Saltbakade rödbetor med citron och timjansmör

 
Söndag och vi bockar av en intensiv vecka. Jag har nästan missat att det är påsk nästa vecka, de senaste veckorna har varit späckade och jag har inte riktigt hunnit med att tänka på det här med långhelg. I förra veckan lagade jag något av det godaste jag vet, saltbakade rödbetor. Till det blev det ett timjan och citronsmör och det är så gott tillsammans att jag åt upp 1/3 av rödbetorna innan jag ens serverade dem... Det går också bra att ha lite vitlök i smöret om man känner för det. Betorna passar fint till stek, fisk, eller på buffé. Eller varför inte förrätt? 
 
 
 
 
Saltbakade rödbetor med citron och timjansmör ca 4 portioner (tillbehör)

8 rödbetor
500 g grovt salt

Sätt ugnen på 175 grader. Skrubbar och skölj rödbetorna ordentligt. Häll saltet i en ugnsfast form och lägg i rödbetorna. Baka i  mitten av ugnen i ca 40 -50 min. Betorna skall vara mjuka när du tar ut dem (känn efter med en sticka om du är osäker)
 
Citron och timjansmör
100 g smör (yes, riktigt smör ska det vara
1 citron (saft och skal)
1 rejäl nypa färsk timjan
svartpeppar. ev. salt
 
Låt smöret bli mjukt. Skölj citronen och riv skalet och pressa ut saften. Hacka timjankvistarna fint. Blanda citronsaft och skal samt timjan med smöret och salta och peppra. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Boksignering och matposters hos Moltaz Design

 
Det finns människor som har förmågan att glädjas med andra och Henrick är verkligen en av dem. Utan de människorna hade jag aldrig rott det här projektet i hamn. Han har stöttat och peppat genom hela min kokboksresa och just därför känns det lite extra kul att knyta ihop säcken med att idag signera böcker i hans butik Moltaz Design.  Mellan kl 10-15 finns jag i butiken i Henån.  Henrick och jag har också tagit fram tre posters som är tänkta att funka som tavlor i köket. Det var Henrick som kläckte idén efter att ha kollat på oändligt många av mina bilder. Sagt och gjort! Nu finns tre bilder i Henricks webbshop, du hittar dem här.
 
 
Den här veckan har jag och Akilles varit på omslaget på Orust och Tjörntidningen, det har också gått att läsa om oss i Lokaltidningen Stenungsund. Hoppas ni får en riktigt skön lördag kamrater! 
 
 
 
 
 
 

Grön ärtcréme med kräftor och stenbitsrom

 
 
Det finns recept som har en förmåga att locka till matlagning lite mer än andra. Det här är ett av dem. Sedan kokboken kom ut för tre (!) veckor sedan har den här gröna ärtcrémen blivit flitigt lagad och dokumenterad i bloggosfären (kolla in  Sofies version! )och på instagram. Behöver jag säga att jag gillart? Den klassiska franska soppan Crème Ninon är baserad på vitt vin och gröna ärtor och är inspirationen till den här ärtcrèmen. Jag serverar den oftast som förrätt eller på buffé. Det är också gott att servera crèmen på en skiva hårt bröd eller toast. Jag lagade och fotade bilderna till den här rätten en aprildag för nästan exakt ett år sedan. Då hade kokboksprojektet precis startat och framför mig låt en ocean av tid. Tänkte jag då. Resten av kokboken kom framförallt att fotas under fyra svettiga veckor i juli men det är en annan historia.... 
 
Bild: Henrick Eriksson (vars blogg du hittar här)
 
 

Grön ärtcrème med kräftstjärtar och stenbitsrom 8 förrättsportioner

500 g gröna ärtor

2 dl crème fraiche

Saft från ½ citron

1 msk olivolja

Salt och peppar

Mixa ärtor, crème fraiche och olivolja till en slät kräm med en stavmixer. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.

 

200 g kräftstjärtar i lag

50 g stenbitsrom (eller annan röd rom)

1 msk olivolja

Saft från ½ citron

Salt och peppar

Hacka kräftstjärtarna grovt och blanda med romen, citronsaften och salta och peppra. Servera som topping på ärtcrémen. 

 

 
 
 
 

Blodapelsinsallad med ruccola, parmesan och pistagenötter

 
 
Inspirerad av ett recept från Saveur Magazine, en fräsch blodapelsinsallad med ruccola, parmesan och pistagenötter. Lätt som en plätt och oj så gott! I originareceptet anvävändes ricotta salata, dvs, salt ricotta. Eftersom detta inte fanns i det vaniljvita köket när andan föll på att göra den här salladen fick det bli parmesan istället. Det gick fint det med. 
 
I övrigt då? Jotack, vi (jag och hunden) slog upp ögonen vid sex, skuttade (en av oss) ur sängen och mötte strålande solsken och blå himmel. Såhär 5 timmar senare har vi hunnit med brödbak, småkaksbak och långpromenad och det är dags för mig att gå in i skrivbubblan. Vi ses på andra sidan. 
 
 
 
Blodapelsinsallad med ruccola, parmesan och pistagenötter 4 port
4 st blodapelsiner
50 g ruccola
2 dl pistagenötter
parmesan
2 msk olivolja
salt och peppar
 
Skala apelsinerna och skär bort hinnorna, skär ca cm-breda skivor. Lägg skivorna på fyra tallrikar. Toppa med ruccola. Hacka pistagenötterna grovt. Huyvla ett par, tre skivor parmesan till varje tallrik och lägg på ruccolan. Strö över pistagenötterna, ringla över lite olivolja på varje tallrik och salta och peppra. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Middag på 15 minuter - kycklingsallad med parmesan och mangold

 
Jag befinner mig i den berömda skrivbubblan. Med en vecka som innehåller två deadlines finns det varken tid eller lust för matlagning. Jag glömmer att äta, men dricker desto mer kaffe och te... Häromdagen hastade jag mig igenom mataffären och grabbade tag i en grillad kyckling eftersom jag någonstans i bakhuvudet hörde en röst som sa, det kanske kunde vara bra att äta lite lunch? Sagt och gjort, det blev en enkel sallad med grillad kyckling, mangold och en dressing med parmesan. Lunch, eller varför inte middag, på 15 minuter. 
 
I övrigt befinner jag mig i något slags kärleksrus. Jag får så mycket fina kommentarer om kokboken att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Det är förmodligen det här som är motsatsen till näthat, delad glädje, uppmuntran och allmän kärlek. Jag gillart! Tack alla ni som läser och berättar vad ni tycker! <3
 
Det här med recept på den här salladen...ja, man tager vad man haver, och måtten är ärligt talat inte så noga...
 
 
 
 
Kycklingsallad med parmesan och mangold, 4 port
1 grillad kyckling
100 g mangold
1/4 savoykål
1 näve sockerärtor
ca 20 körsbärstomater
1/2 purjolök
 
Dressing
2 dl creme fraiche alt matlagningsyoghurt
2 msk olivolja
2 dl riven parmensan
1 msk citronsaft
svartpeppar
ev lite salt
 
Skär kycklingköttet i bitar, skiva mangold, savoykål grovt. Skär purjolöken i tunna skivor och dela tomaterna. Förväll sockerärtorna genom att snabbt koka upp dem i någon minut och därefter skölja dem i kallt vattten. 
Rör samman creme fraiche/matlagningsyoghurt med parmesan, olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar. Blanda med salladen. 
 
 
 
 
 
 
 

Hasselnötstbröd

 
En intensiv och förbaskat rolig vecka lider mot sitt slut. Jag har bläddrat, packat, skickat och pratat kokbok, kombinerat med att jag har befunnit mig i en skrivbubbla i kampen mot deadlinesen. Igår lagade jag mat i P4 väst, tack alla ni som lyssnade och till och med mailade under programmets gång! Det är förbaskat roligt att höra era synpunkter! 
 
Jag tittar i mitt fotoarkiv och konstaterar att ca 20 procent av de bilder jag tog i somras kom med i kokboken. En av de största utmaningarna har varit att med endast en bild förmedla en känsla, smak eller årstid kopplad till en rätt, på bloggen kan jag använda precis hur många bilder jag vill men det går ju inte i kokboken...
 
Ett av mina favoritrecept från boken; hasselnötsbröd. Det var ett av de första recepten jag skrev upp på listan över recept som skulle finnas med. Ät det till sallad eller soppa och när det börja bli torrt, rosta det och lägg på lite smör och marmelad. Eufori utlovas...
 
 
 
Hasselnötsbröd 2 st

 50 g färsk jäst

7 dl vatten

3 dl havregryn

2 dl hasselnötter

12-14 dl vetemjöl

1 nypa salt

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, blanda i havregrynen och ca hälften av mjölet och låt jäsa över natten i kylskåpet. Hacka hasselnötterna grovt, gärna så att de blir halverade. Rosta dem i en het, torr stekpanna tills de får fin färg. Tillsätt nötterna i degen och arbeta in resten av mjölet. Arbeta degen i maskin i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader. Forma två stycken bröd och låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min. 

 
 

 

 
 

Kokboken är här!

 
 
Igår kom den! Två pallar med kokböcker landade på vår altan och sedan dess har jag gått i någon slags kokboksdimma. Bläddrar, tackar för alla fina komplimnager och gratulationer och bläddrar lite till.  Att säga att jag är glad och nöjd är nog en underdrift, jag är förbaskat glad! Det är något surrealistiskt att ha 32  kartonger med böcker i vardagsrummet men det ska nog lösa sig....Imorgon skall jag laga mat i P4 väst, kl 15.50 får ni lyssna på när jag lagar fiskburgare till programledarna. 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg