Saffransbullar med pistage och mandelmassa

 
Igår kväll kl 20.52 plingade det till i min telefon och jag fick ett meddelande från Emelie: 
 
Hej!! Bullarna i din kokbok är de bästa bullarna jag bakat! Nu undrar jag hur jag kan göra dom till saffransbullar istället? Hur mycket saffran ska man ha i och när har man i det? #kollarpåbakningsprogrampåteveochvillbakasaffransbullar
 
Klart man kan! Var min första reaktion och sedan kom jag att tänka på ett par saffransbullar med pistage och mandelmassa jag fotade för ett julreportage i juli (!) men som aldrig blev publicerade. Så, här är de. Mina "vanliga" kardemummasnurror i ny tappning, pimpade med pistagemandlar och mandelmassa. Jag tror Emelie kommer bli nöjd... Emelie ja, bättre fotoobjekt får man leta efter, hon gör precis som jag säger och vet precis vad jag menar när jag säger "rustikt" och "ledigt och lätt". Se själva på bilderna nedan.  Ett par av bilderna hamnade i kokboken och hjärtat sväller lite när jag tänker på att det snart är två år sedan vi fotade dessa bilder till kokboken och allt som hänt sedan dess. 
 
 
 

Saffransbullar med pistage och mandelmassa, ca 25 st. 

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1 pkt saffran

1 tsk salt

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

14 dl vetemjöl

Mjöl till utbakning

 

Fyllning:

50 g Smör

50 g mandelmassa

1 msk kardemumma

Garnering:

1 uppvispat ägg

2 dl hackade pistagemandlar

 Ställ smöret i rumstemperatur och låt det bli mjukt. Smula jästen i en bunke och tillsätt dem rumstempererade mjölken och saffran. Rör om till dess att jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smöret och nästan allt mjöl. Arbeta degen i maskin tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 225°. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop smör, riven mandelmassa och kardemumma till fyllningen. Knåda degen lätt på ett mjölat bord och forma  två lika stora delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x50 cm. Fördela fyllningen på den ena rektangeln. Lägg därefter den ena rektangeln ovanpå den andra.  Skär tvärsöver rektangeln så att du får ca 3 cm breda remsor. Vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Vispa ägget och pensla bullarna när du tagit ut dem ur ugnen och strössal med hackade pistagemandlar.  Låt svalna.

 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
#1 - - Amanda:

Alltså, mums!! De här måste jag verkligen testa!! :D

#2 - - ISA:

men mums vilka bullar du! :D

#3 - - Patricia:

Mums! Dessa måste jag prova! :D

#4 - - Sofia Granath:

Looks delicious :) Happy New Year!