Årets vegetariska julbord - Svartkålssallad med äpple och parmesan och saffranshummus

 
Handen på hjärtat, jag är ingen stort fan av julmat. Det är inte så att jag inte tycker om skinka, köttbullar och korv men jag är mer av en fiskmänniska och det viktigaste för mig på julbordet är lutfisk, sill och Janssons frestelse. Och hembakat knäckebröd. På senare år har grönsakerna kommit att bli mer och mer framträdande och i år testar jag en ny sallad, svartkålssallad med äpple och parmesan och till den en nygammal bekant, saffranshummusen. Även fänkålssalladen med apelsin kommer göra sig fint på julbordet och den hittar du här. Svartkålen ja, en favorit hos mig, som ni säkert redan räknat ut. Jag använder den till i princip allt, gräddkokt, i sallad, eller som chips. Det senare hittar du recept på här. I behov av fler vegetariska tips till julbordet? Förra årets vegetariska julbord kan du läsa om här
 
I övrigt är avsaknaden av julkänslor total den här julen. Tio grader, noll snö och deadlines in i det sista har tydligen den effekten på mig. Jag gissar att det kommer krävas pappas lutfisk och Peters fläskesteg för att råda bot på saken. 
 
Svartkålssallad med äpple och parmesan 4 port
 

1 knippe svartkål ca 10-12 blad

4 äpplen

1/2 purjolök (den vita delen)

3 msk olivolja

1/2 dl msk riven parmesanost

1 dl flagad mandel

salt och peppar

Skär bort stjälkarna från svartkålen och skär kålen i ca 2 cm breda bitar. Skär äpplena i klyftor. Dela purjolöken på mitten och skölj väl. Skär den i 1/2 cm breda skivor. Blanda parmesan, olivolja, salt och peppar i en skål och  blanda väl. Ringla dressingen över salladen och strö avslutningsvis över mandeln. 

 

 

Saffranshummus

400 g kokta kikärtor (ca 1 burk)

1 vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
saft från 1/2 citron
1/2 påse saffran
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 dl olivolja
ev 1-2 msk vatten
salt & peppar
 
Lägg samtliga ingredienser förutom vatten i en bunke eller mixer och mixa tills du ar en slät kräm. Om du använder dig av kikärtor du kokt själv brukar de vara lite torrare och då kan du behöva tillsätta lite vatten för att få rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - emma:

toppen med mer grönt på julbordet!

#2 - - Lise:

Supergode salater nå på vinteren! Har spist disse mange ganger siden jul. Takk for gode recepter!