Sallad med matvete, tomat och selleri

 
 
I skrivande stund tittar jag ut genom fönstret och ser regndropparna rinna nerför fönsterrutan, tar en klunk varm kaffe och drar koftan lite tätare om mig. Hej sommar 2015. Jag tänker tillbaks på förra sommaren, värmebölja, kokboksfotografering och brödbakning i 30 graders värme. För femtionde gången gången tittar jag igenom de 1027 (!) bilderna jag knäppte i Italien. Tänker på kaffe i skuggan, färska fikon och olivlundar. För att inte tala om turkost vatten och basilikaglass. Dagens sallad är inspirerad av förrätten vi åt på Il Latini i Florens. En enkel sallad, originalet är gjord på dinkel, min på matvete. Och så lite tomater och selleri på det. Passar utmärkt till grillat men klarar sig också finfint på egen hand. 
 
 
 
Sallad med matvete, tomat och selleri 4 port
5 dl kall, kokt matvete eller hel dinkel 
4 tomater
3 selleristsjälkar
1 rödlök
1 näve färska basilikablad
3 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
salt och peppar
 
Skär sellerin i tunna skivor, ca 1/2 cm tjocka, gör samma sak med rödlöken. Dela tomaterna i klyftor. Blanda matvete/dinkel med grönsakerna och tillsätt basilikan. Ringla över balsamico och olivolja och salta och peppra. 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Malin:

Vacker sallad. Säkert god också. Det är ju så enkelt att leva på sommaren, bara att göra sallad på allt som är gott!

#2 - - Ann-Louise:

Hittills så har jag tyckt att de kalla sommaren har varit helt ok. Vi har cyklat runt en massa med kidsen och haft det bra men nu börjar även jag att tröttna. Kom igen badvädret! Vi har dock skaffat oss en pressening som vi spänner upp på gården då vi vill ha grillkväll och trotsar regn och kyla.
Italien låter helt sagolikt vackert. Tack för de fina bilderna och matinspiration därifrån.