Risotto med saffran och svamp

 
I skrivande stund smattrar regnet mot fönstret. Hösten är här på riktigt. Det blev mörkt och rått väldigt fort. Den här veckan har jag burit in ved, plockat fram raggsockor och  riskuddarna som jag brukar värma och lägga i sängen. Jag har också varit i Helsingfors i veckan och hann med både jobb och en trevlig middag med min härliga doktorandkollega Susanna. Det är inte utan att man blir lite förundrad över hur mycket som har hänt se senaste 6 månaderna. I maj i år var jag i Helsingfors för första gången och blev genast förälskad i maten, staden och människorna. Det var förbaskat kul att få åka tillbaka igen och bunkra lite piroger (jag är smått beroende) och strosa runt i denna fantastiska stad. Till maten, det är ju ingen hemlighet hur jag känner inför risotto (jo jag älskar det) och det här är mitt senast provade risottorecept, med svamp och saffran. Oerhört gott precis som det är eller till lamm eller fisk. 
 
 
Risotto med saffran och svamp till 4 personer
 6 dl avorioris
2 stora scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1 pkt saffran
ca 1 liter vatten
2 dl riven parmessan
50 g smör
salt & peppar
200 g blandad svamp t.ex. karljohan, kantareller, champinjoner eller portobello
grönsaksbuljong
olivolja
 
Häll olivolja i en kastrull, fräs den hackade löken och vitlöken på svag värme tills den är mjuk, tillsätt riset och låt det fräsa ett par minuter. Häll i vitt vin, 1/3 av vattnet, buljong, saffran och salta och peppra. Låt koka under omrörning på svag värme, tillsätt vatten efter hand som riset kokar. När riset är genomkokt tillsätter du parmesanosten och smöret.  Skiva svampen och fräs i smör tills den fått in färg,blanda sedan ner i risotton.  tillsätt därefter grönsakerna risotton. Smaka av med salt och peppar och servera med riven parmesan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg