Långkok med polenta och inlagd rödlök

 
 
Hej måndag och hej dimma och snuva. Vart tog solen och vårkänslorna vägen? Jag står någonstans mitt emellan årstiderna rent matmässigt. Jag är fortfarande sugen på grytor och långkok men också fräscha smaker och krispiga grönsaker. Förra veckans experiment i köket resulterade i den här rätten, ett rejält långkok med polenta, haricot verts och syltad rödlök. Mycket smak och mycket kontraster, från den lena polentan till de krispiga haricot vertsen. Rätten blev godkänd av the almighty foodjudge Peter. Jag gissar att det kommer bli en repris. Det här med inlagd rödlök är något jag kommer satsa på, förbaskat gott i sallader, till grillat och som här till grytor. Gjort på fem minuter och lätt som en plätt. 
 
Ha en trevlig vecka kamrater. Själv ska jag dyka ner i ett gäng akademiska artiklar och dricka vansinniga mängder te och honung för att bli av med taggtråden i halsen. 
 
 
Långkok med polenta och inlagd rödlök till 4 personer
 
Min högrevsgryta hittar du här. Den här versionen fick puttra i tre timmar. Mumma. 
 
Inlagd rödlök
3 rödlökar
2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
2 1/2 dl socker
2 msk salt
 
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Koka upp ättikssprit, vatten, salt och socker i en kastrull. Ta av spisen när sockret och saltet löst upp sig.  Häll lagen över löken. Låt svalna och ställ i kylen minst 24 timmar.
 
Polenta 
Det här receptet ger en lös polenta.
 
2 dl polenta
1 l vatten
1 nypa salt
svartpeppar
2 msk smör
 
Koka upp polenta och vatten i en kastrull, låt puttra på svag värme i ca 7-8 min. Tag av kastrullen från spisen och rör i smör och salta och peppra. Servera direkt. 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Julia:

mums va gott :)

#2 - - Marie Bergman - Om livet på Cypern:

Har aldrig smakat polenta, men det ser alltid så himla gott ut =)

#3 - - Jojo:

Gott!

#4 - - Ebba Molin:

åh så gott det ser ut!