2015

 
Jag är inte lagd åt det nostalgiska hållet och det är inte alltid jag gillar att titta bakåt, men 2015 har varit ett förbaskat fint år på så många sätt och vis. De senaste dagarna har jag gått och funderar över hur jag skulle kunna sammanfatta det och det jag först och främst kommer att tänka på är att 2015 förde med sig en väldigt massa trevliga människor och nya kontakter. Jag har fått nära vänner för livet och jag har fått träffa människor jag aldrig trodde att jag skulle få träffa. Kokboken såg dagens ljus i mars och med den kom responsen från bloggläsare som aldrig tidigare hade gjort sig hörda och det blev väldigt tydligt att det här med böcker, det är en helt annan business än blogg.
 
 
 
 
Bokmässan var en en de roligaste upplevelserna på hela året, jag träffade blogg och kokboksläsare från hela Sverige och fick tips från en läsare att jag borde ha med recept med björnkött i nästa kokbok. Noterat.  Det har varit en häftig upplevelse att observera hur boken har fått egna vingar och spridit sig runt om i Sverige, och jag är oerhört glad över att jag har fått göra den. I november vann jag Stora Matbloggpriset och det var verkligen en av årets höjdpunkter. Jag träffade så ofantligt många trevliga och inspirerande människor under prisutdelningen och känner mig väldigt tacksam och glad inför de möjligheter som har kommit och de dörrar som öppnats sedan dess. Sedan december är jag skribent på Vin och Matguiden - något jag är oerhört glad över! 
 
 
2015 var också resornas år. Som vanligt har jag hängt en del i Helsingfors, där jag har slirat runt på glashala gator druckit otaliga koppar kaffe på Roberts Coffeehouse i väntan på nästa möte, skrattat med min doktorandkollega Susanna och köpt klappgröt på Stockmanns. Trevligare stad får man leta efter!  I februari åkte jag på konferens i Schweiz och hamnade i Lugano, som såg ut som Italien och smakade som Italien men som var orgniserat som precis som i Tyskland. Ordning och reda med andra ord. Jag upptäckte att det här med nybakta briocher och nutella till frukost inte gör ont någonstans och blev serverad löjliga mängder Lindts choklad till kaffet och fick lära mig att strykjärn är förbjudna på Schweiziska hotell varpå jag för första gången (och förhoppningsvis sista) googlade "husmorstips stryka utan strykjärn" (man hänger in plaggen i badrummet, sätter på varmvattnet i duschen på högsta fräs och stänger dörren - det funkar!) Vi hann med att äta födelsedagsmiddag på Il Latini i Florens, vandra runt i ett vansinnigt varmt Sienna och bo på bondgård i Toscana. Vi tog oss till Cinque Terre och bodde i ett pyttelitet hus 387 meter över havet och upplevde bästa utsikten hittills.
 
 
 Nästa konferens tog mig till Verona, där vi serverades galna mängder italienska kakor, tittade på Julias balkong och för första gången fick en p-bot i Italien och förfasades över hur denna vackra medeltidsstad blivit omvandlad till ett galet turistinferno under temat Romeo och Julia. I övrigt upptäckte jag Provence och blev fullkomligt förälskad. Dofterna mina vänner, dofterna. Och landskapet. Och maten. Jag kommer tillbaka. Marseille blev nästa förälskelse. Havet. Människorna. Maten. Matmarknaderna! Vimlet! Oh yes, I'll be back! Franska rivieran avverkade vi på ett par dagar, Cannes, St Tropez och en kaffe i Hyeres. Vi gled vidare in i Italienska rivieran och slog läger i Alassio.  Vi rundade av året i Paris, åt vårt livs bästa brunch och hamnade helt oplanerat på vinfesteivalen i Montmartre som varar en hel vecka. Tänk dansande människor på gatan, matstånd, vinglas överallt och glada fransmän. En ny tradition är född... Smakerna då? Jo, de har varit många, en av höjdpunkterna var när jag fick plocka färska fikon i vår lilla trädgård i Provance,  pinfärska calamares i Cinque Terre (för att inte tala om basilikaglassen) och äta hemlagad gryta på bondgården i Toscana. Men, som vanligt står sig Il Latinis bönsoppa förbaskat högt i kurs. Någon dag skall jag lära mig laga den... 
 
 
 
I övrigt då? Jo tack. Mycket har handlat om sociala medier. Mitt jobb kretsar om sociala medier och min hobby kretsar kring sociala medier så ni kan ju tänka er...  Jag har aldrig tidigare producerat så mycket text som i år.  Jag har, vare sig jag vill eller inte, fått lära mig att skriva var jag än befinner mig, dsv. på flygplatser, på tåg eller inklämd mellan flyttkartonger och det har varit en bra övning. Det finns inget som heter skrivro eller rätt stämning har jag fått lära mig det här året, snarare gäller mantrat "just do it". Årets mest uttjatade ord  är "deadline" (jag använder det minst tio gånger om dagen) och frasen "jag ska bara".   Årets mest lagade rätt? Nu kommer skämskudden fram. Det är ingen rätt. Snarare ett bakverk. Eller låt oss kalla det bröd. Nämligen det gluten och sockerfria bananbrödet med choklad. (Recept hittar du här) Det har visat sig vara min bästa vän när skrivkrampen kommer smygande, och ett livsviktigt tillbehör till en kopp starkt te när jag tittar på Downton Abbey. Downton ja, 2015 var året jag upptäckte den här serien. Jag såg fyra säsonger på raken och väntade ihärdigt på den sista. Häromdagen såg jag sista avsnittet och kom på mig själv med att fälla en tår när Mr Carson för sista gången serverade champagne. Akilles har haft ett bra år, han ägnar dagarna åt att ligga vid mina fötter och lyssna till mitt smattrande på datorn, slicka rent skålar och öppna burkar med kakor på under tio sekunder. Han har också hunnit med att pryda omslaget på en lokaltidning och får nog numera tituleras som proffs när det gäller att bli fotograferad. 
 
 
 
2016? Jag är inte mycket för nyårslöften. Men jag går in i 2016 med en bra känsla. Det kommer bli ett fint år. Jag tänker inte planera, utan snarare go with the flow. Det blir så mycket roligare då. Önskar er alla ett riktigt gott nytt år! 
 
 

Brysselkålsallad med grön chili och lime & vinnare av kokboken

 
Den här julen slår rekord i märkligt väder. Full storm (42 sekundmeter på sina ställen...), ösregn, snö, tö,, plus tio grader,  minus två grader och som idag, fullkomligt vindstilla och sol. Jag har längtat efter ljuset eftersom det varit svårt (läs stört omöjligt) att ta några bra bilder i detta mörker som legat som en blöt filt över oss. Idag blev den en stilstudie av brysselkål. Hur många bilder man kan ta av brysselkål? Många. Den senaste tiden har jag och Peter fått pippi på grön chili och lime. Vi äter vientamesiska mackor, pimpar fläsksteken med lime och chili och äter den här salladen som är gjord på brysselkålen som blev över efter julmiddagarna. En enkel sallad, med ack så god. Passar utmärkt till stek,burgare, fläsk, skinka eller kycklig. Eller i en tortilla med något gott till. Vill du ha en krämigare variant kan du tillsätta en deciliter matyoghurt eller varför inte hälften yorhurt och hälften majonnäs. 
 
I mitten av december anordnade jag en liten tävligt där jag lottade ut två signerade böcker. Vinnarna? Hans Lagenius och Kristina Bengtsson - Grattis! 
 
 
 
Brysselkålsallad med grön chili och lime 4 port
1 nät med brysselkål
2 gröna chili
2 limefrukter (saft)
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Skär av roten på brysselkålen och strimla den i ca 3 mm tjocka skivor. Hacka chilin fint och blanda med brysselkålen. Pressan över limesaften och ringla över olivoljan och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, Fisk och skaldjur, Jul & Nyår senapssill 5-minuterssill

Senapssill


God jul vänner! Önskar er en riktig lugn och skön julafton. I skrivande stund blåser det friska vindar på Mollösund och det finns inte en snöflinga i sikte. Jag skall strax äta det bästa jag vet på julen: lutfisk! Men innan dess, ett sista-minuten-recept till er som vill hinna lägga in 5-minuterssillen. Här kommer min bästa senapssill. Ta hand om er!

Senapssill 
 
2 förpackningar 5-minuters inläggningssill
2 dl senap
1/2 dl socker
dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 dl hackad dill (jag gillar när det är mycket dill, du kan halvera mängden)
1 dl hackad purjolök
salt och peppar
 
Skär sillfiléerna i mindre bitar, ca 2 cm breda. Blanda senap, socker, majonnäs,  gräddfil i en skål. Finhacka purjolöken och dillen och rör ner i senapen. Salta och peppra. Tillsätt slutligen sillbitarna. Förvara i kylen i väl rengjord glasburk. 




Årets vegetariska julbord - Svartkålssallad med äpple och parmesan och saffranshummus

 
Handen på hjärtat, jag är ingen stort fan av julmat. Det är inte så att jag inte tycker om skinka, köttbullar och korv men jag är mer av en fiskmänniska och det viktigaste för mig på julbordet är lutfisk, sill och Janssons frestelse. Och hembakat knäckebröd. På senare år har grönsakerna kommit att bli mer och mer framträdande och i år testar jag en ny sallad, svartkålssallad med äpple och parmesan och till den en nygammal bekant, saffranshummusen. Även fänkålssalladen med apelsin kommer göra sig fint på julbordet och den hittar du här. Svartkålen ja, en favorit hos mig, som ni säkert redan räknat ut. Jag använder den till i princip allt, gräddkokt, i sallad, eller som chips. Det senare hittar du recept på här. I behov av fler vegetariska tips till julbordet? Förra årets vegetariska julbord kan du läsa om här
 
I övrigt är avsaknaden av julkänslor total den här julen. Tio grader, noll snö och deadlines in i det sista har tydligen den effekten på mig. Jag gissar att det kommer krävas pappas lutfisk och Peters fläskesteg för att råda bot på saken. 
 
Svartkålssallad med äpple och parmesan 4 port
 

1 knippe svartkål ca 10-12 blad

4 äpplen

1/2 purjolök (den vita delen)

3 msk olivolja

1/2 dl msk riven parmesanost

1 dl flagad mandel

salt och peppar

Skär bort stjälkarna från svartkålen och skär kålen i ca 2 cm breda bitar. Skär äpplena i klyftor. Dela purjolöken på mitten och skölj väl. Skär den i 1/2 cm breda skivor. Blanda parmesan, olivolja, salt och peppar i en skål och  blanda väl. Ringla dressingen över salladen och strö avslutningsvis över mandeln. 

 

 

Saffranshummus

400 g kokta kikärtor (ca 1 burk)

1 vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
saft från 1/2 citron
1/2 påse saffran
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 dl olivolja
ev 1-2 msk vatten
salt & peppar
 
Lägg samtliga ingredienser förutom vatten i en bunke eller mixer och mixa tills du ar en slät kräm. Om du använder dig av kikärtor du kokt själv brukar de vara lite torrare och då kan du behöva tillsätta lite vatten för att få rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saffransbullar med pistage och mandelmassa

 
Igår kväll kl 20.52 plingade det till i min telefon och jag fick ett meddelande från Emelie: 
 
Hej!! Bullarna i din kokbok är de bästa bullarna jag bakat! Nu undrar jag hur jag kan göra dom till saffransbullar istället? Hur mycket saffran ska man ha i och när har man i det? #kollarpåbakningsprogrampåteveochvillbakasaffransbullar
 
Klart man kan! Var min första reaktion och sedan kom jag att tänka på ett par saffransbullar med pistage och mandelmassa jag fotade för ett julreportage i juli (!) men som aldrig blev publicerade. Så, här är de. Mina "vanliga" kardemummasnurror i ny tappning, pimpade med pistagemandlar och mandelmassa. Jag tror Emelie kommer bli nöjd... Emelie ja, bättre fotoobjekt får man leta efter, hon gör precis som jag säger och vet precis vad jag menar när jag säger "rustikt" och "ledigt och lätt". Se själva på bilderna nedan.  Ett par av bilderna hamnade i kokboken och hjärtat sväller lite när jag tänker på att det snart är två år sedan vi fotade dessa bilder till kokboken och allt som hänt sedan dess. 
 
 
 

Saffransbullar med pistage och mandelmassa, ca 25 st. 

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1 pkt saffran

1 tsk salt

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

14 dl vetemjöl

Mjöl till utbakning

 

Fyllning:

50 g Smör

50 g mandelmassa

1 msk kardemumma

Garnering:

1 uppvispat ägg

2 dl hackade pistagemandlar

 Ställ smöret i rumstemperatur och låt det bli mjukt. Smula jästen i en bunke och tillsätt dem rumstempererade mjölken och saffran. Rör om till dess att jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smöret och nästan allt mjöl. Arbeta degen i maskin tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 225°. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop smör, riven mandelmassa och kardemumma till fyllningen. Knåda degen lätt på ett mjölat bord och forma  två lika stora delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x50 cm. Fördela fyllningen på den ena rektangeln. Lägg därefter den ena rektangeln ovanpå den andra.  Skär tvärsöver rektangeln så att du får ca 3 cm breda remsor. Vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Vispa ägget och pensla bullarna när du tagit ut dem ur ugnen och strössal med hackade pistagemandlar.  Låt svalna.

 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 

Julklappstips till stora och små bagare

 
 
Det är elva dagar kvar till julafton och precis som de senaste tio åren har jag klickat hem alla julklapparna. Jag vägrar gå i butiker i juletid och sitter hellre hemma med en kopp kaffe och klickar hem det jag vill köpa. Här kommer två sista-minute-tips från mig. Först, en finfin bok skriven av min vän Birgit Nilsson Bergström som har skrivit boken: Alla sortres matbröd -från bondbröd till bagels. Det här är en extremt välskriven bakbok som passar både den vane bagaren men också de som är lite ovana att baka bröd. Birgit jobbar med Hembakningsrådet och jag vågar lova att recepten är vältestade. 
 
Mitt andra tips- Baka: steg för steg,  vänder sig till de yngre bagarna, Clara Lidström som ni förmodligen känner mer som Underbara Clara och Annakarin Nyberg har skrivit en serie böcker till barn och det här är min favorit. Pedagogisk, rolig och fin! 
 
 
 
 
Jul & Nyår, Sallader & grönsaker fänkålssallad med apelsin, matblogg, vegetarisk julmat saffransfalafel, grillad pumpa, rödkålssallad

Fänkålssallad med apelsin och spenat

 
Fänkål och apelsin är en klassisk smakkombination och den här salladen har funnits med på våra jular till och från de senaste åren. Den brukar aldrig se likadan ut utan blir pimpad med det som finns hemma för tillfället, den här gången blev det spenat och granatäpplekärnor. Ytterligare en sallad som passar till det mesta, speciellt på julbordet. Förra året lagaden jag en rödkålssallad som du hittar r. Sugen på mer fänkål? Den saffransbräserade passar även den finfint på julbordet, du hittar den här
 
Fänkålssallad med apelsin och spenat 4 port
2 fänkålsstånd
1 rödlök
3 apelsiner
50 g färsk spenat
1 granatäpple
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Dela fänkålen och skär den i tunna, tunna skivor, gör samma sak med rödlöken. Skala apelsinen och filéa den eller skär den i tunna, ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg fänkål, apelsin och rödlök i en skål och tillsätt spenat och ringla över olivoljan, salta och peppra och avsluta med att strö över granatäpplekärnor. 
 
 
 
 
 
 

Vinn signerat ex av Karins kök

 
 
Det lackar mot jul och jag skickar kokböcker till höger och vänster. Det känns lite spännande och väldigt roligt att tänka att det kommer ligga Karins Kök-böcker under granar lite varstans runt om i Sverige. Det känns som att det är dags för en tävling där det ligger två signerade kokböcker i potten! Vad du behöver göra för att tävla? Berätta vilket ditt favoritrecept på Trattoria.nu är -  kommentera i inlägget och glöm inte att skriva din mailadress! Två vinnare utses den 17/12-2015.
 
 
 
 
Fisk och skaldjur potatispuré, senapskräm, svartkålschips, ugnsbakad torsk

Ugnsbakad torsk med potatispuré, smörstekt purjolök, senapskräm och svartkålschips

 
Jag vet. Det är inte ofta jag lagar mat som serveras på höjden eller lagar rätter som innehåller fler än tre ord. Men tro mig, det är inte så avancerat som det låter. Rättare sagt är detta en rätt du gör på en timme. Torsken sköter sig själv i ugnen, liksom svartkålschipsen (som du även kan göra dagen innan). Potatispurén mixar du till på två minuter och senapskrämen tar inte mycket längre tid den. Den perfekta helgmiddagen med andra ord. God, lite pimpad och förbaskat lätt att göra. När ni läser det här är det fredag, snart lunch och arbetsveckan snart över. Jag skriver detta på flygplatsen i Helsingfors, torsdag eftermiddag, omringad av affärsresenärer och stressade taxfreeshoppare, och längtar efter, just det helgmiddagen.  Ha en riktigt fin andra advent kamrater!
 
 
 
Ugnsbakad torsk med potatispuré senapskräm och svartkålschips 4 port
 
Ugnsbakad torsk
ca 1,2-1,4 kg torskfilé
smör till plåten
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 125 grader. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i torsfileérna. Strö över salt och peppar. Sänk värmen till 100 grader och  låt fisken bakas i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den har en innertemperatur på 56 grader. 
 
Potatispuré
1 kg potatis
3 msk smör 
2 dl grädde alt mjölk
salt och peppar
 
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Tillsätt smör, grädde/mjölk och mixa potatisen till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 
 
Smörstekt purjolök
1 purjolök
1 kruka färsk dill
2 msk smör
salt och peppar
Dela purjolöken på mitten och skölj den väl. Skär den i ca 1 cm breda skivor och stek den i smör tills den är mjuk, den skall inte få färg. Hacka dillen grovt och blanda ner i purjolöken. Salta och peppra.
 
 
Senapskräm
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
salt och peppar
 
Vispa grädden hårt och rör ner senap och salt och peppar. Låt stå i kylen. 
 
Svartkålschips
4 svartkålsblad
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kålen och dela dem i ca 4 cm långa bitar, använd inte delen med grov stjälk. Lägg bitarna på en plåt och ringla över oljan och gnid in kålen ordentligt. Salta och peppra. Torka i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills chipsen är torra och krispiga. Servera till torsken. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Smakupplevelser på Liseberg och sötpotatisrulle med kanel och mascarponekräm med apelsin

 
Jag spenderade fredagkvällen på Liseberg tillsammans med ett gäng matbloggare som blivit inbjudna för att äta ett vegetariskt julbord på den vegetariska restaurangen Green Room på Liseberg och smaka oss genom parken med alla dess utställare. Vilken härlig kväll vi fick!  Vi fick först lyssna till Claes Engberg från Berzelii Choklad som pratade om, just det, choklad! Vi fick lukta och smaka på olika chokladsorter, och jag blev aningen förvånad över vilka smakvariationer det finns i råvaran kakao. Berzelii choklad har tagit fram ett antal praliner åt Liseberg och dessutom en speciell Lisebergspralin med smak av hallon och krokant. Riktigt fin! Som alltid är det väldigt trevligt att lyssna till människor som berättar om saker (och smaker) de brinner för. Som till exempel Alexandra Zazzi som pratade om en av hennes passioner, olivoljan. Även där doftade vi och smakade, en av oljorna kom från Sicilien och doftade nyskördat gräs och hade en fantastiskt pepprig smak. Note to self, dags att besöka Sicilien igen. 
 
Kökschefen på Green Room berättade om konceptet med restaurangen och jag måste säga att jag är väldigt positivit överraskad och glad över initiativet. Jag älskar verkligen vegetarisk mat och har besökt många just vegetariska restauranger runt om i Europa. Jag gillar att Liseberg vågar gå hela vägen med konceptet och verkligen bjuder på ett fantastiskt fint julbord med både traditionella smaker men även nytänkande kombinationer, vad sägs till exempel om gulbetor med rosépeppar och fikon? Eller kikärtssallad med kaprisbär, tranbär, citron och timjan. Jag vill dessutom ge ett extra plus för en väldigt fin dryckesmeny som innehåll flera goda alkoholfria alternativ, jag själv drack ett alkoholfritt veteöl som passade ypperligt till julbordet. Bra tänkt Liseberg! Efter ett härligt julbord med många fina smakupplevelser stapplade vi mätta ut i parken för att testa ännu fler smaker. Utställarna bjöd på allt från lammkorv med grönpeppar, marsipancigarrer, grillade majskolvar (!) och varmrökt lax.
 
Vi bloggare fick med oss en uppgift hem, att hitta årets smaksensation. Jag satt i bilen på vägen hem och funderade på vad det var för smaker jag tog med mig hem och vad det var som lockade mina smaklökar lite extra. Det blev en liten sötpotatissnurra som fastnade hos mig! Och hör och häpna, det var en dessert! Precis som jag skrev tidigare gillar jag när man går all in i koncept och jag tycker potatissnurran står för just det. Snurran var smaksatt med kanel och apelsin, en riktig karusell för smaklökarna där kombination av svenska julsmaker får en fin twist av sötpotatisen. Som alltid när jag gillar något tar jag med mig smakerna hem och försöker göra något liknande, så fick det bli även den här gången. I lördags bakade jag mina egna snurror, med, just det, sötpotatis och kanel, fyllda med en mascarponekräm smaksatt med apelsin. Vill ni smaka originalet tycker jag ni ska göra ett besök till Green Room på Liseberg!
 
 
 
 
Sötpotatisrullar med kanel och apelsinmascarpone 
2 ägg 
1 1/2 dl strösocker
3 dl mjöl
2 dl sötpotatispuré (ca 1 stor sötpotatis)
1 tsk bakpulver
3 msk vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar, ca 1x1 cm stora. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten, koka i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och mixa potatisen till en slät puré. Låt svalna. 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, puré, bakpulver och vatten och rör till en slät smet. Lägg bakplåtspapper på en djup plåt. Bred ut smeten och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Lägg en bakplåtspapper på en plan yta och strö över lite strösocker. Tag ut kakan ur ugnen och stjälp upp den på bakplåtspappret med strösocker. 
 
Mascarponekräm med apelsin
200 g mascarpone
50 g smör (rumstepererat)
1 dl florsocker
1 apelsin (saft och rivet skal)
 
Häll mascarponen i en bunke och tillsätt smör och socker. Vispa tills du har en slät kräm. RIv apelskalet fint och tillsätt i smeten, pressa ner saften och rör om. Bred ut krämen över kakan och rulla ihop den. Förvara i kylen i ca 30 minuter innan du serverar och skär upp den. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg