Sallader & grönsaker, Soppor vietnamesisk nudelsoppa med kycklingfrikadeller

Vietnamesisk pyttipanna - eller nudelsoppa med kycklingfrikadeller

 
 
Jag får rätt ofta frågan om det inte är tomt och tråkigt att bo i ett litet fiskarsamhälle med 300 invånare. Svaret blir alltid nej. Jag trivs och vi har det förbaskat bra här ute på ön. Men, ibland när man blir sugen på något speciellt, som vietnamesisk nudelsoppa, då kan jag sakna att bo i stan. I Malmö hade vi en fantastisk liten kvarterskrog med vietnamesisk mat. Om det är något jag älskar så är det vietnamesisk mat. Så, vad gör man när suget efter en vietnemesisk nudelsoppa sätter in en söndageftermiddag och närmsta vietnamesiska restaurang ligger 10 mil bort? Jo, rotar i skafferiet och frysen och roddar ihop något som snarare liknar en vietnamesisk pyttipanna än en klassisk nudelsoppa. Än en gång konstaterar jag att jag lätt skulle kunna leva på den här typen av mat. Oj vad gott det är! Jag använde kycklingfärs till mina frikadeller men det går också fint med fläskfärs. 
 
 
 
Nudelsoppa med kycklingfrikadeller, 4 port.
Frikadeller: 
300 g kycklingfärs eller fläskfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 msk mjöl
salt och pepper
 
Riv löken och vitlöken med ett rivjärn och blanda med färsen och äggen, mjölet och smaka av med  salt och peppar. Forma bollar av ca 1 msk smet. 
 
Buljong:
2 liter vatten 
ca 4 cm färsk ingefära
1 kyckklingbuljongtärning
1 röd chilifrukt
 
Koka upp vattnet i en stor kastrull, tillsätt riven ingefära, buljongtärning och finhackad chili. Lägg frikadellerna i den sjudande buljongen och låg sjuda i ca 10 minuter. Skär broccolin i mindre buketter och låt sjuda med de sista 5 minuterna. 
 
Tillbehör
200 g glasnudlar
250 g pak choi
1 broccolihuvud
100 g hackade cashewnötter
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
fisksås
2 lime
 
Koka nudlarna efter anvisningen. Vid servering: lägg nudlar i skålar, slå över buljong och lägg i frikadeller, broccoli och pak choi. Servera med mynta, koriander, hackade cashewnötter och fisksås. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Liza:

Men åh, vilket spännande recept! :)
Jag tror absolut att jag skall ge mig på det här när jag känner mig lite mer motiverad på att laga mat, hihi. Det där går verkligen i perioder för mig :P

#2 - - Kim:

Tjusigt! Och jag känner igen känslan, suget efter vietnamesiskt. Tur att Vi Viet inte är långt borta :)