter. Lägg degplattan på en plåt med bakplåtspapper. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i cirkelform på degplattan, ca 10 cm in på degplattan så att du kan vika in/över degen över äpplena. Strö socker och kardemumma över äpplena och vik över degen i kanterna. Grädda i ca 20 minuter eller tills galetten fått fin färg i mitten av ugnen. Servera med vaniljsås. 
 
Vaniljsås
3 dl mjölk 
1,5 dl grädde 
4 st äggulor 
0,75 dl socker 
1 st vaniljstång 

Skåra vaniljstången och  koka upp med grädden och mjölken. Vispa äggulor och socker fluffigt i en skål. Häll äggblandninben i kastrullen och sjud såsen på svag värme tills den börjar tjockna. Tag av kastrullen från spisen och låt såsen svalna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hej och välkomna!

 
 
Det har ju strömmat till en ofantlig mängd nya läsare de sista två veckorna. Hej och välkomna säger jag! Det är roligt att se att så många av er tar er tid att titta i arkivet. Till er som precis tittat in; hej jag heter Karin, är 33 år, bor på Mollösund med min sambo Peter (han som äter allt jag lagar)  och hunden Akilles. Det är jag som sedan fem år tillbaka skriver på den här bloggen. Den föddes på en grusväg i Toscana en sommardag när jag ätit mig mätt på nyskördad vattenmelon och bresaola och sedan dess har förälskat mig både i bloggandet och fotografering. I mars 2015 kom min kokbok: Karins Kök - Mat och Minnen från Mollösund ut som jag skrivit och fotat. Du kan köpa den t.ex. här eller här. Boken innehåller mat jag älskar. Från bohuslänsk äggost och stekt långa till italiensk semifreddo och min favorit: gott bröd! Precis som på bloggen är recepten enkla, men resultatet blir gott! För två veckor sedan vann jag Stora Matbloggpriset och jag gissar att det är anledningen till att många av er har hittat hit. Varmt välkomna! 
Psst! Du hittar mig även på min facebooksida - här samt på instagram som @trattorian. Vi ses!
 
 
 

Kalvragu med timjan

 
Det har på många sätt varit en händelserik vecka. Radioprat, bloggande och juryarbete känns väldigt främmande att skriva om med tanke på attentaten i Paris. Jag och Peter besökte Paris för bara en månad sedan och det känns så fruktansvärt att tänka på det som hände där i fredags kväll. Vi har pratat om Paris hela helgen, lyssnat, pratat minnen, tittat på fotografier och tänkt på de vi träffat i Paris men framför allt på offren och deras familjer. 
 
Vår hund Akilles har gjort oss varse om att allt inte varit som det brukar den här veckan. Han har inte varit helt nöjd med att vi rest mycket och haft andra jobbtider än vanligtvis. Det har inneburit att jag haft en hund i knät/vid fötterna/på huvudkudden/utanför toadörren samt ett konstant mutande med kex... Vem fasen har skämt bort den hunden så...?! Jag har iaf lagat mat i helgen. Det blev en kalvargu med massor av timjan och vitlök. En riktigt bra helgmiddag, den klarar sig själv och gillas av alla. Vi åt den med bönpasta men du kan såklart använda vilken pasta du vill. Har du ingen kalvfärs hemma går det lika bra med bland- eller nötfärs. Det låter mycket med tre vitlölöksklyftor, jag vet, men det blir gott, väldigt gott...
 
 
 
Kalvragu med timjan och vitlök 4 port
500 g kalvfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 citron
2 burkar krossade tomater
1 kruka färsk timjan
salt och svartpeppar
olivolja
 
Hacka löken och vitlöken fint. Ringla lite olivolja i en stekpanna och stek löken på medelhög värme tills den mjunkat, men det skall inte få färg. Tillsätt färsen och stek tills färsen börjar få färg. TIllsätt krossade tomater, rivet skal från citronen, salt och svartpeppar. Finhacka ca hälften av timjankvistarna och tillsätt i såsen. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter. Servera med nykokt tagliatelle och garnera med timjankvistar. 
 
 
 
 
 
 
 

Vinnare av Stora Matbloggpriset 2015 eller delad glädje är mångdubblad glädje

 
Vet ni vad? Jag vann Stora Matbloggpriset 2015 häromdagen. I torsdags var det prisutdelning vid Mitt Kök-mässan i Stockholm och ett gäng duktiga matbloggare prisades i olika kategorier. Vi hade en så fantastiskt rolig dag, jag träffade en massa bloggare som jag tidigare bara följt i sociala medier och att få prata med dem IRL var förbaskat kul! Det slog mig också vilken glädje som spreds under dagen, det finns ett sådant ofantligt intresse för mat och jag blir rent utsagt lycklig över att få ta del av både glädjen men också engagemanget, både från de som arrangerar matbloggpriset men även de som bloggar, äter och lagar. Vi firade med middag och rundtur hos Monika Ahlberg på Thielska Galleriet. Vilket fantastiskt galleri och vilken konstskatt! Det var oerhört mäktigt att vandra runt bland nationalskatter signerade Eugene Jansson, Bruno Liljefors och många många fler. Vi var ett trettiotal bloggare som blev bjudna på Monikas goda mat och efteråt fortsatte firandet på Scandic Anglais. 
 
Det är alltid svårt att sätta ord på glädje. Att använda ord som fantastiskt, underbart och super blir så platt. Det jag bär med mig från den här dagen är inte först och främst diplom eller motivering utan känslan av att delad glädje inte bara är dubbel glädje utan dubblad flera gånger om. När jag kom hem igår kväll, trött och glad låg en fin liten överraskning i brevlådan. Vår lantbrevbärare hade skrivit ett vykort till mig och grattade till priset som hon hade hört om på radion, blir det finare än så? Tack alla ni som var med och dubblade glädjen, skickade sms, grattade i sociala medier och som gjorde dagen till någon oerhört fint som jag kommer bära med mig länge, länge.  

Vinnare av Folkets val, med 7500(!) röster blev Zeinas Kök - du hittar bloggen här.
Årets Hedersutmärkelse gick till Robert Kwok för Robbans bästa - en superbra guide till Sveriges bästa fik! Läs mer här.
Pris för bästa dryckesblogg gick till Winepunk - läs mer här.
Pris för Bästa bak och desssertblogg gick till Danielle Schill för bloggen Heavenly Cupcake - hitta bloggen här.
Pris för bästa foto tilldelases Maria Strömberg Bååth för Made By Mary - se Marias underbar bilder och recept här.
 
Titta också här för att se vilka fler duktiga bloggare som var nominerade!
 
Fotograf Gustav Kaiser
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Soppor potatis och purjolökssoppa med saffran

Potatis och purjolökssoppa med saffran

 
De senaste månaderna har jag besökt Paris, Marseille och Grignan (i Provence) och sedan dess har jag totalt snöat in på fransk mat. Jag plöjer kokböcker, slår upp franska ord och försöker komma ihåg smaker och kryddningar från middagar vi ätit. Det som fastnat är den där enkla, rustika maten som är lätt att laga men som på något sätt ändå blir magisk. Som den här soppan. En enkel potatis och purkolökssoppa som får en extra dimension av en gnutta  saffran. Det här är soppan som värmer gott en råkall måndagkväll med ett gott bröd eller förgyller förrätten på festmiddagen. Gör den till två eller tolv personer, det är lika lätt vilket som. Den här rätten är sammet för gommen och symfoni för själen. Matnörden i mig fullkomligt älskar den här typen av mat. I jakten på recept på potatis och purjolökssoppa hittar jag tillbaka till en av mina allra första kokböcker, Julia Childs köksskola, som jag fick i födelsedagspresent när jag fyllde 11 (!). Man kan säga mycket om Julia men hon tar det här med soppor på allvar och pratar om potatis och purjolökssoppor i plural (jag räknar till 6 olika varianter). Slutligen höftar jag ihop en soppa som framförallt är inspirerad av det recept jag fick på Fond i Göteborg för flera år sedan, servitören som såg att jag gillade soppan kom tillbaks med instruktioner från kocken  (här snackar vi service) som bland annat bestod i att endast använda den vita delen av purjolöken och blanda ner vispad grädde innan servering.  
 
 
 
Crème Vichyssoise - eller Potatis och purjolökssoppa med saffran 
500 g mjölig potatis
2 purjolökar (endast vita delen)
2 msk smör
1 liter vatten
1 hönsbuljong/grönsaksbuljongtärning
1 kuvert saffran 
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
Färsk timjan till servering
 
Skala potatisen skär en i ca centimetertjocka skivor. Dela purjolöken och skölj den ordentlige och skär den sedan i centimeterstora skivor. Smält smöret i en kastrull och lägg i purjolöken, stek på svag värme i ett par minuter. Tillsätt potatisen, saffran, och buljongen samt buljongtärningen. Koka i ca 15 minuter under lock på svag värme. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och vispa ner creme fraichen och salta och peppra och låt soppan sjuda i ett par minuter. Vispa grädden. Tag av kastrullen från spisen och rör försiktigt ner den vispade grädden innan servering. Servera med ett par kvistar färsk timjan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg