Bröd, bullar & kakor bröd, hamburgebröd, kalljäst bröd, rågbröd, rågfrallor

Rågfrallor

 
 
Det har knappt lagats någon mat i det här huset den här veckan. Influensan knackade på dörren förra fredagen och sedan dess har jag inte gjort många knop. Feber och te med honung får sammafatta veckan. För ett par veckor sedan gjorde jag de här hamburgebröden som egentligen är frallor, som egentligen är ett recept på rågbaguetter. Ni fattar. Ett bra allroundrecept helt enkelt som funkar till det mesta. Vill du har frallor istället för ett helt bröd räcker degen till ca 25 st. 
 
 
Rågfrallor ca 25 st.
 25 g jäst
6 dl vatten
4 dl rågsikt
12 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
 
Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt salt och hälften av rågsikten och mjölet. Låt stå i kylen över natten. Det går även bra att låta degen jäsa i 1 timme samma dag om du hellre vill det. Dag två tillsätter du resten av mjölet och bearbetar degen tills den är smidig. Forma två långa baguetter och jäs  på plåt i ca 45 min.
Grädda därefter på 225 grader i ca 35-40 min.
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Desserter, Paj fröpaj, glutenfri paj, paj med fröknäcke

Bärpaj med frötäcke

 
Jag har spenderat veckan i Helsingfors och jobbat med ett forskningsprojekt. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Helsingfors är fantastiskt! I veckan upptäckte jag Stockmans Deli (Stockman är Helsingfors motsvarighet till NK, typ),  och vilken Deli! De har tagit fasta på det här med nyttig fastfood och till mig stora förvåning kunde man köpa allt från rödbetshummus, quinoasallade, smoothies, avocado och chokladmousse - och såklart - i gröt i alla dess former till kilopris. Varför, varför , varför finns det inte mer sånt här i min närhet tänker jag... 
 
Till dagens: bärpaj med frötäcke. Ett recept som kom till när jag inte kände för den vanliga pajdegen och eftersom fröer är något av det godaste som finns blev det en fröpaj istället. Använd vilka bär du vill, det blir gott vilket som. 
 
 
Bärpaj med fröknäcke 1 stor paj eller 6 portionsformar
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
2 dl skalade sesamfrön
2 dl havregryn
100 g smör
3 msk socker alt honung
200 g blandade bär, te.x björnbär, hallon, blåbär, jordgubba, vinbär
 
Smält smöret och blanda med samtliga övriga ingredienser. Lägg bären i en pajform eller i portionsformar. Smula över fröblandningen och grädda i ugnen i ca 20 min på 175 grader. 
 
 
 
 

Citrussallad med mynta och pistage

 
Igår fick jag för första gången bläddra i en digital version av hela kokboken. Vilken känsla...formgivaren Johan har gjort ett fantastiskt jobb och nu längtar jag till att få bläddra i  kokboken...snart så! Förhoppningsvis, peppar peppar, kommer boken släppas första veckan i mars.  Det har blivit en ofantlig mängd bilder under fotandet av boken. Det finns lätt material till en bok till... En av rätterna som finns med är den här citrussalladen med blodapelsin, vanliga apelsiner, mynta och pistagenötter. Så enkelt och så förbaskat gott! Jag serverar den som den är, till grekisk yoghurt, till ris á la malta eller som dekor på tårtor.  
 
Det är ju fredag! Jag ska jobba järnet och sen så...fredagspizza och på spåret... Fredagar när de är som bäst helt enkelt..!
 
 
Citrussallad med mynta och pistage 4 port
3 blodapelsiner
2 apelsiner
1 dl pistagenötter
2 kvistar mynta
 
Skala apelsinerna och skär dem i centimeterbreda skivor. Hacka pistagemandeln grovt och plocka bort myntabladen från kvisten. Lägg upp citrusskivorna på ett fat och toppa med mynta och pistage. 
 
 
 
 
 
 
 
Rester, Vegetariskt beetrootburgers, fetaostkräm, rödbetsburgare

Rödbetsburgare med fetaostkräm

 
Vi har påbörjat ytterligare en operation rensa kyl och skafferi. Igår hittade jag ett paket med färdigkokta rödbetor (förmodligen tänkte jag att jag skulle göra rödbetssallad till jul men så blev det icke...) som användes till gårdagens brunch i forma av rödbetsburgare. Jag använde både linser och coucous till mina burgare och det funkade fint, det går också bra att använda quinoa om du hellre vill det. Det är alltid svårt att säga exakta mått på sådana här recept, det skiljer sig ju lite i hur blöta rödbetorna är och så vidare. Till burgarna, en enkel sallad och en kräm med fetaost. Lätt som en plätt och riktigt gott, burgarna fick iaf godkänt av Peter. 
 
Som alltid känns det lite vemodigt att helgerna börjar gå mot sitt slut, samtidigt som jag längtar efter lite struktur. Vi har haft en väldigt fin jul och  nyårshelg, även om ett migränanfall och ryggskott satt lite käppar i hjulet. Men bra har det varit i vilket fall som helst. 
 
 
 
Rödbetsburgare 8 st
3 dl kokt couscous
3 dl kokta gröna linser
3 kokta rödbetor
1 ägg
salt och peppar
olivolja till stekning
 
Mixa rödbetorna till en puré och blanda med couscous och gröna linser, ägg och salta och peppra. Låt stå i ett par minuter och forma sedan burgare, ca 3 msk per burgare. Stek på medelhög värme i lite olivlja.
 
Fetaostkräm
2 dl creme fraiche
100 g fetaost
peppar (ev salt)
Mixa samman creme fraiche, fetaost och smaka av med peppar, eventuellt kan det behövas lite salt. 
 
Till servering: 
Blandad sallad
tomat
hamburgerbröd
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg