Tagliatelle med salsicca och paprika

 
Long time no see.  Jag har slagit alla pastarekord som finns för min del den senaste tiden. Jag som nästan aldrig äter pasta har bunkrat kolhydrater så det står härliga till. Det har känts lite som att vrida tillbaka klockan till 2001 när jag började plugga på universitetet. Jag har för första gången på väldigt länge ätit för att leva (skrev så mycket ett tag att jag helt glömde bort att det där med mat, det är bra grejer det...) och inte tvärtom. En del av mig börjar tro att det här överdrivna pastaätandet har en viss koppling till att jag har börjat kika väldigt mycket på resor till Italien. Det rycker i Italiennerven, jag längtar till havet, espresson, glassen och känna blankslitna gatustenarna under fötterna i ett sommarvarmt Florens. Tills dess. Massor av pasta. Det här är världens enklaste pastasås, korv, paprika, lök och grädde. Punkt. Jag åt den till tagliatelle, ett tips är att använda den som fyllning i en lasagne. Funkar finfint. 
 
 
 
Tagliatelle med salsicca och paprika till 4 personer 
200 g salsicca (eller annan korv)
2 vårlökar
1 gul paprika
1 grön paprika
2 dl grädde (kan bytas ut mot creme fraiche)
2 dl vatten 
salt & peppar 
olivolja
färska örter t.ex basilika
 
Ringla lite olivolja i en kastrull. Skär korven i tunna skivor ca 1/5 cm tjocka, skiva paprikan och löken. Fräs snabbt i olivoljan och häll därefter på grädde och vatten och salta och peppra. Låt puttra på svag värme i minst 10 min (får den puttra i 20 blir den ännu godare) och servera genast till nykokt tagliatelle och färska örter. Lite riven parmesan på toppen gör ingen skada. 
 
 
 
 

Veckan som gick

 
Det har ju inte blivit överdrivet mycket matlagning den senaste veckan. Jag har varit så uppe i mitt skrivande att jag knappt haft tid att äta (när hände det senast liksom) och än mindre laga och fota maten (ok några ricottaplättar i helgen..). Nu är iaf alla papers producerade och jag har även hunnit med er resa till Uppsala och hem igen (man hinner mycket på 24 timmar...) Uppsala bjöd på ett fantastiskt väder, ett tag kändes det nästan som att jag befann mig i Italien..kvällsluften var alldeles ljummen och ljuset..fantastiskt! Så i brist på matfoton kommer här en instaggrambonanza över veckan. Ni hittar mig som @trattorian. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tagliatelle med ricotta, örter och hasselnötter

 
Jag börjar se ljuset i tunneln. Imorgon är det dags för inlämning och känner att jo, det här kan nog blir klart i tid. Det har varit rena tortyren att spendera så mycket tid inomhus när solen skiner och det är 22 grader på altanen. Men, imorgon så... Snabbmatseran forstätter. Här i formt av tagliatelle med en krämig ricottasås. Vill du ha en matigare sås går det fint att tillsätta t.ex. stekt svamp, räkor eller bacon. 
 
Tagliatelle med ricotta, örter och hasselnötter till 4 personer
 250 g ricotta
1 dl riven parmesan
2 salladslökar
1 vitlökslyfta
1 par droppar citronsaft
1 näve färska örter (t.ex. basilka)
salt & peppar
olivolja
 
1 dl rostade hasselnötter till garnering
 
Ringla lite olivolja i en kastrull, fräs den hackade löken oh vitlöken tills den mjuknat, tillsätt ricotta, citron och salta och peppra. Låt puttra i någon minut. Rör ner örterna och parmesanen och tag av kastrullen från spisen.Rosta hassenötterna i en torr stekpappa tills de börjar få färg. Hacka dem grovt. Blanda nykokt tagliatelle med såsen och servera med hasselnötterna. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snabbmat - fiskburgare

 
 
 
På deadlinefronten intet nytt. De är fortfarande kvar och det är de som klistrar fast mig vid datorn varje dag. På tisdag har jag bockat av tre inlämningar och oj vad skönt det ska bli! Jag kan inte påstå att inspirationen till att laga mat flödar, men, med tanke på the history of magkatarr försöker vi hålla oss till bra, lätt och snabblagad mat. Som de här fiskburgarna. Som också kan vara fiskbiffar om man hellre vill det. Häromdagen fick jag en stor påse nymald fiskfärs levererad till dörren. Bortskämd som få. I vanliga fall brukar jag använda ett fryst block av torsk eller annan vit fisk. Det går också bra att blanda lax och vit fisk. 
 
 
Fiskburgare  ca 6 st
 ca 750 kg fiskfilé/bitar/färs (det går fint att mixa fisken med en mixer och tada, så har du färs)
1 ägg
2 msk vetemjöl
salt & peppar
smör till stekning
ströbröd till panering
 
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer och rulla bollar som är ca 5 cm i diamter. Rulla dem i ströbröd och stek dem på medelhög värme i ca 3 min på varje sida, platta till dem medan du steker så att de blir ca 1,5 cm höga.. Servera med hamburgebröd, majonnäs, tomater, sallad och lök. 
 
 
 
 
 
 
 

Filoknyten med spenat, feta och mynta

 
 
Muffinsplåten är min bästa vän för tillfället. Jag försökte mig på att vika små fina trekantiga piroger häromdagen, jag klarade av tre, sedan blev duttandet och pillandet för mycket. Så, istället för att vika, skrynklade jag ihop de små filodegsknytena och stoppade ner dem i muffinsplåten stället. Bra så. Jag har testat de här små knytena tidigare, de är fyllda med spenat, lök och fetaost men nytt för den här gången är att jag stoppade i färsk mynta också - ett bra drag visade det sig, det blev riktigt gott. 
 
I övrigt skiner solen på Mollösund. Det är vansinnigt dåliga förutsättningar för att sitta framför datorn och skriva hela dagen som jag tänker måste göra. Fram till juni har jag löjligt många deadlines som skall hinnas med. Fram tills dess, kaffe.... Trevlig lördag på er!
 
 
Filoknyten med spenat, feta och mynta 12 st
3 filoark
2 dl hackad spenat
1 rödlök
100 g fetaost
ett par kvistar färsk mynta
salt & peppar
olivolja
 
Hacka löken fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt spenaten, fetaosten och salta och peppra. Dela filoarken i fyra delar och lägg en klick (ca 1 stor matsked) i varje del. Vik ihop knytet och stoppa ner i en bullform. Ringla över lite olivolja och grädda i ca 5-7 min i 175 grader. 
 
 
 
 
 
 
 

Det blir inte alltid som man tänkt sig

 
 
Det blev inte som jag hade tänkt. Jag hade tänkt publicera bilder på höga, fina, gyllengula frukostmuffins med polenta, blåbär och grahamsmjöl. Istället blev det en plåt med platta, överpösta och överskumma muffins. Det glöms bort ibland, det här med att misslyckas. Eller rättare sagt, det visas inte. Jag har misslyckats hundratals gånger med min matlagning, men det är ju också det som gör att jag så småningom lyckas, och hittar det där receptet eller tillvägagångssättet som gör att slutresultatet så småningom blir precis som jag vill. Helt misslyckade blev de dock inte, de här muffinsen, kanterna blev något av det godaste jag  (och Akilles) smakat på länge. Segt, knaprigt och mjukt på en och samma gång. Nästa gång återkommer jag med ett recept som fungerar bättre. 
 
Söndag och solen skiner och fåglarna kvittrar och jag känner mig mer utvilad än på länge. Mycket sömn, mycket motion och många avsnitt av the Wire (herregud vad jag är hooked...!) har bidragit till det. Ha en finfin söndag och vecka kamrater, på återseende!
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg