Bakom kulisserna

 
Denna sista vecka i februari har väl inte varit någon rosaskimrande variant precis. Vinterkräksjuka och influensa. Veckans matlagning har varit lika med noll... I nästa vecka knyter jag ihop säcken på projekt skriva kokbok. I mitten på veckan levereras ett lass med nytryckta böcker och äntligen, äntligen kan jag få bläddra i kokboken. Jag tror faktiskt det är det jag har sett fram emot mest under hela den här resan. Att få hålla i en riktig bok och bläddra. Vilken jäkla resa det har varit, och vilka underbara människor jag har i min närvaro som har hjälpt mig. Sommaren 2014 går till historien som en av de varmaste någonsin och jag glömmer den aldrig...Tre infektioner, penicillinkurer, en trasig ugn och så just det...kokboken. Jag lagade mat, fotade, gjorde om och gjorde rätt under hela min semester... Vilken tur att jag har haft Peter som har stått ut med det mesta, utan honom ingen kokbok! Lite glad har han väl dock varit att få smaka på en sisdär 130 recept, om han hunnit vill säga, det har ju funnits en hund i närheten som ständigt varit på hugget... Hundar ja. jag tittar på bilder från Henricks stuga  och kan inte låta bli att skratta åt hundarna som följde varje steg vi tog. Jag tror Ralph tog priset, när han kom smygande med ett knäckebröd, större än han själv... Om ni undrar vad Henrick gör på bilderna så ser han till att ljuset faller rätt på cheesecaken...
 
När jag tittar på vinterbilderna slår det mig också vilken tur man ska ha ibland, en timme efter att kamraterna åkt hem började det regna, och det kom ingen mer snö det året...Snacka om att vara ute i sista minuten. Det slår mig också att det har varit en riktig babyboom det här året. Sedan vi tog bilderna i ett vintrigt Mollösund, har vi fått stifta bekantskap med en liten Henry,en Joel och en Enzo och om ett par veckor väntar Elin och Johan en liten Mini - Elin eller Mini- Johan...nästan overkligt hur mycket som kan hända på ett år...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Världens bästa Peter - och inte att förglömma - omslagsfotograf! <3
 
Desserter, Vegetariskt kikärstcrepes, lch glutenfritt, pannkakorlchf, sockerfria pannkakor

Kikärtscrêpe med äpple & kesoröra

 
Jag har blivit utmanad att delta i en mellanmålstävlig och eftersom jag tävlat både i tårtbakning och bullbakning tänkte jag att, javisst, låt oss testa mellanmål också. Tävlingen hittar ni här.  Mitt mellanmål blev en kikärtscrêpe inspirerad av den provencalska kikärtspannkakan Socca, som också har en italiensk kusin som kallas för Farinata. Jag har testat Farinata i Italien, den gången åt jag en salt version med tomat och oliver, min version går åt det söta hållet och är fylld med äpple och keso och en gnutta kanel. Jag har inte använt något socker i creêpesmeten och inte heller något vetemjöl så crêpesen är perfekt för dig som inte vill äta gluten. Det behöves heller inget socier i kesoröran eftersom äpplena sötar precis lagom. Ett fint mellanmål som passar fint såhär i Skid-Vmtider. Vi vet väl alla hur mycket energi det går åt att heja fram Hellner, Kalla, Lord Nelson och de andra....Kikärtsmjöl tänker ni. Ja, här hemma råder kikärtsfrossa. Jag blötlägger, kokar, lagar falafel, kikärstmos och nu även kikärtsmjöl. Mjölet går att köpa i välsorterade livemedelsbutiker eller i hälsokostbutiken men är väldigt enkelt att göra själv. 
 
 
 
Kikärtscrêpe med äpple & kesoröra 4 port 
3 dl kikärtsmjöl 
4 dl mjölk
3 ägg
1 nypa salt
smör att steka i 
 
Vispa samman kikärtsmjöl, ägg, salt och hälften av mjölken. Vispa tills du har en slät smet och tillsätt slutligen resten av mjölken. Använd ca 1 dl smet/crêpe och stek i stekpanna i smör på medelhög värme. 
 
Keso och äppleröra
2 äpplen 
4 dl keso
1 nypa kanel
citronmeliss till garnering
 
Riv äpplena grovt och blanda med keson. Tillsätt kanelen och lägg ett par matskedar av röran i varje crêpe och vik ihop. Garnera med citronmeliss. 
 
Kikärtsmjöl
Skölj de torkade kikärtorna i vatten och lägg på en plåt. Låt rosta i ca 1 timme i 150 grader. Låt kikärtorna svalna och kör sedan till ett fint mjöl i mixer. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Recept på en god söndag, hallonbrownies och havrebaguetter

 
Söndagar som innehåller lång frukost med havrebaguetter, lång lunch, lång fika med hallonbrownies och en massa skratt, barn som leker och hundar som däckar av utmattning är bra söndagar. En sådan söndag hade vi häromdagen. Jag lagade ingenting nytt eller särskilt spännande, det blev en klassisk spaghetti och toscansk köttfärssås, eller spaghetti bolognese om ni hellre vill det, den fick dock puttra på svag värme i över en timme, då brukar den bli som bäst. Till efterrätt Sofies brownies, herregud Sofie! Vilka brownies! Den här gången tillsatte jag 100 g hallon i smeten, ,med tanke på att bitarna flög av faten tycker jag nog att det blev en riktigt fin kombination...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fisk och skaldjur, Pasta spaghetti med tomatsås, vinkokta musslor

Spaghetti med tomatsås och musslor

 
Jag har varit på Europaturné den här veckan. Större delen av veckan har spenderats på forskningskonferens i Lugano i Schweiz men jag har också hunnit spendera ett par timmar i Zürich, München och Milano (ni förstår den språkliga förvirringen...). Lugano ligger i en fantasiskt vacker del av den italiensktalande delen av Schweiz och ligger bara en timme från Minano. Naturen är fantastisk, alperna som omger sjön, husen som klättar upp för sluttningarna (läs löjligt branta sluttningar) och palmer som möter snö.  Resutlatet? Det ser precis ut som Italien, alla pratar italienska och maten är precis lika god som i Italein. Dock märker man att man är i Schweiz på att det behövs adaptrar till vägguttagen, att tågen går som klockan och att pizzan kostar en sisårär 200 kr. Hur som haver har det varit en fantastisk vecka på alla sätt och vis. Känslan när vi flög över alperna var magisk och Lugano är så vackert att det nästan gör ont. Jag spolar tillbaka bandet till förra helgen då jag bjöd vänner på den här rätten: spaghetti med tomatsås och vinkokta musslor. En väldigt enkel rätt egentligen men jag älskar den. Tomatsåsen kan du göra långt i förväg, det mår den bara gott av men musslorna kan du vänta med tills gästerna har anlänt. Det tar ett par minuter att få dem klara. Servera med ett gott bröd och njut! 
 
 
 
Spaghetti med tomatsås och musslor 4 port
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt & peppar
1 tsk torkad oregano
 
 Hacka löken och vitlöken fint och stek på låg värme i olivoljan, låt dem inte få färg utan bara mjukna. Blanda i tomterna och smaka av med salt, peppar och oregano. Låt sjuda i minst 20 min på svag värme.
 
 
Vinkokta musslor
2 kg blåmusslor (jag använder alltid dubbel mängd eftersom det är svårt att beräkna svinnet)
2 st schalottenlökar 
2 st vitlöksklyftor 
1 fänkål
100 g körsbärstomater 
dl vitt vin 
olivolja 
1 kruka färsk basilika
salt och peppar
 
Hacka fänkålen, löken samt vitlöken och fräs i olja tills de mjuknat. Skrubba musslorna och sortera bort de som är öppna. Tillsätt musslorna samt tomaterna i kastrullen och häll på vitt vin. Låt ånga under locket i ca 3-4 min tills musslorna öppnat sig. Hacka basilikan grov toch strö över musslorna. Servera spaghettin med tomatsåsen och musslorna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor kladdiga brownies, perfekta brownies

Sofies brownies

 
Hur många bilder av en brownie kan man ta undrar ni. Många. Dagens ljus fick mig att känna - äntligen! Äntligen lite ljus att fota i, därav massproduktionen av browniebilder. I veckan hade vi bloggträff i Göteborg hos Sofie med temat citrus och då åt vi bland annat de här browniesen som Sofie hade bakat. Originaleceptet hittar du här.  I originalreceptet ingår apelsin, kardemumma och valnötter men eftersom jag inte hade något av detta hemma blev det istället en ren och skär chokladbrownie. Konsistensen blir verkligen perfekt med det här receptet, tung och kladdig, precis som en brownie skall vara. 
 
Jag har sladdat mig igenom veckan. Både bokstavligt och metaforiskt. Jag gör en snabb sammanslagning av antal mil jag bockat av sedan förra söndagen och kommer fram till att det faktiskt är 96 st. Jag har hoppat runt på olika arbetsuppgifter likt Super Mario hoppar från svamp till svamp, från undervisning, till forskning och att själv gå på kurs. Inte undra på att januari har gått med ett nafs...
 
Brownies ca 20 st
250g smör
2 dl kakao
4 ägg
4,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader.  Smält smöret och rör samtliga övriga ingredienser. Häll smeten i en form som är ca 20x30 cm. Smöra och täck med ett bakplåtspapper och fyll med smeten. Grädda i ca 20-25 minuter, kakan skall vara kladdig i mitten. 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg