Hummersoppa

 
Jag är bortskämd som få när det gäller fisk och skaldjur. Fisken här ute är alltid pinfärsk och  det går att få tag på underbara skaldjur större delen av året. Igår blev vi bjudna på middag som bestod av alldeles nyfångad hummer. Det är helt enkelt inte mycket som slår det. Min farbror hade lyckast fånga de största humrarna vi någon sin sett, klorna var enorma!  Under middagen pratade vi lite om hur hummer har ätits genom åren, både min pappa och farbror kommer ihåg hur fiskarna i samhället brukade äta hummerstjärtar med kokt potatis som vardagsmat. Det är svårt att tänka på idag när kilopriset ligger på 750 kr...Jag tycker hummer är godast precis som den är, kokt och till ett gott bröd och smör. För mig är det mat när det är som bäst. Jag tog vara på skalen från igår och kokade en fond, det blir så gott och det sitter ju väldigt mycket smak i skalen. Dagens lunch blev därför en enkel hummersoppa som inte ser så mycket ut för världen men som är fullproppad med smak. Ett tips om du får hummerskal över är att göra dubbel sats av soppan och frysa in hälften av buljongen och använda i soppor och såser. Servera soppan med ett gott bröd. 
 
 
 
 
Hummersoppa 4 portioner
1 morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
100 g rotselleri
2 msk mild olivolja
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin 
3 msk msk koncentrerad hummerfond
8 dl vatten
3 dl vispgrädde

Skala moroten, löken, vitlök och rotsellering och hacka i grova bitar. Ringla lite olivolja i en stor kastrull och bryn grönsakerna och löken i ett par minuter. Tillsätt vin, hummerfond och vatten. Låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter. Sila bort grönsakerna och häll tillbaka vätskan i katrullen och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar och låt puttra i ca 5 minuter.