Vitkålssallad med fetaost och dill

 
En snabb titt i arkivet och jag konstaterar att det går en trend. När vi går över i maj och juni månad blir både mitt bloggande och ätande ganska tunt. Det är den där tiden på året då saker och ting skall knytas ihop, papers skall skrivas klart, uppsatser skall handledas och rättas och ditten och datten ska fixas innan semestern. Det är där den här tre-ingredienser-gör- en- stor-sats-så- den-räcker-hela-veckan-salladen kommer in i bilden. Jag har säkert bloggat om den förut men den tål att bloggas om i igen. Tre ingredienser. Vitkål (gärna färsk), fetaost och dill. Och så lite olivolja och salt och peppar på det. Klart! Det går såklart fint att tillsätta fler ingredienser, t.ex. tomater och salladslök men idag kändes det onödig. Ät den till grillat kött eller fisk, till falafel, rökt lax eller varför inte som den är.  Önskar er en trevlig valborg kamrater! Ps. Bilderna på mig har Henrick som bloggar  här tagit. 
 
 
Vitkålssallad med fetaost och dill ca 4 portioner
1/2 vitkålshuvud
150 g fetaost
1 knippe färsk dill
1/2 dl olivolja
salt och peppar

Skiva vitkålen tunt och hacka dillen grovt. Blanda i en skål och smula över fetaosten. Ringla över olivolja och salta och peppra. Klart!
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor banan och chokladbröd, bovetebröd

Banan och chokladbröd med bovete

 
Banan och chokladbröd med bovete. Eller buckwheat banana-chocolate bread. Jag har haft det här brödet i bakhuvudet sedan i somras när jag besökte Brighton och drack te och åt ett liknande bröd i förmodligen världens sötaste tehus. I morse hittade jag ett gäng övermogna bananer i köket och tänkte att nu jäklar är det dags att testa det där brödet. Receptet är ett experiment, jag vispade ägg, mosade bananer, hackade choklad och i med mjöl och så in i ugnen. Resultatet? Bra. Mycket bra. Väldigt bra till och med. Så bra att det återstår ca 3 cm av den där limpan. Brödet blir en slags blandning mellan bröd, scones och muffins. Fluffigt men ändå med en sån där jordig fuktighet som finns i brownies och som jag är nästan löjligt förtjust i. Jag tänker fortsätta experimentera med det här receptet. Jag tänker att adderar man lite valnötter också så blir det förmodligen ännu bättre. Imorgon ska jag rosta en skiva och äta med smör. Återkommer med rapport. 
 
Har ju glömt berätta! I förra veckan hade vi bokkalas i Malmö. 50 glada vänner kom förbi och åt och umgicks och det blev en sån fin dag att jag knappt vet vad. Ett par veckor innan dess hade vi ett liknande kalas i Trollhättan. Tack alla ni som kom! Jag fick så mycket blommor och presenter att vårt kök numera liknar en djungel. Ni som följer mig på instagram (@trattorian) vet... 
 
 
 
Banan och chokladbröd med bovete 1 bröd
3 riktigt mogna bananer
3 ägg
3 dl bovetemjöl alt 3 dl mandelmjöl och 1 dl bovete
2 tsk bakpulver
50 g 70-procentig choklad
1/2 banan till garnering
 
Vispa äggen tills du har en fluddig smet. Blanda i de torra ingredienserna. Mosa bananerna grovt och blanda i dem i smeten. Hacka slutligen chokladen grovt och blanda ner i smeten. Lägg ett bakplåstpapper i en form som är ca 25 cm lång och ca 10 cm bred. Häll i smeten, garnera med skivor av 1/2 banan och grädda på 175 grader i ca 25-30 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pizza & focaccia karins kök, pizza med rödbetor, skördepizza

Skördepizza med betor och parmesan

 
Jag myser i fulla drag av att följa i sociala medier och bloggar vilka maträtter som lagas ur kokboken. Det dimper ner rätt många mail också, där blogg och bokläsare berättar om recept de testat och det är så förbaskat kul! Så, maila mig gärna eller hashtagg mig #karinskök @trattorian om du vill dela med dig av ett recept du lagat. I veckan har det bakats skördepizzor skall ni veta! Fastän det varken är skördetid eller säsong för betor så har den här pizzan blivit uppskattad. Jag gillart!  Den här pizzan har rätt få likheter med den traditionella pizzan, ingen tomatsås och betor som topping, men oj vad gott det är!
 
Pizzadeg

50 g jäst

4 dl kallt vatten

2 msk olivolja

1 tsk salt

10 dl mjöl samt mjöl till utbakningen

Häll vattnet i en bunke och rör ut jästen. Tillsätt salt och olivolja och arbeta in mjölet pö om pö. Arbeta gärna degen i maskin i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under en kökshandduk i ca en timme.

Fyllning

100 g blandade råa betor, rödbetor, polkabetor och gula betor

100 g mascarpone

1 dl riven parmesanost

4 kvistar färsk oregano

Salt och svartpeppar

Parmesan och olivolja till servering

Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två delar och kavla ut på ett mjölat bord. Lägg de två bottnarna på en plåt med bakplåtspapper. Rör samman mascarpone och den rivna parmesanen och salta och peppra. Bred ut oströran över pizzorna. Skala betorna och skär dem i ca 2 mm tunna skivor. Lägg betorna på osten och ringa över lite olivolja på varje pizza. Grädda i ca 15-20 min.

Servera med lite extra parmesan samt färsk oregano. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Knäckebröd med bovete och psylliumfrön

 
 
Efter att ha gjort en snabbscrollning genom mina blogginlägg de senaste åren går det att konstatera att bröd ligger mig varm om hjärtat och att det verkar som att det är brödet som är i centrum när det kommer till högtider. Så även denna högtid. Knäckebröd står högt i kurs hos mig. Jag bakar det ofta och gärna. Det ska vara supertunt och knaprigt och gärna ätas med extrasaltat smör. Bra så. Det här receptet kom till i fredags när jag var sugen på att baka knäckebröd med inte hade ingredienser till mitt traditionella knäckebröd hemma. Dock hade jag havregryn, bovetemjöl och psylliumfrön och det fick utgöra stommen till brödet. Det gick finfint! Psylliumfrön är kanske inte något man alltid har hemma, jag har börjat använda det mer och mer, i gröt, pannkakor, osv, de små fröna binder väldigt mycket vätska.  Det går lika bra att använda linfrö eller varför inte chiafrön om du vill det? Kavla ut knäckebrödet direkt på bakplåtspappret så blir det supertunt. 
 
Knäckebröd med bovete och psylliumfrön (Ca 3 stora knäckebröd)
15 g färsk jäst
4 dl vatten
4 dl havregryn
4 dl fint bovetemjöl
2 dl solrosrön
1 dl psylliumfrön
1 nypa salt

Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och blanda ut jästen. Mixa havregryn och solroskärnor till tt fint mjöl.  Blanda i de torra ingredienserna, lite i taget tills degen går ihop. Jäs i ca 60 min. Kavla därefter ut runda tunna kakor direkt på bakplåtspappret.  Grädda  i 200grader i 5-6  minuter tills brödet fått lite färg, vänd brödet  och grädda ett par minuter till. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor bagels, bagels med rostbiff, hembakade bagels

Bagels med rostbiff, röd chilijam och koriander

 
Påsk. Det betyder ledighet, långa och många promenader och god mat för vår det. Vi inledde långfredagen med att äta hembakade bagels. En favorit hos mig som jag tyvärr äter alltför sällan. För ett par veckor sedan fick jag en burk chilijam (ja chilisylt men det låter godare på engelska)...och herregud vad vi har ätit chilijam sedan dess...Idag använde vi det på bagelsen tillsammans med koriander, philadelphiaost och rostbiff. En hit! Har du ingen chilijam går det också bra med mango chutney eller finhackad röd chili. Min burk är snart slut och då tänker jag testa det här receptet. 
 
Det här behöver du till ca 8 bagels:
25g jäst
5  dl ljummet vatten
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special
 
1 äggvita till pensling (lätt vispad)

Blanda jästen med vattnet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet, lite i taget och låt maskinen arbeta med degen i ca 10 min tills du har en slät och kompakt deg. Låt jäsa i ca 60 min. Rulla bollar av degen som du gör ett hål i mitten med, med hjälp av pekfingret. Jäs i ytterligare 45 min. Koka upp vatten och släpp ner ett par av bagelsen åt gången. Koka i ca 3 min. Tag upp dem och låt dem torka. Pensla med äggvita. Grädda på 175 grader i ca 15 min. 
 
 
Förslag till fyllning:
200 g rostbiff
philadlephiaost
1 röd chili (finhackad) alt chilijam
blandad sallad
färsk koriander
Salt och peppar

Dela bagelsen i två delar, bred på philadelphiaost, chilijam alt chili, lägg på rostbiff och färsk koriander och blandad sallad. Salta och peppra och lägg i hop bagelsen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg