Fisk och skaldjur potatispuré, senapskräm, svartkålschips, ugnsbakad torsk

Ugnsbakad torsk med potatispuré, smörstekt purjolök, senapskräm och svartkålschips

 
Jag vet. Det är inte ofta jag lagar mat som serveras på höjden eller lagar rätter som innehåller fler än tre ord. Men tro mig, det är inte så avancerat som det låter. Rättare sagt är detta en rätt du gör på en timme. Torsken sköter sig själv i ugnen, liksom svartkålschipsen (som du även kan göra dagen innan). Potatispurén mixar du till på två minuter och senapskrämen tar inte mycket längre tid den. Den perfekta helgmiddagen med andra ord. God, lite pimpad och förbaskat lätt att göra. När ni läser det här är det fredag, snart lunch och arbetsveckan snart över. Jag skriver detta på flygplatsen i Helsingfors, torsdag eftermiddag, omringad av affärsresenärer och stressade taxfreeshoppare, och längtar efter, just det helgmiddagen.  Ha en riktigt fin andra advent kamrater!
 
 
 
Ugnsbakad torsk med potatispuré senapskräm och svartkålschips 4 port
 
Ugnsbakad torsk
ca 1,2-1,4 kg torskfilé
smör till plåten
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 125 grader. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i torsfileérna. Strö över salt och peppar. Sänk värmen till 100 grader och  låt fisken bakas i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den har en innertemperatur på 56 grader. 
 
Potatispuré
1 kg potatis
3 msk smör 
2 dl grädde alt mjölk
salt och peppar
 
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Tillsätt smör, grädde/mjölk och mixa potatisen till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 
 
Smörstekt purjolök
1 purjolök
1 kruka färsk dill
2 msk smör
salt och peppar
Dela purjolöken på mitten och skölj den väl. Skär den i ca 1 cm breda skivor och stek den i smör tills den är mjuk, den skall inte få färg. Hacka dillen grovt och blanda ner i purjolöken. Salta och peppra.
 
 
Senapskräm
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
salt och peppar
 
Vispa grädden hårt och rör ner senap och salt och peppar. Låt stå i kylen. 
 
Svartkålschips
4 svartkålsblad
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kålen och dela dem i ca 4 cm långa bitar, använd inte delen med grov stjälk. Lägg bitarna på en plåt och ringla över oljan och gnid in kålen ordentligt. Salta och peppra. Torka i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills chipsen är torra och krispiga. Servera till torsken. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Emma -Merakibeauty.se:

åh mummss:)

#2 - - Julia Müller-Sandvik:

Jag älskar torsk som är väl tillagad <33 yummie!