Fisk och skaldjur, Pasta spaghetti med tomatsås, vinkokta musslor

Spaghetti med tomatsås och musslor

 
Jag har varit på Europaturné den här veckan. Större delen av veckan har spenderats på forskningskonferens i Lugano i Schweiz men jag har också hunnit spendera ett par timmar i Zürich, München och Milano (ni förstår den språkliga förvirringen...). Lugano ligger i en fantasiskt vacker del av den italiensktalande delen av Schweiz och ligger bara en timme från Minano. Naturen är fantastisk, alperna som omger sjön, husen som klättar upp för sluttningarna (läs löjligt branta sluttningar) och palmer som möter snö.  Resutlatet? Det ser precis ut som Italien, alla pratar italienska och maten är precis lika god som i Italein. Dock märker man att man är i Schweiz på att det behövs adaptrar till vägguttagen, att tågen går som klockan och att pizzan kostar en sisårär 200 kr. Hur som haver har det varit en fantastisk vecka på alla sätt och vis. Känslan när vi flög över alperna var magisk och Lugano är så vackert att det nästan gör ont. Jag spolar tillbaka bandet till förra helgen då jag bjöd vänner på den här rätten: spaghetti med tomatsås och vinkokta musslor. En väldigt enkel rätt egentligen men jag älskar den. Tomatsåsen kan du göra långt i förväg, det mår den bara gott av men musslorna kan du vänta med tills gästerna har anlänt. Det tar ett par minuter att få dem klara. Servera med ett gott bröd och njut! 
 
 
 
Spaghetti med tomatsås och musslor 4 port
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt & peppar
1 tsk torkad oregano
 
 Hacka löken och vitlöken fint och stek på låg värme i olivoljan, låt dem inte få färg utan bara mjukna. Blanda i tomterna och smaka av med salt, peppar och oregano. Låt sjuda i minst 20 min på svag värme.
 
 
Vinkokta musslor
2 kg blåmusslor (jag använder alltid dubbel mängd eftersom det är svårt att beräkna svinnet)
2 st schalottenlökar 
2 st vitlöksklyftor 
1 fänkål
100 g körsbärstomater 
dl vitt vin 
olivolja 
1 kruka färsk basilika
salt och peppar
 
Hacka fänkålen, löken samt vitlöken och fräs i olja tills de mjuknat. Skrubba musslorna och sortera bort de som är öppna. Tillsätt musslorna samt tomaterna i kastrullen och häll på vitt vin. Låt ånga under locket i ca 3-4 min tills musslorna öppnat sig. Hacka basilikan grov toch strö över musslorna. Servera spaghettin med tomatsåsen och musslorna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Marike Ahlgren:

Gud vad gott!

#2 - - Ann:

Ser jättegott ut, det måste testas!

#3 - - TaPeter:

Jag har aldrig ätit musslor, det ser ut o vara gott men hur smakar de?