Frukost, Sallader & grönsaker, Vegetariskt hueros rancheros, shakshuka

Shakshuka eller hueros rancheros med svarta bönor och mangosallad

 
 
 
 
Kärt barn har många namn. Hueros ranchos, shakshuka, oeufs en cocotte. Eller ägg bakade i tomatsås. Det som skiljer dem åt är framförallt kryddningen. I mellanösternshaksukan tillsätts spiskummin medan jag förstår det som det är chilin som är i fokus i hueros rancherosen. Hur som helst, vad du är väljer att krydda med är det förbaskat gott med dessa tomatbakade ägg. På vår senaste matbloggträff med brunchtema gjorde jag en stor ugnsfast form och gräddade i ugnen. Perfekt att göra till många och det sköter sig själv helt och hållet. Till det, en svart bönsallad med mango, tomat och koriander. Bättre sallad som funkar till allt får man leta efter. Grillat, brunch, fisk eller bara som den är. Servera äggen med ett gott bröd att suga upp den goda tomatsåsen med. 
 
 
 
Shakshuka eller hueros rancheros  4 port
2 burkar krossade tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
salt och peppar
olivolja
 
Hacka rödlöken och vitlöken fint. Fräs i olivolja i en kastrull tills löken är mjuk och tillsätt därefter de krossade tomaterna och salta och peppra samt krydda med spiskummuin. Låt puttra i ett par minuter. 
Smörj en ugnsfast form med olivolja och häll i tomatsåsen. Kläck äggen i tomatsåsen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter i 175 grader. 
 
 
Svartabönor och mangosallad med koriander
4 dl svarta bönor
3 tomater
1 vårlök
1 mango
1 kruka koriander
ett par stjälkar persilja
1 lime
olivolja
salt och peppar
 
Skölj bönorna ordentligt om du använder bönor på burk. Skär tomaterna i mindre, ca 1 cm stora bitar. Gör samma sak med mangon. Skiva vårlöken tunt och blanda med bönorna och tomaterna. Dela limen och pressa saften över salladen. Ringla över olivolja och salta och peppra. Hacka slutligen korandern  och persiljan grovt och strö över.