Desserter, Jul & Nyår glöggkokta plommon vaniljmascarpone

Glöggkokta plommon med vaniljmascarpone

 
Det har varit en händelserik vecka. Jag besökte bl.a Amsterdam och den Nederländska staden Noordwijk, en vacker liten stad söder om Amsterdam med en 13 k, lång sandstrand. Otroligt vackert och mäktigt. Och en märkligt kontrast att ena stunden promenera i regn och rusk för att i nästa promenera på en sandstrand med solen i ögonen.  I skrivande stund har jag precis packat väskan för en ny resa, den här gången Milano. Som sagt, kontraster. 
 
Till dagens superlätta efterrätt. Glöggkokta plommon. Superenkelt oavsett om du gör dem till 4 eller 20 pers. Smakar jättegott med lite mascarpone och smulade pepparkakor men det går också finfint med lättvispad grädde, creme fraiche, matlagningsyoughurt eller glass....
 
 
 
Glöggkokta plommon med vaniljmascarpone 4 port
12 plommon
3 dl glögg
1 apelsin (saft och skal)
 
Tvätta plommonen och dela dem på mitten och ta bort kärnorna. Lägg i en kastrull och tillsätt glögg, rivet aplesinskal och apelsinsaft. Låt sjuda på svag värme tills glöggen har reducerat och tjocknat. 
 
Vaniljmascarpone
3 dl mascarpone
2 msk florsocker
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
 
Blanda mascarpone med florsicker och vaniljpulver och förvara i kylen. 
4 pepparkakor till garnering
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Desserter, Godis, Jul & Nyår oatly laktosfritt julgodis

Julgodis i samarbete med Oalty

 
 
För en tid sedan fick jag fråga om jag ville ta fram fem recept på julgodis åt Oatly. Självklart ville jag det! Sagt och gjort. För ett par helger sedan förvandlades det vaniljvita köket till en liten godisfabrik. Jag kokade kola och knäck så det stod härliga till! Smakade, testade igen, testade på Peter och kokade fler satser. Resultatet? Apelsinkola, mjuk chokladkola med rostade hasselnötter, sesamknäck, chokladganache med havssalt och pistage och mandelknäck. Därefter skeppades 500 godisar till Stockholm och delades ut till ett gäng matskribenter. I samtliga recept har jag använt Oatlys matlagningsgrädde Imat och laktorsfritt smör. Konsistensen och smaken blir precis den samma som om du använder vanlig grädde eller vanligt smör om du frågar mig. (Om du vill laga julgodiset med vanligt smör eller grädde går det bra att använda samma mått som i recepten nedan). 
 
 
 
 
Apelsinkola ca 40 st

100 g laktosfritt smör
2,5 dl Oatly Imat
2,5 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 apelsin (saft och rivet skal)
Smält smöret i en kastrull och rör därefter ner socker, sirap, Oatly Imat samt rivet apelsinskal och apelsinsaft. Koka i ca 30-40 minuter. För att testa om kolan är klar kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.

 

Chokladganache med havssalt ca 30 st
200 g 70-procentig choklad
2,5 dl Oatly Imat
100 g laktosfritt smör
1 nypa havssalt
Häll grädden i en kastrull och låt koka upp. Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke. Häll över den varma grädden och rör med en slickepott tills chokladen är helt smält. Tillsätt salt och smör och mixa med en mixerstav tills du har en slät ganache. Fyll en sprits med ganachen och fyll i små formar. Låt svalna i kylen.

 
 Sesamknäck ca 50 st

2,5 dl Oatly Imat
2,5 dl socker
2 dl sirap
2 msk laktosfritt smör
2 dl skalade sesamfrön
Blanda socker, sirap och oatly Imat i en kastrull. Låt koka tills smeten når 122 grader eller tills du kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Rör slutligen ner smöret i smeten och rör tills den har smält. Blanda därefter i sesamfröna och häll upp knäcken i formar.

 
 

Pistage och mandelknäck ca 50 st
2,5 dl Oatly Imat
2,5 dl socker
2 dl sirap
2 msk laktosfritt smör
1 dl hackade pistagenötter
1 dl hackad mandel
Blanda socker, sirap och oatly Imat i en kastrull. Låt koka tills smeten når 122 grader eller tills du kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Rör slutligen ner smöret i smeten och rör tills den har smält. Blanda därefter i pistagenötterna och mandeln och häll upp knäcken i formar.

 
 Mjuk chokladkola med rostade hasselnötter ca 40 bitar

100 g laktosfritt smör
2,5 dl Oatly Imat
3 dl socker
2 dl ljus sirap
3 msk kakao
50 g mörk choklad
3 dl hela hasselnötter

Smält smöret i en gryta. Blanda grädde, socker och sirap i kastrullen. Koka i ca 25-35 minuter eller tills smeten är ca 122 grader. För att testa om kolan är klar kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Värm en stekpanna och rosta hasselnötterna i ett par minuter tills de börjar få färg. Hacka dem grovt. Hacka chokladen fint och rör ner den och kakaon i kolasmeten, rör tills chokladen smält helt. Rör till sist ner hasselnötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.

 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Desserter, Jul & Nyår pepparkakspaj med chokladkola

Pepparkakspaj med chokladkola

 
 
Hej Kamrater!  Lördag förmiddag och jag har bakat paj. Pepparkakspaj med chokladkola. En more is morepaj där en liten tunn pajbit räcker alldeles gott. Jag har åkt Norden runt den här veckan. Bergen i söndags, en mellanlandning i Köpenhamn, sen Helsingfors i tisdags, mellanlandning i Stockholm och sedan hem till västkusten. Intensivt med väldigt, väldigt roligt. Den här helgen går i mysandets tecken. Äta gott, tillsammans med Peter (förmodligen det mest trista med att resa själv...alla tråkiga måltider..), långa promenader med Akilles och kaffe i soffan. 
 
Pepparkakspaj med chokladkola 1 paj
100 g smör
1⁄2 dl strösocker
3 1⁄2 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 msk ingefära
2 tsk malda nejlikor
 
Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop samtliga ingredienser till en fast deg. Tryck ut i en pajform (ca 25 cm i diameter). Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Låt svalna. 
 
1 dl hackade valnötter till garnering
1 dl mandel till garnering
 
 
 
Fyllning: 
1 1⁄2 dl  vispgrädde
50 g  Smör
1 1⁄2 dl ljus sirap
100 g mörk choklad, 70-procent 
 
Häll grädde, smör och sirap i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Hacka chokladen fint och rör ner i kastrullen (tag av kastrullen från plattan först). Häll kolan i pajformen och ställ in i kylen. Det tar ca 4 timmar för pajen att stelna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grönkålswraps med grillad kyckling

 
Jag glömmer ofta bort att äta nuförtiden. Speciellt när jag är mitt uppe i något, läsning, skrivande eller fotograferande. Så plötsligt slår den till, blodsockerdippen och vrålhungern. Jag blir lite som killen i snickersreklamen när jag inte får mat. Det gäller alltså att få i sig något snabbt. Den senaste månaden har jag ätit wraps i olika varianter till lunch typ varje dag. Wraps med tonfisk, wraps med köttfärs, och så den här wraps med grönkål, grillad kyckling och dijonsenap. Snabbt och lätt och förbaskat gott. 
 
 
 
Grönkålssallad med äpple och dijonsenap
4 rejäla nävar grönkål
10 cocktailtomater
1 äpple
1/2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
2 msk dijonsenap
salt och peppar
 
Skär tomaterna och äpplet i mindre bitar, blanda samman matlagningsyoghurt och dijononsenap och salta och peppra. Blanda kål, tomater och äpple i en bunke och blanda ner dressingen. 
 
4 tortillabröd
4 grillade kalla kycklingfiléeer
 
Fyll tortillabröden med grönkålssalladen och kycklingfilén skuren i bitar.
 
 
 
 
 
 
 

Bovetegröt med kanel och ditten och datten

 
Ja hej och hå vad det går. Veckorna rusar som vanligt iväg. Jag har flygit och farit en massa de senaste veckorna. Och mer blir det de närmsta månaderna. Jag brukar fota en del och lägga ut på instagram (@trattorian), när det händer så mycket och går så fort känns det kul att gå tillbaka och titta på finska piroger, vackra moln och annat som jag sett sen senaste tiden. Jag har ätit frukost både i Helsingfors och i Århus den senaste månaden, i Århus hade de världens godaste rågbröd och i Helsingfors de förbaskat goda pirogerna fyllda med risgrynsgröt. Jag är knappast någon hängiven frukostätare. Oftast blir den en kopp väldigt starkt kaffe men, det håller liksom inte i längden. Så därför är det numera bovetegröt som gäller på morgnarna. Snabb och lätt och gillas  av min mage. Jag använder beveteflingor till gröten och den blir klar på några minuter.  Oftast smaksätter jag den med kanel men det är också gott att tillsätta lite solsosfrön och ett rivet äpple. 
 
 
Bovetegröt med kanel till 2 personer
3 dl boveteflingor
7 dl vatten
1 tsk kanel 
1 nypa salt
 
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör om under tiden. Servera med mjöl och bär. 
 
Någonstans över Danmark..
 
Årets första saffransbulle. Dock inte den sista.
 
Mitt hjärta.
 
 
Pirogerna alltså. Jag kan inte sluta tjata om dem...
 
 
Och Helsingfors! Och underbara Susanna! Snart är jag där igen...
 
Hemmakontoret. Och den ständige följeslagaren. Jo, notera att han har ett eget täcke. 
 
Fredagsmys.
 
Kylen är numera fylld med dessa...visste ni att det är tungt att bära fyra rågbröd i ryggsäcken..?
 
Det danska wienerbrödet med chocolääädeeeee (flåt kunde inte låta bli) överlevde inte till frysen.. men gott var det...
 
 
Snart dags för min favoritsaft...
 
Favoriten: citronmarängpaj. 
 

Chokladscones med pistagenötter

 
Chokladscones, eller scones med choklad. Eller Peters födelsedagsscones, för det är precis vad detta är. Igår fyllde min fina hälft år och firades bland annat med nybakta scones till frukost. De är lätta att slänga ihop de här kaloribomberna, tricket är att inte blanda ut smöret helt utan låta det finnas kvar klumpar i degen. Sen tycker inte jag att de behöver vara så jäkla perfekta, jag brukar platta ut degen till en rektangular (någorlunda) platta och sen skära ut sconesen. Jag hade i ett gäng pistagenötter också i degen men det går naturligtvis att utesluta. 
 
Peter ja. Min bästa vän och vapendragare i vått och torrt. Vilken tur jag har som har honom som stöttar och kramar när det behövs som mest och som tagit mig ut i världen, lärt mig köra bil på autobahn och som får mig att skratta mig blå. Han är bäst helt enkelt. 
 
 
 
Chokladscones ca 10 st
150 g smör
8 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
50 g 70-procentig choklad
1 dl pistagenötter
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär det rumstempererade smöret i mindre kuber och blanda samman med de torra ingredienserna. Blanda därefter i ägg och mjölk. Hacka chokladen och nötterna grovt och blanda ner i degen. Forma en rektangulär platta som är ca 3 cm tjock och skär ut sconesen. Grädda i ca 10 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg