Nyponsoppa med italienska skorpor

 
 Vi går upp tidigt om morgnarna, jag och Akilles (läs: Akilles väcker mig och ger sig inte förrän jag masat mig upp...). Vid sextiden brukar vi gå ut  och precis då går går solen upp över bergen och kvarnen.  Det passar mig alldeles utmärkt att gå upp tidigt och framförallt komma igång att jobba tidigt.I och med att jag läser och skriver dagarna i ända (avhandlingen ni vet...) har rutinerna, pauserna och promenaderna blivit ännu viktigare. Utan hunden vette sjutton om jag hade fått uppleva fantastiska morgnar som den ni ser på bilderna. Till nyopnsoppan. Finns det något godare mellanmål? När jag var mindre åt jag den nästan alltid varm med vaniljglass och en hög med mandelbiskvier. Den här varianten serverade jag med en klick fet yoghurt och italienska skorpor (cantonucci). Bättre paus får man leta efter. Jag gjorde min nyponsoppa på torkade nyponskal men det går också bra att använda nyponmjöl, det finns i hälsokostaffärer eller i välsorterade livsmedelsbutiker. 
 
Nyponsoppa med yoghurt och italienska skorpor
8 dl vatten
1/2 dl socker
1 dl nyponskalsmjöl
 
Koka upp vatten och socker i en kastrull och  låt sjuda tills sockret löst sig. Rör därefter i nyponskalen/mjölet och låt sjuda på svag värme i ca 10 min. Tag av kastrullen från plattan och sila sippan gen om en sil. Låt svalna. 

 
 
Italienska skorpor - cantonucci
100 g hel sötmandel
2 st ägg
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker
0.25 tsk bakpulver

 Hacka mandlarna  grovt, det behöver inte alls vara jämt och fint, tänk rustikt! Blanda sedan de hackade mandlarna  med mjöl, socker, bakpulver gärna direkt på din diskbänk. Knåda i äggen. Knåda ihop till en deg och rulla till två eller tre  rullar beroende på hur stora skorpor du vill ha. Baka rullarna  i 15-20 minuter i 175 grader tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna och skiva dem i ca 1 cm tjocka skorpor. Sänk ugnen till 125 grader  och torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - fia:

Mums! Fina bilder du bjuder på.
kram
Fia

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Hemmagjord nyponsoppa är GULD. Love it. Vackra bilder!

Svar: Visst är det! Och det slår mig varje gång att det ju är så jäkla enkelt :)
Karin Högberg

#3 - - Paulina Suonvieri:

Ååår helt fantastiskt! Fantastiskt recept fantastiska foton! Jätteimponerad! :))

//hundredkitchenstories.blogg.se

Svar: tack! :D
Karin Högberg

#4 - - Josephine:

Åh va gott och vackra bilder! :)

Svar: Tack!
Karin Högberg

#5 - - Marja:

Jag har aldrig gjort nyponsoppa själv! Underbara bilder!

Svar: Det är superenkelt! :D
Karin Högberg

#6 - - Emmelie:

Å ja, nyponsoppa. Man blir fem år på nytt när man tänker på det! :-D Härligt med morgonpromenader så här års, min lilla tjej och jag försöker ge oss ut varje dag.

Svar: ja men visst är det härligt med morgnar! :)
Karin Högberg

#7 - - Sofia:

Åh, ser så himla gott ut :-)

#8 - - Peasyeasy:

Åå, hemgjord nyponsoppa är så gott! Jag brukar slänga i lite vaniljpulver också, ger extra lyxig smak!

#9 - - Lotta:

Fantastiskt fina bilder, och vad gott med nyponsoppa, det måste testas!

#10 - - Anna Tejera- Yes you can:

Hei! Jeg må først starte med å si wow. Du har en utrolig fin blogg og ikke minst inspirerende! jeg har selv en mat-blogg og du er en bloggare jeg kommer til å fortsette å følje.
.Anna Tejera

#11 - - Emma Pettersson:

Men åh vilka underbara bilder du tagit! Riktigt fina! Dessutom så ser det där väldigt gott ut också! :)

#12 - - Jasmine:

Det ser fantastiskt ut! Dina bilder är ljuvliga och skorporna ser mycket fina ut. :)
Tack för att du delar med dig av ett så härligt höstinspirerat inlägg.
Kram

#13 - - elnos recept:

Ser magiskt gott ut!

#14 - - Patrik Andrea:

Ser gott ut! Får testa skorporna! :-)

#15 - - Ljuvliga Drömmar:

Ser riktigt smarrigt ut! :)

#16 - - Isabelle:

Vilka fantastiska bilder du bjuder på! :-)

#17 - - Louise i Italien:

Mums vad gott! Jag vill också göra nyponsoppa men jag undrar om jag kan hitta nyponmjöl i Milano, det känns som en typisk svensk grej...

#18 - - biggeros:

Jag älskar nyponsoppa!! Åt det väldigt ofta förr när jag var barn med mandel biskvier. Fina bilder =)

#19 - - Sussi:

Du får det verkligen att börja dregla i munnen efter dina fantastiska matbilder.

#20 - - Gina:

Så gott det såg ut :) och väldigt mysiga bilder!