Bröd, bullar & kakor glutenfria scones, scones, sockerfria scones

Päron och mandelscones

 
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det lagas förfärligt lite mat i det vaniljvita köket för tillfället. Vad som görs mer av är att signera böcker, skriva konferenspapers, bekämpa bihåleinflammation (jo jag börjar hämta mig nu..) och att experimentera med olika mjölsorter. Här har ni ett av resultaten av experimenten: päron och mandelscones. Ät dem med en klick smör, ost (varför inte grönmögel?) och lite marmelad och saken är biff. Receptet passar utmärkt till glutenallergiker eftersom det är bakat med mandelmjöl och bovetemjöl. 
 
 
Päron och mandelscones ca 8 -12 st beroende på hur stora du gör dem
 
125 g smör
4 dl mandelmjöl
3 dl bovetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
1 päron 
1 tsk bakpulver
1 gnutta salt
 
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Dela smöret i ca 1 cm stora kuber och blanda ner med de torra ingredienserna, tillsätt mjölk och ägg och riv päronet grovt och blanda ner. Arbeta snabbt samman en deg, överarbeta inte, degen skall fortfarande ha smörbitar i sig. Kavla ut degen på mjölad yta och skär eller använd glas för att stansa ut sconesen. Grädda på 200 grader i ca 15 min. Servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Desserter biscotti, biscotti med choklad och rosmarin, cantucci

Italienska mandelskorpor med rosmarin och choklad

 
 
Italienska mandelsorpor. Cantucci. Eller biscotti om du hellre vill det. Med handen på hjärtat undrar jag om det inte är de här små rackarna vi konsumerar mest av när vi är i Italien. I alla fall var det så vid förra årets Kalabrienresa...Doppa dem i kaffet eller i vin santo eller servera dom till glass. De är förbaskat goda vilket som. Det är lika bra att sägas direkt att det inte är lönt att baka en sats, gör en dubbel på direkten, jag lovar, de kommer gå åt. De här skorporna smaksatte jag med rosmarin och choklad, en kombination jag är väldigt förtjust i, men det går naturligtvis bra att smaksätta dem med precis vad du vill. 
 
 

Italienska mandelskorpor med rosmarin och choklad ca 25 st

100 g hel sötmandel
2 st ägg
4
 dl
 vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker
100 g 70-procentig choklad

0.25 tsk bakpulver

2 kvistar rosmarin

 
Så här gör du:

Hacka mandlarna  och chokladen grovt, det behöver inte alls vara jämt och fint, tänk rustikt! Blanda sedan de hackade mandlarna, hackad rosmarin och choklad med mjöl, socker, bakpulver gärna direkt på din diskbänk. Knåda i äggen. Knåda ihop till en deg och rulla till två eller tre  rullar beroende på hur stora skorpor du vill ha. Baka rullarna  i 15-20 minuter i 175 grader tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna och skiva dem i ca 1 cm tjocka skorpor. Sänk ugnen till 125 grader  och torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ann-Louise's citronlinser med dill, kapris och fetaost

 
 
När det kommer till sallader och vegetariskt är det Ann-Louise's blogg jag hittar som allra mest inspiration. Lättlagat och gott är nyckelorden. Som den här salladen. Vi åt den på en bloggträff och sedan dess har jag gått och funderat på när jag ska laga den. Igår slog jag till. I originalreceptet skall det vara kapris i salladen men det hade jag inte hemma. Jag tillsatte också sallatslök vilket inte finns med i Ann-Louises version. Linssallader står högt i kurs här hemma, det är den perfekta lunchlådematen och passar bra till det mesta. 
 
I övrigt går livet med en faslig fart så här ett par veckor innan terminsslutet och jag har snöat in totalt på Downton Abbey. Tredje säsongen är påbörjad och jag har hittills gråtit löjligt många gånger över ond bråd död och orättvisor. Det är ljuvligt att ha en massa, massa avsnitt kvar...
 
 
 
Ann-Louise's citronlinser med dill, kapris och fetaost 4 portioner 
2 dl gröna linser, avsköljda
4 msk extra virgin olivolja
2 msk äppelcidervinäger
rivet skal och juice från 1 citron
1 msk honung
3 små schalottenlökar, finhackad
½ dl kapris
3 stora nävar färska dillkvistar, grovt hackade
2 knippen rädisor, tunt skivade
100g fetaost
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka upp linserna i vatten och sänk därefter värmen. Låt småputtra under lock i ca 15 minuter tills linserna är mjuka men inte sönderkokta. Skölj av kapris i vatten och torka av med hushållspapper. Vispa ihop olivolja, vinäger, citronjuice, citronskal, honung, schalottenlök, salt och peppar i en stor skål. Häll av linserna i ett durkslag. Medan de fortfarande är varma blanda ihop dem med dressingen. Låt dra i minst 20 minuter. Tillsätt dill, rädisor och fetaost och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar och servera. Salladen håller sig i kylen i upp till 3 dagar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Caponata

 
Caponata ja, en siciliansk grönsaksröra med aubergine, paprika, tomater och oliver och lite annat gott som passar så förbaskat bra till det mesta. Det här är rätten du äter till grillad kyckling på fredag, till pastan på lördagoch kall på mackan på söndag. Den blir bara godare efter ett par dagar och smakerna är finfina. Hoppa inte över myntan, den gör hela skillnaden!
 
Säg hej till min buttre fotoassistent Peter. Med tanke på hur mycket mat han får äta tycker jag att han borde se lite gladare ut? 
 
Caponata till 4 personer
1 stor aubergine
2 paprikor
4 tomater
2 vitlöksklyftor
2 rödlökar
2 dl gröna urkärnade oliver
1 knippe bladpersilja
1 par kvistar mynta
salt och peppar
olivolja
 
Skölj auberginen, paprikorna och tomaterna och skär dem i ca 3x3 cm stora bitar. Krossa vitlöksklyftorna och finhacka. Skala rödlökarna och skär dem i grova bitar. Ringla rikligt med olivolja i en stekpanna och stek paprikor och auberine tills de börjar få färg. Tillsätt rödlök och vitlök och låt steka i ett par minuter. Tillsätt därefter tomater, oliver och salta och peppra och ringla över lite mer olivolja. Sänk värmen och låt puttra  i ca 20 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Författarkväll på Lorhs bokhandel

 
Kamrater, det är dags för författarkväll! På tisdag kväll gästspelar jag hos Lohrs bokhandel i Göteborg och vi pratar kokbok och äter citronkaka med brynt smör. Ni kan läsa mer om eventet här. Det är ett märkligt fenomen det här med böcker. Jag kunde inte i min vildaste fantasi kunna tänka mig att en bok hade kunnat öppna så många dörrar och ge så många möten och kontakter med människor. Det är en härlig resa och jag är tacksam över att jag får uppleva den. Vi ses väl på tidag? 
 
I övrigt då? Jag bakar löjligt många banan-bovete-chokladbröd och äter till min nyfunna kärlek Downton Abbey (alltså Maggie Smith - jag har älskat den damen sedan jag såg Gosford Park första gången). Den där känslan av att ha sett sex avsnitt och ha en oändligt hav av intriger, vackra kläder och en massa gurksmörgåsar framför sig...
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg