Happy birthday!

 
 Jamenvisst så är det! Trattorian fyller tre år och det är ju egentligen helt galet. Tre år av lagande, fotande, kommenterande och en väldigt massa ätande. Så roligt det har varit och fortsätter vara. Jag säger egentligen samma sak varje år men det tål att sägas igen, vad glad och tacksam jag är över alla trevliga, inspirerande och härliga människor jag har träffat i och med bloggen. Vågar inte ens tänka på allt jag hade gått miste om om det inte vore för att jag en tråkig eftermiddag i mars 2011 bestämde mig för att registrera en blogg. Jag tittar på statistiken och konstaterar att 23 procent av läsarna bor utomlands. Samtidigt får jag mail och kommentarer av människor som vill att jag ska skriva på engelska. Huga mig tänker jag. Engelska, nja vi får väl se. 
 
Vi firar treårsdagen med ett recept som jag tror är ganska typiskt för den här bloggen, enkelt, sött och lite lagom rustikt sådär. En liten jordgubbstarte med en fluffug vaniljkräm. Lättare och godare än så blir det väl inte. Det krävs inga speciella formar till den här små tartarna, jag gör dem som vanligt i muffinsplåten. Lägg på vaniljkrämen precis innan serving så håller sig pajen krispig och fin. 
 
//
Happy birtday! It's Trattoria's third birthday and I am so happy to share it with you guys. I almost can's explain how much joy this blog has brought to my life. Meetings with wonderful people, new friends, lots and lots of inspiration and most of all, lovely food. It's been three years of learning how to take photos, find new taste and exploring new ways of cooking and baking. I simply love it. 23 % of the readers lives abroad so I thought it was about time to write something in english. Thank you for reading, commenting and emailing me. It's so inspiring and it always makes me very happy to hear about when someone has tried one of my recepies. Thank you! 
 
Ps. todays recepie: a classic Trattoria dish, sweet, simple and rather rustic. A strawberry tart with vanilla custard. It doesn'g get much better than this... //
 
 
 
Jordgubbstarte med vaniljkräm ca 8 st
 
Pajdeg
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
4 dl mjöl
1 nypa salt
Låt smöret bli rumstempererat och blanda snabbt ihop med övriga ingredienser. Låt stå i kylen i ca 30 min. Forma 8 bollar och tryck ner i muffinsplåten. Grädda på 175 grader i ca 7-9 min. 
 
Vaniljkräm
2 äggulor
2 dl mjölk
1 dl socker
1 nypa ekologiska vaniljpulver
25 g smör
1 msk potatismjöl
1 dl grädde
 
ca 8-10 jordgubbar till garnering
 
Vispa samma ägg, socker och mjölk. Häll det i en kastrull och värm det på svag värme. Tillsätt vaniljpulver. Blanda ut potatismjölet i lite vatten och vispa ner i äggsmeten. Låt puttra på svag värme och rör om hela tiden. Tag av från spisen när krämen fått en tjock konsistens. Låt kallna. Vispa grädden och blanda i den kalla vaniljkrämen. Klicka ut ca 1 msk vaniljkräm i varje paj och dekorera med jordgubbar. Servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Kim:

Hurra hurra hurra hurra för världens bästa trattoria!

Svar: Tackar! :D
Karin Högberg

#2 - - Katarina:

Grattis till din fina blogg!

#3 - - Sandra:

Grattis kära Karin!! Bloggen har aldrig varit så fin/bra som nu! Kram S

Svar: Åh vad glad jag blir, tack! :D Kram!
Karin Högberg

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Hurra! Grattis!

#5 - - HemkäraHanna:

Så ljuvliga små godsaker du bjuder på idag!
Grattis! Även jag är glad för din blogg!
Kram!

#6 - - Andy:

Ser ju gaaalet gott ut! :-)

#7 - - Anonym:

Hurra, hurra, hurra!

#8 - - Charlotta Ljungblad:

Hurra, hurra, hurra!

#9 - - dietistannica:

Vem kan motstå jordgubbar? Inte jag!

#10 - - Emmy:

Grattis till dig och din fina blogg!