Sallad med grönkål, kålrabbi & mandel med grillad lax

 
 
Hej fredag och hej (snart) helg! Det här inlägget skrev jag tidigt i morse (05.35) för att vara exakt. är ni läser det här sitter jag fastklistrad på en stol med näsan över en bok. Jag skriver en litterturreview och för att det ska bli något effektivt läsande krävs superlim på stolen. Det ska läsas, punkt slut! Den här salladen lagade jag i söndags, det kändes som en perfekt söndagslunch, lagom lätt och lagom matig. Det har knappast undgått någon att kål är min absoluta favoritingrediens, här har jag använt grönkål tillsammans med en annan favorit - kålrabbin! Vi äter massor, massor av kålrabbi under hösten och vintern. Den är så krispig och god och passar utmärkt i sallader. Laxen penslade jag med lite lime och olivolja samt salt och peppar.  Det gag framförallt gillar i den här rätten är kontrasterna. Krispig kålrabbi, sött och syrligt äpple och len,salt lax och så lite mandel på det...Jag grillade den på kolgrill men det går förstås att tillaga den i ugnen också. Ha en riktgt trevlig och god helg kamrater!
 
 
Sallad med grönkål, kålrabbi & mandel med grillad lax 4 portioner
5 dl grönkål 
1 kålrabbi
2 äpplen
50 g mandlar
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt och peppar
 
Skala kålrabbin och skär den i "tändstickor", gör samma sak med äpplena. Hacka mandeln grovt. Blanda olivolja med citronsaft och salta och peppra. Blanda kål, äpple och kålrabbi och blanda ner dressingen, massera in den ordentligt. Strö över mandeln vid servering. 
 
Grillad lax
600 g färsk lax
3 msk olivolja
saft från 1 lime
salt och peppar
 
Blanda olivolja, limesaft och salt och peppar. Pensla på laxen. Grilla laxen på kolgrill  i ca 15 min, om du tillagar den i ugn sätter du ugnen på 250 grader och grillfunktionoch tillagar i ca 15 min. 
 
 
Yoghurtdressing
3 dl grekisk yoghurt
rivet skal från 1 lime
salt och peppar
1 msk olivolja
 
Blanda yoghurten med de övriga ingredienserna. Låt stå i kylen i 30 minuter före servering så att smakerna hinner utvecklas. Servera till salladen och laxen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Susanna Maria J:

M Så gott ;D

#2 - - Michelle:

Men mums! :)

#3 - - Josephine:

Åh så gott!!

#4 - - Jasmine:

Ser faktiskt lite spännande ut!
Kram

#5 - - rememberthiis.blogg.se:

Mums!

#6 - - Fani:

Det lät och såg grymt gott ut !

#7 - - Thea:

Men gud så gott! Sådan mat skulle jag kunna leva på :O

#8 - - sussi:

Men jisses vilken bra idé. Är själv jättedålig på att äta kål, trots att jag gillar det extremt när det väl står på bordet.

#9 - - Robex Lundgren:

Läckert

#10 - - biggeros:

Så gott med sallad. Tack för receptet=)

#11 - - Patrik Andrea:

Ser riktigt gott ut!

#12 - - C by Caroline ❤️:

Så riktigt gott ut! :)

#13 - - MiraKidvall:

Ser supergott ut!

#14 - - erica@timlon.biz:

Inspirerande bilder och recept! :)

#15 - - erica@timlon.biz:

Inspirerande bilder och recept! :)

#16 - - Jennie:

Ser jättegott ut...

#17 - - Sofia:

Ser gott ut :-)

#18 - - Linda:

Tack för inspirationen! Åh så gott det såg ut!!! /Linda