Bröd, bullar & kakor bröd, hamburgebröd, kalljäst bröd, rågbröd, rågfrallor

Rågfrallor

 
 
Det har knappt lagats någon mat i det här huset den här veckan. Influensan knackade på dörren förra fredagen och sedan dess har jag inte gjort många knop. Feber och te med honung får sammafatta veckan. För ett par veckor sedan gjorde jag de här hamburgebröden som egentligen är frallor, som egentligen är ett recept på rågbaguetter. Ni fattar. Ett bra allroundrecept helt enkelt som funkar till det mesta. Vill du har frallor istället för ett helt bröd räcker degen till ca 25 st. 
 
 
Rågfrallor ca 25 st.
 25 g jäst
6 dl vatten
4 dl rågsikt
12 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
 
Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt salt och hälften av rågsikten och mjölet. Låt stå i kylen över natten. Det går även bra att låta degen jäsa i 1 timme samma dag om du hellre vill det. Dag två tillsätter du resten av mjölet och bearbetar degen tills den är smidig. Forma två långa baguetter och jäs  på plåt i ca 45 min.
Grädda därefter på 225 grader i ca 35-40 min.
 
 
 
 
 
#1 - - Ann-Louise:

Ahh! Det är ju receptet jag provbakade inför din bok. Baguetterna blir ruskigt goda och är ett recept som jag gärna gör om och om och om igen. Krya på dig!

Svar: Jag gillar det också! Tack! Det var en rejäl influensa det här..,
Karin Högberg

#2 - - fia:

Fina! Hur får du till ytan så där knaprig i en vanlig ugn?
Krya på dig
kram
Fia

Svar: Hej! Jag ställer in en ugnsfast form med vatten längst ner i ugnen när jag gräddar bröden :)
Karin Högberg

#3 - - www.krakanspalats.com:

Rågfrallorna ser riktigt goda ut! Själv har jag precis lärt mig att få till ett bra danskt rågbröd på surdeg. Ska prova dina frallor någon dag!

#4 - - Rebecka:

Vilka fina frallor! Vilken temperatur och gräddningstid har du när du gör frallorna, är det en annan än när du gör baguetterna?

Svar: Hej!jag har samma temperatur men du kan räkna med ca 10-12 min i ugnen för frallorna - bra att du påminde mig!
Karin Högberg