Smakupplevelser på Liseberg och sötpotatisrulle med kanel och mascarponekräm med apelsin

 
Jag spenderade fredagkvällen på Liseberg tillsammans med ett gäng matbloggare som blivit inbjudna för att äta ett vegetariskt julbord på den vegetariska restaurangen Green Room på Liseberg och smaka oss genom parken med alla dess utställare. Vilken härlig kväll vi fick!  Vi fick först lyssna till Claes Engberg från Berzelii Choklad som pratade om, just det, choklad! Vi fick lukta och smaka på olika chokladsorter, och jag blev aningen förvånad över vilka smakvariationer det finns i råvaran kakao. Berzelii choklad har tagit fram ett antal praliner åt Liseberg och dessutom en speciell Lisebergspralin med smak av hallon och krokant. Riktigt fin! Som alltid är det väldigt trevligt att lyssna till människor som berättar om saker (och smaker) de brinner för. Som till exempel Alexandra Zazzi som pratade om en av hennes passioner, olivoljan. Även där doftade vi och smakade, en av oljorna kom från Sicilien och doftade nyskördat gräs och hade en fantastiskt pepprig smak. Note to self, dags att besöka Sicilien igen. 
 
Kökschefen på Green Room berättade om konceptet med restaurangen och jag måste säga att jag är väldigt positivit överraskad och glad över initiativet. Jag älskar verkligen vegetarisk mat och har besökt många just vegetariska restauranger runt om i Europa. Jag gillar att Liseberg vågar gå hela vägen med konceptet och verkligen bjuder på ett fantastiskt fint julbord med både traditionella smaker men även nytänkande kombinationer, vad sägs till exempel om gulbetor med rosépeppar och fikon? Eller kikärtssallad med kaprisbär, tranbär, citron och timjan. Jag vill dessutom ge ett extra plus för en väldigt fin dryckesmeny som innehåll flera goda alkoholfria alternativ, jag själv drack ett alkoholfritt veteöl som passade ypperligt till julbordet. Bra tänkt Liseberg! Efter ett härligt julbord med många fina smakupplevelser stapplade vi mätta ut i parken för att testa ännu fler smaker. Utställarna bjöd på allt från lammkorv med grönpeppar, marsipancigarrer, grillade majskolvar (!) och varmrökt lax.
 
Vi bloggare fick med oss en uppgift hem, att hitta årets smaksensation. Jag satt i bilen på vägen hem och funderade på vad det var för smaker jag tog med mig hem och vad det var som lockade mina smaklökar lite extra. Det blev en liten sötpotatissnurra som fastnade hos mig! Och hör och häpna, det var en dessert! Precis som jag skrev tidigare gillar jag när man går all in i koncept och jag tycker potatissnurran står för just det. Snurran var smaksatt med kanel och apelsin, en riktig karusell för smaklökarna där kombination av svenska julsmaker får en fin twist av sötpotatisen. Som alltid när jag gillar något tar jag med mig smakerna hem och försöker göra något liknande, så fick det bli även den här gången. I lördags bakade jag mina egna snurror, med, just det, sötpotatis och kanel, fyllda med en mascarponekräm smaksatt med apelsin. Vill ni smaka originalet tycker jag ni ska göra ett besök till Green Room på Liseberg!
 
 
 
 
Sötpotatisrullar med kanel och apelsinmascarpone 
2 ägg 
1 1/2 dl strösocker
3 dl mjöl
2 dl sötpotatispuré (ca 1 stor sötpotatis)
1 tsk bakpulver
3 msk vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar, ca 1x1 cm stora. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten, koka i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och mixa potatisen till en slät puré. Låt svalna. 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, puré, bakpulver och vatten och rör till en slät smet. Lägg bakplåtspapper på en djup plåt. Bred ut smeten och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Lägg en bakplåtspapper på en plan yta och strö över lite strösocker. Tag ut kakan ur ugnen och stjälp upp den på bakplåtspappret med strösocker. 
 
Mascarponekräm med apelsin
200 g mascarpone
50 g smör (rumstepererat)
1 dl florsocker
1 apelsin (saft och rivet skal)
 
Häll mascarponen i en bunke och tillsätt smör och socker. Vispa tills du har en slät kräm. RIv apelskalet fint och tillsätt i smeten, pressa ner saften och rör om. Bred ut krämen över kakan och rulla ihop den. Förvara i kylen i ca 30 minuter innan du serverar och skär upp den. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Martina:

Ser ut som ni hade det jättebra, synd jag inte kunde vara med men det får bli nästa gång ;-)

#2 - - Evelina:

Vilka fina bilder:D
Jag var på julbordet i lördags, men var dock väldigt besviken. Upplevde inte att julbordet var lika bra som den "vanliga" buffén dem brukar ha. Dock fastnade jag också för sötpotatisrullen. Supergod:D