Bröd, bullar & kakor, Desserter, Paj fröpaj, glutenfri paj, paj med fröknäcke

Bärpaj med frötäcke

 
Jag har spenderat veckan i Helsingfors och jobbat med ett forskningsprojekt. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Helsingfors är fantastiskt! I veckan upptäckte jag Stockmans Deli (Stockman är Helsingfors motsvarighet till NK, typ),  och vilken Deli! De har tagit fasta på det här med nyttig fastfood och till mig stora förvåning kunde man köpa allt från rödbetshummus, quinoasallade, smoothies, avocado och chokladmousse - och såklart - i gröt i alla dess former till kilopris. Varför, varför , varför finns det inte mer sånt här i min närhet tänker jag... 
 
Till dagens: bärpaj med frötäcke. Ett recept som kom till när jag inte kände för den vanliga pajdegen och eftersom fröer är något av det godaste som finns blev det en fröpaj istället. Använd vilka bär du vill, det blir gott vilket som. 
 
 
Bärpaj med fröknäcke 1 stor paj eller 6 portionsformar
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
2 dl skalade sesamfrön
2 dl havregryn
100 g smör
3 msk socker alt honung
200 g blandade bär, te.x björnbär, hallon, blåbär, jordgubba, vinbär
 
Smält smöret och blanda med samtliga övriga ingredienser. Lägg bären i en pajform eller i portionsformar. Smula över fröblandningen och grädda i ugnen i ca 20 min på 175 grader. 
 
 
 
 
#1 - - Kim:

Dina bilder och dina ord om Helsingfors får mig att vilja åka genast!
Och bärpajen får mig att vilja ta bussen ut till er...!

Svar: Ja Helsingfors alltså, vem kunde tro att det skulle bli en kärlekshistoria? :) ta bussen Kim! Du är välkommen! :D
Karin Högberg

#2 - - Födelsedräkten:

Vattnas i munnen nu... MÅSTE HA EN PAJ! :D

#3 - - Sofie Mumsfillibaba:

Fick en fantastiskt god paj igår med äpple, massa frön och vit choklad. Så grymt got! kan tänka mig att denna är minst lika god. Får en att längta till sommaren!

Svar: Jag längtar också efter sommaren nu...
Karin Högberg