Spaghetti med krabba, zucchini och chili

 
Skaldjurssäsongenär här med besked. Hummerpremiären gick av stapeln förra måndagen och jag följer med spänning dagsrapporterna om vem som lyckats få några bjässar i tinorna. Jag strosade ner till fiskaffären i lördags för att köpa kräftor, trodde jag. Det är tydligen så hårt tryck nu att om man vill äta kräftor får man beställa. Det fick bli krabbklor istället, och det är ju inte fy skam precis. Under min barndom och även i vuxen ålder har jag ätit krabbklor som pålägg på smörgåsen. Det har hänt att jag har ätit krabbkakor på restaurang men jag har aldrig använt det i matlagning. Det kändes alltså som att det var på tiden nu. Med inspiration från just krabbkakor, rörde jag ihop en snabb pastarätt, med krabbkött, zucchini (snacka om högsäsong, de växer så de knakar i Lise-Maries trädgårdsland), fänkål och röd  chili. Resultatet? En härlig pastarätt som både är fräsch och mustig på samma gång. Det går naturligtvis bra att använda krabbkött på burk om du inte får tag på färska krabbor eller varför inte räkor eller kräftor om du hellre vill det.
 
I övrigt tror jag knappast Mollösund kan bli vackrare än vad det är nu. Ljuset, havet, dofterna, fisken, skaldjuren och grönsakerna som växer. Jag njuter i fulla drag. I morse tände jag eld i vedspisen för första gången den här hösten, en härlig känsla, jag är helt klart redo för höst. 
 
 
Spaghetti med krabba, zucchini och chili 4 port
ca 300 g krabbkött (jag använde enbart köttet från krabbklorna)
1 fänkål
1 zucchini
2 vitlökfklyftor
1 schalottenlök
1/2 färsk röd chili
olivolja
salt och peppar
nykokt spaghetti till 4 personer
 
Rensa krabbklorna på kött och hacka lök och vitlöken fint. Skär zucchinin och ´fänkålen i ca 1x1 cm stora bitar. Fräs krabbkött, vitlök, lök, fänkål och zuccnini i lite olivolja. Hacka chilin fint och tillsätt den samt salta och peppra. Blanda krabbröran med nykokt spaghetti och servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Höstsallad med päron, chèvre & ringblommor

 
 
Long time no see. I skrivande stund har årets första höststorm dragit in. Det viner i båtmasterna och susar i skorstenen. Det verkar som om hösten är på väg på allvar. Äntligen säger jag som älskar raggsockor och vedeldad spis mer än bikini och mjukglass. Efter fyra dagar i Östersund är jag lycklig över att vara hemma. Östersund är en väldigt mysig stad (det snöade!) och sällskapet var supertrevligt (Tack Susanna!) men jag har saknat mina pojkar (som vanligt). Lördagar som denna där lugnet ligger som en varm filt runt oss alla tre är det som fyller mig med energi. Till dagens sallad, en höstlig variant med bakade päron, salt chevre, hasselnötter och så ringblommor. Det har blivit lite av en sport satt få in ett recept med ringblommor varje år. Här hittar ni förra årets recept på skördesoppa med ringblommor. Den här rätten fungerar utmärkt som förrätt, själv åt jag den till lunch med en god rågbaguette. Recept på det hittar du här. Trevlig lördag på er kamrater!
 
 
Höstsallad med päron, chevre & ringblommor 4 port
 100 g blandad sallad, t.ex. lollo rosso, friseesallad, maché, ruccola, grönsallad och spröd mangold
3 päron
100 g chèvre
1 dl grovt hackade hasselnötter
3 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
salt och peppar
4 skivor dagsgammalt bröd
olivolja
4 ringblommor
 
Skär päronen i klyftor och ringla över lite olivolja samt salta och peppra. Baka dem i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Skär därefter chévren i ca 1 cm tjocka skivor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka osten i ugnen i ca 5 min tills den börjar smälta. Ringla lite olivolja i en stekpanna. Skär brödskivorna i ca 1x1 cm stora bitar. Stek dem i oljan tills de fått fin färg. Lägg dem därefter på en bit hushållspapper. Blanda samman olivolja, vinäger och salta och peppra. Lägg samman sallad, päron och ost, ringla över dressingen och strö över hasselnötter och brödbitarna. Strö över ringblommorna vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladkaka med zucchini

 
Sköna söndag. Eller skriva och läsa-söndag. Jag har grävt ner mig ordenligt i skriva konferensbidrag-bubblan och där kommer jag stanna ett tag till. Jag känner mig lite som en surikat, ni vet de där små djuren som lever i hålor i marken och som tittar upp och ser lite förvånade ut. ungefär så. Jag kommer ur min håla ibland för att koka kaffe, äta något eller ta en promenad med hunden, prata med sambon och fota världens vackraste solnedgång. Jag tror att vi alla kommer vara glada när den här skrivperioden är över...  Helgens kaka blev en zucchini och chokladkaka. Tunga, jordiga riktigt chokladiga kakor är något av det godaste jag vet. Ge mig ett glas iskall mjölk till det också så är jag lycklig.  Den här kakan har precis allt det där. Zucchinin hjälper till att ge kakan massor av saftighet och gör den härligt tung, den blir bara godare om den får stå ett par dagar i kylen. Förra året gjorde jag kakan med rödbetor, det receptet hittar du här.
 
 

Chokladkaka med zucchini 1 kaka

1 stor zucchini (ca 200 g)
150 g mörk choklad
100 g smält smör
3 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält chokladen tillsammans med smöret och rör ner i äggblandningen. Riv zucchinin grovt och blanda ner i äggsmeten tillsammans med övriga ingredienser. Smöra och bröa en kakform och häll i smeten. Grädda i ca 45-50 minuter. Kakan skall vara lite, lite fuktig i mitten när du tar ut den, prova dig fram med en provsticka. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sallad med grönkål, kålrabbi & mandel med grillad lax

 
 
Hej fredag och hej (snart) helg! Det här inlägget skrev jag tidigt i morse (05.35) för att vara exakt. är ni läser det här sitter jag fastklistrad på en stol med näsan över en bok. Jag skriver en litterturreview och för att det ska bli något effektivt läsande krävs superlim på stolen. Det ska läsas, punkt slut! Den här salladen lagade jag i söndags, det kändes som en perfekt söndagslunch, lagom lätt och lagom matig. Det har knappast undgått någon att kål är min absoluta favoritingrediens, här har jag använt grönkål tillsammans med en annan favorit - kålrabbin! Vi äter massor, massor av kålrabbi under hösten och vintern. Den är så krispig och god och passar utmärkt i sallader. Laxen penslade jag med lite lime och olivolja samt salt och peppar.  Det gag framförallt gillar i den här rätten är kontrasterna. Krispig kålrabbi, sött och syrligt äpple och len,salt lax och så lite mandel på det...Jag grillade den på kolgrill men det går förstås att tillaga den i ugnen också. Ha en riktgt trevlig och god helg kamrater!
 
 
Sallad med grönkål, kålrabbi & mandel med grillad lax 4 portioner
5 dl grönkål 
1 kålrabbi
2 äpplen
50 g mandlar
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt och peppar
 
Skala kålrabbin och skär den i "tändstickor", gör samma sak med äpplena. Hacka mandeln grovt. Blanda olivolja med citronsaft och salta och peppra. Blanda kål, äpple och kålrabbi och blanda ner dressingen, massera in den ordentligt. Strö över mandeln vid servering. 
 
Grillad lax
600 g färsk lax
3 msk olivolja
saft från 1 lime
salt och peppar
 
Blanda olivolja, limesaft och salt och peppar. Pensla på laxen. Grilla laxen på kolgrill  i ca 15 min, om du tillagar den i ugn sätter du ugnen på 250 grader och grillfunktionoch tillagar i ca 15 min. 
 
 
Yoghurtdressing
3 dl grekisk yoghurt
rivet skal från 1 lime
salt och peppar
1 msk olivolja
 
Blanda yoghurten med de övriga ingredienserna. Låt stå i kylen i 30 minuter före servering så att smakerna hinner utvecklas. Servera till salladen och laxen. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyponsoppa med italienska skorpor

 
 Vi går upp tidigt om morgnarna, jag och Akilles (läs: Akilles väcker mig och ger sig inte förrän jag masat mig upp...). Vid sextiden brukar vi gå ut  och precis då går går solen upp över bergen och kvarnen.  Det passar mig alldeles utmärkt att gå upp tidigt och framförallt komma igång att jobba tidigt.I och med att jag läser och skriver dagarna i ända (avhandlingen ni vet...) har rutinerna, pauserna och promenaderna blivit ännu viktigare. Utan hunden vette sjutton om jag hade fått uppleva fantastiska morgnar som den ni ser på bilderna. Till nyopnsoppan. Finns det något godare mellanmål? När jag var mindre åt jag den nästan alltid varm med vaniljglass och en hög med mandelbiskvier. Den här varianten serverade jag med en klick fet yoghurt och italienska skorpor (cantonucci). Bättre paus får man leta efter. Jag gjorde min nyponsoppa på torkade nyponskal men det går också bra att använda nyponmjöl, det finns i hälsokostaffärer eller i välsorterade livsmedelsbutiker. 
 
Nyponsoppa med yoghurt och italienska skorpor
8 dl vatten
1/2 dl socker
1 dl nyponskalsmjöl
 
Koka upp vatten och socker i en kastrull och  låt sjuda tills sockret löst sig. Rör därefter i nyponskalen/mjölet och låt sjuda på svag värme i ca 10 min. Tag av kastrullen från plattan och sila sippan gen om en sil. Låt svalna. 

 
 
Italienska skorpor - cantonucci
100 g hel sötmandel
2 st ägg
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker
0.25 tsk bakpulver

 Hacka mandlarna  grovt, det behöver inte alls vara jämt och fint, tänk rustikt! Blanda sedan de hackade mandlarna  med mjöl, socker, bakpulver gärna direkt på din diskbänk. Knåda i äggen. Knåda ihop till en deg och rulla till två eller tre  rullar beroende på hur stora skorpor du vill ha. Baka rullarna  i 15-20 minuter i 175 grader tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna och skiva dem i ca 1 cm tjocka skorpor. Sänk ugnen till 125 grader  och torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rårissallad med vita persikor och mynta

 
Lördagmorgnar alltså. Bästa morgonen på hela veckan. Jag tillhör den skara som alltsom oftast blir väckt 06.30 oavsett om det är helg eller ej av en stor svart hund som,om jag inte vaknar av att han tittar på mig, slickar mig i örat. Försök somna om efter det liksom. De senaste morgnarna har varit magiska. Vi har tittat på soluppgången och badat (hunden) i havet som nästan doldes i grå dimma. Vackert så det nästan gör ont. Dagens lunch, en lättlagad rårissallad med massor av smak av mynta och lime och toppad med söta, vita persikor. Det går naturligtvis bra med vanliga persikor också om du heller vill använda det. Vill du ha lite hetta i dressingen går det också bra att finhacka 1/2 röd chilifrukt- mumma!
 
Rårissallad med vita persikor och mynta till 4 personer
 5 dl kokt, kallt råris
4 vita persikor
100 g machésallad
1 kruka basilika (jag använde både röd och grön)
4 rejäla kvistar mynta
1 limefruka
2 salladslökar
1/2 dl olivolja
salt & peppar
 
Skär persikorna i ca 1x1 cm stora bitar. Skölj salladen och örterna (plocka av myntabladen från kvisten) och blanda med ris och persikor. Skiva löken tunt och blanda samman med olja, rivet skal och saft från limen samt salt och peppar. Ringla över salladen och blanda väl. Förvara i kyl. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upp och nervänd äpplekaka med karamell

 
Vi har ett litet, litet äppleträd i vår lilla, lilla trädgård som ger äpplen vartannat år och i är är det det där bra året. Jag slutar aldrig förvånas över hur ett så litet träd kan producera så många äpplen...Innan hösten är slut ska jag koka både mos och chutney på äpplena men jag började med den här kakan...Den påminner om en tarte tartin, den bakas med äpplena i botten av bakformen och så hälls smeten på uppepå äpplena. När kakan gräddats klart vänds den "rätt" igen. Jag avslutade med att ringla en karamell över äpplena. Själva kakbotten är lite mindre söt jämfört med t.ex. en sockerkakssmet och det gillar jag, det blir en fin kontrast till de söta äpplena och karamellen. Dessutom är det gräddfil i den vilket gör den lite "jordigare" och fastare i konsistensen. 
 
I skrivande stund befinner jag mig i Stockholm på jobbresa. 24 timmar östkust, sedan tillbaka till västkusten igen. Det var så vackert när jag åkte att jag nästan längtar hem redan. Havet doftar salt och luften är sådär vansinnigt härlig som den bara är den här årstiden. På återseende!
 
 
Uppochnerpåvänd äpplekaka med karamell 1 kaka
3 ägg
1 dl socker
100 g smör
2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 krm salt
smör till formen
4 äpplen
2 msk vatten
1.5 dl socker
 
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, smält smöret och rör ner i äggblandningen. Tillsätt övriga torra ingredienser samt gräddfilen. vispa inte utan rör ner ingredienserna i smeten. Skär äpplena i klyftor, lägg dem tillsammans med socker och vatten i en kastull och låt puttra på svag värme tills sockret är helt upplöst. Tag upp äppleklyftorna och ställ tillbaka sockerlagen på plattan och låt den puttra på svag värme tills du har en bärnstensfärgad karamell.  Smöra en kakform med avtagbara kanter som är ca 20 cm i diameter. Lägg ett bakplåtspapper i formen tryck ut det ordenligt så att det täcker formens insida och lägg därefter i äppleklyftorna, lägg därefter på smeten ovanpå äppleklyftorna. Grädda i ca 25-30 min på 175 grader. 
Vänd kakan "rätt" direkt när du tagit ut den ur ugnen. Låt den svalna och ringa därefter över karamellen. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Karljohancarpaccio med bresola

 
Det fullkomligt sprudlar av Karljohansvamp i skogen just nu. Jag hörde på P1 att sommarens värme och många åskskurar har passat denna ståtliga svamp som hand i handske. Ut och plocka med andra ord! Peter kom på den lysande idén att vi borde dra på oss gummistövlarna och ge oss ut på en runda i skogen. Sagt och gjort. Det blev en härlig förmiddag och vår korg var fullproppad med svamp när vi kom hem.  Alltså färgerna och dofterna i skogen! Helt underbart. Det var verkligen som att stiga in i Elsa Beskovs värld. Vad gör man då med en sisådär 3 kilo svamp? Vi började med en enkel sallad med rå Karljohan och bresola. Svampen är så förbaskat god precis som den är och det här var en riktigt fin kombination. Servera med ett gott bröd och lite parmesan. 
 
 
 
Karljohancarpaccio med bresola 4 mindre portioner
6 karljohansvampar
3 rejäla nävar (ca 100 g) ruccola eller blandad sallad
100 g bresola
saft från 1/2 citron
olivolja
salt och peppar
riven parmesan till servering
 
Skär svampen tunt, tunt, ca 2-3 mm. Blanda tillsammans med ruccola, och bresola. Pressa över citron, ringla över olivolja och salta och peppra. Servera gärna med riven parmesan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lammkorvsgryta med majrova och morötter

 
Det finns inget som slår den här årstiden. Färgerna fullkomligt exploderar, mina favoritråvaror fyller butikernas hyllor och kvällarna är sådär magiska som de bara kan vara här ute i början av hösten. Det här är en sån där gryta som kommer till en lördag eftermiddag när man vill ha något rustikt och gott som inte tar alltför lång tid att laga. I med alla ingredienser i en gryta och låt de puttra en stund. Servera med en stor klick senap och gott bröd och sen är du hemma. Jag använde en höstfavorit, majrovan samt morötter och svartkål. Det går ju bra att använda precis det du råkar ha i kylskåpet, tex, rotselleri, savoykål eller mangold.
 
I övrigt? Jo, bihåleinflammation och penicillinkur. Same old, same old. Jag kämpar vidare och hoppas på att hösten blir friskare och mysigare än sommaren. På återseende!
 
 
Lammkorvsgryta med majrova och morötter 4 port
200 g lammkorv eller annan kryddig korv ex. salsicca
1 stor röd lök
1 vitlöksklyfta
6 potatisar
4 morötter
2 majrovor
6 kålblad
olivolja
salt och peppar
2 liter vatten
grönsaksbuljong (1 tärning)
 
Skär löken och vitlöken i grova bitar. Skrubba morötterna och potatisen och skär dem och majrovan i grova bitar, försök få dem ungefär lika stora. Skär korven i ca 3 cm tjocka skivor.  Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök tills den mjuknat och lägg därefter i korven och fräs i ett par minuter. TIllsätt grönsakerna, salta och peppra, ,häll i vatten och buljong. Låt puttra på låg värme i ca 20 minuter. Hacka kålen grovt och låt puttra med de sista 5 minutrarna. Servera med senap och bröd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg