Bouillabaisse med rouille + bakom kulisserna

 

Jag är hemma igen efter ett par dagar i Danmark. Det är andra gången på två veckor jag är i Århus och jobbar med avhandlingen. Bägge gångerna har jag ätit fantastiskt rågbröd och den här gången köpte jag med mig ett rejält lager hem. Jag begriper inte hur de lyckas få brödet så mörkt, på gränsen till svart.  Om ni vet svaret får ni gärna berätta!  

Nu till Bouillabaissen, eller fiskarhustruns gryta. Tanken här är egentligen att man tager vad man haver i fisk och skaldjursväg. Jag brukar använda kräftor, räkor och en vit fisk, t.ex. torsk men det går ju att välja nästan vilken fisksort man vill. Jag tycker att den här grytan är perfekt när man skall bjuda många på mat, det är några momen men det är så värt det! Till grytan serverar jag en klassisk rouille, en god röra med vitlök och saffran som är urgod att servera till grytan och ett gott bröd.

Jag har också tagit med lite bilder från i somras när mina bloggkamrater var och hälsade på. Vi tog lite 289 bilder till kokboken och hade en härlig dag. Vi har alltid förbaskat kul när vi ses! Vi fotar varandras maträtter som galningar och pratar mat, mat, mat! Bättre kompisar får man leta efter, de har provlagat recepten till kokboken och för det är jag väldigt, väldigt tacksam. All kärlek till er!

 

Boullabaise med rouille 4 portioner

2 gula lökar

3 st vitlöksklyftor

1 fänkål

5 morötter

6 potatisar

Ca 20 musslor

2 schalottenlökar

4 krabbklor eller/och kräftor

600 g blandad fisk i filé till exempel torsk eller

3 burkar krossade tomater

3 dl torrt vitt vin

8 dl vatten

4 msk koncentrerad fiskfond

2 tsk timjan

1 gram saffran

Salt och svartpeppar

Olivolja till stekning

 Skala och hacka löken och vitlöken. Ringla lite olivolja i en stor gryta och fräs löken och vitlöken tills den mjuknar. Skär fänkål och morötter i ca 2x2 cm stora bitar och låt dem fräsa med löken i  någon minut. Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, vin, fond, saffran och salta och peppra. Låt koka i ca 30 minuter. Skär potatisen i ca 3x3 cm stora bitar och låt koka med i ca ytterligare 20 min. Rengör musslorna, skrubba dem ordentligt. Släng de musslor som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull och häll på vinet. Koka  i ca 5 minuter. Plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll kokspadet från musslorna i soppan. Skär fisken i ca 4x4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter.  Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 

 

Rouille

3 vitlöksklyftor
3 äggulor
1 paket saffran (0,5 g)
3 dl olivolja
1 msk tomatpuré
1/2 tsk cayennepeppar
saft från 1/2 citron
salt och peppar

Skala vitlöken och pressa den ner i en skål. Vispa samman vitlök, äggulor och saffran, häll ner olivoljan i smeten i en tunn stråle och fortsätt vispa tills smeten tjocknar. Rör i tomatpuré och tillsätt citronsaft, cayennepeppar och salt och peppar.  

 
 
 
 
 
 

 

 

 

#1 - - sofie:

Vilken soppa! Vilken härlig dag! Vilka fina bilder! Din kokbok kommer bli sååå fin!

Svar: Visst var det en härlig dag Sofie! Tiden går så fort, det är redan två månader sedan...
Karin Högberg

#2 - - Foodtastic:

Woah! Oj vad det vattnas i munnen just nu, ser fantastiskt ut!

Svar: tack!
Karin Högberg

#3 - - Sara på Vardag.nu:

Ser fram emot boken, den kommer bli så snygg!

Svar: Tack Sara, vad snäll du är!
Karin Högberg

#4 - - amanda:

Oj vad gott det ser ut! men jag har en fråga, kanske lite dum fråga men ska man ta bort något från musslorna när man äter dom eller kan man bara äta dom som de är?

Svar: Hej! Det är absolut ingen dum fråga! DJ plockar bara ut de mjuka delarna av musslan och äter dem, du behöver alltså inte rensa dem :)
Karin Högberg

#5 - - Ann-Louise:

Tack själv för en härlig dag! Nu när det är mörkt och ruggigt ute minns jag knappt hur varmt och skönt det var för bara ett par veckor sen. Det ska bli så himla roligt att läsa din bok när den är klar och framför allt att laga dina recept. Jag MÅSTE laga din ricottaplättar snart igen. Sjukt goda.