Fisk och skaldjur fiskkakor, pico de gallo

Fiskkakor med pico de gallo

 
 
Vi har spenderat helgen på havet. Guppat runt, badat, druckit kaffe, fiskat makrill, badat igen och så har det hållt på. Idag kom regnet och tur var väl det för annars hade jag knappast fått ner en rad på papper... Till helgens fiskkakor. Lätta att göra och finfina att ta med i lunchlådan eller på picknicken. Till det en tuppnäbb,  pico de gallo, eller en tomatsalsa med rödlök och koriander (jo jag vet jag överkonsumerar) som passar till precis allt. Jag tar inte direkt OS-guld när det gäller att hacka saker fint och smått så mitt tips när du gör den här, lägg ner lite kärlek på att hacka löken och tomaterna riktigt, riktigt fint, det lönar sig. 
 
Fiskkakor ca 10 st
5 nykokta potatisar
500 g torsk alt annan fisk
1 ägg
1 röd chili
salt och peppar
 
mjöl att rulla kakorna i 
olja att steka i
Mixa potatisen med fisken och chilin och blanda i ägg samt salta och peppra. Forma bollar av ca 2 msk smet och rulla i mjölet. Stek på medelhög värme i olja i ca 3 minuter på varje sida. 
 
 
Pico de gallo
3 tomater
1 rödlök
1 kruka koriander
saft av 1/2 lime
salt och peppar
Hacka tomaterna och löken fint, jättefint. Hacka koriandern grovt och blanda med tomaterna och rödlöken. Pressa över limesaften och salta och peppra.
 
Servera fiskkakkorna i tortillabröd och sallad. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Frukost, Sallader & grönsaker, Vegetariskt hueros rancheros, shakshuka

Shakshuka eller hueros rancheros med svarta bönor och mangosallad

 
 
 
 
Kärt barn har många namn. Hueros ranchos, shakshuka, oeufs en cocotte. Eller ägg bakade i tomatsås. Det som skiljer dem åt är framförallt kryddningen. I mellanösternshaksukan tillsätts spiskummin medan jag förstår det som det är chilin som är i fokus i hueros rancherosen. Hur som helst, vad du är väljer att krydda med är det förbaskat gott med dessa tomatbakade ägg. På vår senaste matbloggträff med brunchtema gjorde jag en stor ugnsfast form och gräddade i ugnen. Perfekt att göra till många och det sköter sig själv helt och hållet. Till det, en svart bönsallad med mango, tomat och koriander. Bättre sallad som funkar till allt får man leta efter. Grillat, brunch, fisk eller bara som den är. Servera äggen med ett gott bröd att suga upp den goda tomatsåsen med. 
 
 
 
Shakshuka eller hueros rancheros  4 port
2 burkar krossade tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
salt och peppar
olivolja
 
Hacka rödlöken och vitlöken fint. Fräs i olivolja i en kastrull tills löken är mjuk och tillsätt därefter de krossade tomaterna och salta och peppra samt krydda med spiskummuin. Låt puttra i ett par minuter. 
Smörj en ugnsfast form med olivolja och häll i tomatsåsen. Kläck äggen i tomatsåsen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter i 175 grader. 
 
 
Svartabönor och mangosallad med koriander
4 dl svarta bönor
3 tomater
1 vårlök
1 mango
1 kruka koriander
ett par stjälkar persilja
1 lime
olivolja
salt och peppar
 
Skölj bönorna ordentligt om du använder bönor på burk. Skär tomaterna i mindre, ca 1 cm stora bitar. Gör samma sak med mangon. Skiva vårlöken tunt och blanda med bönorna och tomaterna. Dela limen och pressa saften över salladen. Ringla över olivolja och salta och peppra. Hacka slutligen korandern  och persiljan grovt och strö över. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Soppor vietnamesisk nudelsoppa med kycklingfrikadeller

Vietnamesisk pyttipanna - eller nudelsoppa med kycklingfrikadeller

 
 
Jag får rätt ofta frågan om det inte är tomt och tråkigt att bo i ett litet fiskarsamhälle med 300 invånare. Svaret blir alltid nej. Jag trivs och vi har det förbaskat bra här ute på ön. Men, ibland när man blir sugen på något speciellt, som vietnamesisk nudelsoppa, då kan jag sakna att bo i stan. I Malmö hade vi en fantastisk liten kvarterskrog med vietnamesisk mat. Om det är något jag älskar så är det vietnamesisk mat. Så, vad gör man när suget efter en vietnemesisk nudelsoppa sätter in en söndageftermiddag och närmsta vietnamesiska restaurang ligger 10 mil bort? Jo, rotar i skafferiet och frysen och roddar ihop något som snarare liknar en vietnamesisk pyttipanna än en klassisk nudelsoppa. Än en gång konstaterar jag att jag lätt skulle kunna leva på den här typen av mat. Oj vad gott det är! Jag använde kycklingfärs till mina frikadeller men det går också fint med fläskfärs. 
 
 
 
Nudelsoppa med kycklingfrikadeller, 4 port.
Frikadeller: 
300 g kycklingfärs eller fläskfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 msk mjöl
salt och pepper
 
Riv löken och vitlöken med ett rivjärn och blanda med färsen och äggen, mjölet och smaka av med  salt och peppar. Forma bollar av ca 1 msk smet. 
 
Buljong:
2 liter vatten 
ca 4 cm färsk ingefära
1 kyckklingbuljongtärning
1 röd chilifrukt
 
Koka upp vattnet i en stor kastrull, tillsätt riven ingefära, buljongtärning och finhackad chili. Lägg frikadellerna i den sjudande buljongen och låg sjuda i ca 10 minuter. Skär broccolin i mindre buketter och låt sjuda med de sista 5 minuterna. 
 
Tillbehör
200 g glasnudlar
250 g pak choi
1 broccolihuvud
100 g hackade cashewnötter
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
fisksås
2 lime
 
Koka nudlarna efter anvisningen. Vid servering: lägg nudlar i skålar, slå över buljong och lägg i frikadeller, broccoli och pak choi. Servera med mynta, koriander, hackade cashewnötter och fisksås. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg