Potatissallad med sparris, linser och rädisa

 
 
Årets första potatissallad med primörer. Så lätt. Så gott. Jag hade inga färskpotatisar men det gick finfint ändå. Jag brukar använda lite kokta linser i potatissalladen också, här använde jag mig av små gröna.  Det finns egentligen inget recept på den här salladen, blanda kokt kall potatis med de grönsaker du har hemma, i det här fallet sparris, rädisor och lite ärtskott. På med dressing och tada! 
 
 
Potatissallad med sparris och rädisa 4 portioner
10 kalla kokta potatisar, delade
3 dl kokta gröna linser (kalla)
10 st rädisor, skivade
1 knippe grön sparris
1 knippe ärtskott
 
Dressing: 
3 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
saft av 1/2 citron
1 tsk honung
salt & peppar
 
Blanda samtliga grönsaker i en skål. Vispa samman samtliga ingredienser i dressingen och häll över salladen. Servera!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ugnspannkaka med kesella och vanilj

 
Det här receptet är resultatet av en ren improvisation en söndag förmiddag när jag inte alls kände för att laga lunch men behövde ett mellanmål. Några ägg, lite kesella och jordgubbar senare var saken biff. Eller ugnspannkaka... Det har blivit ett par satser till av den här pannkakan, den har visat sig vara den bästa lunchen någonsin när man har tajta deadlines och inte alls har varken ork eller tid att laga mat. 
 
Lördag, och vi påbörjar operation slänga och renovera. Det är med skräckblandad förtjusning skall ni veta. Men, ska det bli färdigt så måste man ju börja. Först en kopp kaffe och en titt i trädgården som börjar komma till liv. Krokusarna har redan börjat blomma, själv ser jag fram emot när rabarberna börjar ploppa upp! Trevlig lördag på er!
 
 
 
Ugnspannkaka med kesella
3 ägg
2 dl kesella
1 dl mjölk
1 dl mandelmjöl alt bovetemjöl/vetemjöl
1 msk socker alt 1 msk honung/agavesirap
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 knivsudd ekologiskt vaniljpulver
1 msk smör till formen
 
Vispa samman samtliga ingredienser. Smörj en form som är ca 20 cm i diameter med smör och häll i äggsmeten. Grädda på 175 grader i ca 20 min. 
 
 
 
 
 
 

Green kitchen stories broccolisallad

 
Det har varit ett par märkliga dagar. Igår natt brann mina nära vänners hus i Trollhättan ner till grunden. Det finns absolut ingenting kvar av huset och varenda pinal de ägde har brunnit upp. Det är knappt jag tror det är sant. Jakten på ett permanent boende för familjen med två små barn och en bebis på väg är i full gång, känner ni någon som har ett hus eller lägenhet i Trollhättan för uthyrning - hör av er!
 
För ett par dagar sedan ägde den regelbundna rensa-kylskåpet-och -laga - middag- på- det- du -har-ritualen rum. Jag hade exakt det som krävdes för att svänga ihop en sallad från Green Kitchen stories nya kokbok. En broccolisallad med rödlök och granatäpple. Lätt som en plätt och väldigt gott. Det passar till precis allt. Jag åt den till grillad kyckling men den passar utmärkt till fisk, kött eller varför inte precis som den är. 
 
Broccoli salad with red unions and pomegranate from the Green kitchen cookbook. A very easy dish but full of taste. You'll find the recepie here. Eat with it grilled chicken (that's what I did) fish or meat, or just the way it is.
 
 
 
Broccolisallad till 4 personer
2 färska broccolihuvuden
1 liten rödlök
kärnorna från 1 granatäpple
1 1/2 dl rostade solrosfrön
2 1/2 dl naturell yoghurt
1/2 tsk havssalt
nymald svartpeppar
 
Skär broccolin i mindre bitar, skär rödlöken i tunna skivor och blanda ner granatäpplekärnor och solrosfrön. Tillsätt yoghurt och salta och peppra. 
 
 
 
 
 
 

Bakad tomatsoppa med rosmarin

 
Hej tisdag och hej deadline. De där deadlinesen börjar bli ett par stycken nu och de nafsar mig i nacken. Eftersom jag jobbar mycket hemifrån  blir det många snabba luncher hemma vid diskbänken. Jag vägrar att hamna i smörgåsträsket och försöker hitta på snabba och goda recept som inte tar så lång tid. Som den här bakade tomatsoppan till exempel. Tomaterna och löken får bakas i ugnen i sisådär en halvtimme och sen på med grädde och vatten och ett tag med mixern och tada, soppa till Karin. Det är ju en underdrift att påstå att det är tomatsäsong, oj vad jag längtar till solmogna, smakrika tomater. Snart så.
 
 
Bakad tomatsoppa med rosmarin till 4 personer
10 st plommontomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 kvistar rosmarin
6 dl vatten
2 dl grädde alt 1 dl creme fraiche
salt & peppar
olivolja
2 dl solrosfrön till garnering
 
Dela tomaterna i halvor och lägg i en ugnsfast form, skär löken i klyftor och skala vitlöksklyftan och lägg ner bland tomaterna. Dra av bladen från rosmarinen och strö över tomterna. Salta och peppra och ringla över olivolja. Baka på 200 grader i ca 20-30 min. Häll tomtarblandningen i en kastrull, tillsätt vatten och grädde, mixa soppan slät med em mixerstav och låt sjuda på svag värme i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Värm en stekpanna utan stekfett och rosta solrosfröna tills de fått fin färg. Servera till soppan. 
 
 
 
 
 
 

Rågscones med solrosfrön

 
Gårdagens fredagskänsla slog alla rekord. Inte i något extraordinärt på något vis, bara den där underbara känslan att börja bli frisk (känna smak), klara en deadline och ligga bra till på en annan och så vetskapen om att ha en hel härlig helg framför sig. När jag stämplar ut på fredagarna är det ett par saker som står på agendan, sätta lördagens bröddeg och baka fredagspizzan. Sagt och gjort. I skrivande stund har jag precis tagit ut ett gäng frallor ur ugnen och de danska råglimporna står och jäser. Förra lördagen när jag var en skugga av mitt normala jag blev det lättbakade scones istället. Receptet är lite av ett hittepå, jag använde rågsikt tillsammans med vetemjöl och tillsatte solrosfrön. Tricket med att få saftiga scones är att inte röra ut smöret helt och hållet utan låta det finnas smörklumpar i degen. 
 
Ha en fin helg kamrater, på återseende!
 
 
Rågscones med solrosfrön ca 12 st
100 g smör
5 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 dl socker (kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
1 ägg till pensling
1 dl solrosfrön
 
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Tärna smöret i 1 cm stora tärningarn och blanda med mjölblandningen. Se till att det finns lite smörklumpar kvar i degen. Kavla ut degen på ett mjölat underlag tills den är ca 2 cm tjock. Stansa ut runda scones med en pepparkaksform eller med tex en kaffekopp. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över solroskärnorna. Grädda på 200 grader i ca 8-10 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grillade morötter med spiskummin

 
 
Den gröna vågen fortsätter. Magen mår bra och jag mår bra. Bra där. Morötter är något som går åt med en faslig fart i vårt kök. Vi äter det nästan dagligen och jag verkar inte tröttna. Det här är det senaste receptet jag testade, grillade morötter med olivolja och spiskummin.  Serverat med en stor klick grekisk yoghurt. Passar utmärkt till kyckling, biffar, falafel eller precis som de är. Det tar en kvart, tjugominuter att göra och doftar och smakar alldeles underbart kan jag lova. 
 
Den berömda bihåleinflammationen vägrar gå över. Istället för att träffa världens trevligaste blogggäng spenderade jag gårdagkvällen i soffan under en filt. Jag inser att jag måste kapitulera och vila bort den här envetna infektionen. Vad är väl en bal på slottet..? 
 
 
Grillade morötter med spiskummin ca 4 portioner
 
12 st morötter
1 tsk spiskummin
1/2 dl olivolja
salt och peppar
 
Tvätta morätterna och halvera dem. Ringla över olivolja och strö över kryddorna. Grilla i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Servera med fet yoghurt. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy birthday!

 
 Jamenvisst så är det! Trattorian fyller tre år och det är ju egentligen helt galet. Tre år av lagande, fotande, kommenterande och en väldigt massa ätande. Så roligt det har varit och fortsätter vara. Jag säger egentligen samma sak varje år men det tål att sägas igen, vad glad och tacksam jag är över alla trevliga, inspirerande och härliga människor jag har träffat i och med bloggen. Vågar inte ens tänka på allt jag hade gått miste om om det inte vore för att jag en tråkig eftermiddag i mars 2011 bestämde mig för att registrera en blogg. Jag tittar på statistiken och konstaterar att 23 procent av läsarna bor utomlands. Samtidigt får jag mail och kommentarer av människor som vill att jag ska skriva på engelska. Huga mig tänker jag. Engelska, nja vi får väl se. 
 
Vi firar treårsdagen med ett recept som jag tror är ganska typiskt för den här bloggen, enkelt, sött och lite lagom rustikt sådär. En liten jordgubbstarte med en fluffug vaniljkräm. Lättare och godare än så blir det väl inte. Det krävs inga speciella formar till den här små tartarna, jag gör dem som vanligt i muffinsplåten. Lägg på vaniljkrämen precis innan serving så håller sig pajen krispig och fin. 
 
//
Happy birtday! It's Trattoria's third birthday and I am so happy to share it with you guys. I almost can's explain how much joy this blog has brought to my life. Meetings with wonderful people, new friends, lots and lots of inspiration and most of all, lovely food. It's been three years of learning how to take photos, find new taste and exploring new ways of cooking and baking. I simply love it. 23 % of the readers lives abroad so I thought it was about time to write something in english. Thank you for reading, commenting and emailing me. It's so inspiring and it always makes me very happy to hear about when someone has tried one of my recepies. Thank you! 
 
Ps. todays recepie: a classic Trattoria dish, sweet, simple and rather rustic. A strawberry tart with vanilla custard. It doesn'g get much better than this... //
 
 
 
Jordgubbstarte med vaniljkräm ca 8 st
 
Pajdeg
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
4 dl mjöl
1 nypa salt
Låt smöret bli rumstempererat och blanda snabbt ihop med övriga ingredienser. Låt stå i kylen i ca 30 min. Forma 8 bollar och tryck ner i muffinsplåten. Grädda på 175 grader i ca 7-9 min. 
 
Vaniljkräm
2 äggulor
2 dl mjölk
1 dl socker
1 nypa ekologiska vaniljpulver
25 g smör
1 msk potatismjöl
1 dl grädde
 
ca 8-10 jordgubbar till garnering
 
Vispa samma ägg, socker och mjölk. Häll det i en kastrull och värm det på svag värme. Tillsätt vaniljpulver. Blanda ut potatismjölet i lite vatten och vispa ner i äggsmeten. Låt puttra på svag värme och rör om hela tiden. Tag av från spisen när krämen fått en tjock konsistens. Låt kallna. Vispa grädden och blanda i den kalla vaniljkrämen. Klicka ut ca 1 msk vaniljkräm i varje paj och dekorera med jordgubbar. Servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladdrömmar

 
Jag har mått bättre. Vilken tur att jag har en egen blogg där jag kan tala om för alla hur ynklig jag är just nu. Om jag hade varit man hade jag kolat vippen för längesen. Bara så ni vet. Jag försöker läsa och skriva. Det går sådär. Huvudet är inte med efter en natt utan sömn. Kl 05 gav jag upp och gick och satte mig i soffan (kan inte ligga ner pga hostan) och satt och sov resten av morgonen med en 35 kilos hund i knät som bokstavligt talat vägrade lämna min sida. Överbeskyddande som få. Jag avrundade den här dagen med att slänga ihop de här chokladdrömmarna. Att baka och fota är det bästa sättet att rensa skallen på. När jag kört fast är det såna saker som gör att jag kan slappna av. Tänka på annat, göra om och göra rätt. De här kakorna är som en stor, varm kram. Tillsammans med ett glas iskall mjöl är det här det bästa som finns när febern knackar på dörren och astman vägrar ge sig av. Det  här receptet ger kakor med en ordentlig chokladsmak som är spröda i kanterna och  lite sega i mitten.
 
 
 
Chokladdrömmar ca 24 st
100g smör
3 dl socker
1 dl rapsolja
4 dl mjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 tsk hjortronsalt
 
Vispa samman smör och socker tills det är vitt och pösigt. Vispa ner samtliga torra ingredienser och rapsoljan. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rulla bollar av ca 1 msk smet. Grädda i ca 8-10 min på 175 grader. Låt kakorna svalna på plåten innan du flyttar dem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt couscous med ugnsbakade grönsaker

Couscous med saffransbakade grönsaker

 
Onsdag. Dunderförkylningen har gått över i astmafasen. Hosta, attacker, mediciner och dålig sömn. Förbaskat också säger jag, det här är inget jag har tid med. Om det har kommit något pyttelitet bra ur den här förkylningen är det att jag har hunnit titta på ett gäng dokumentärer, bland annat Martin Scorseses tre timmar (!) långa film om George Harrisson samt en film om schackspelaren Bobby Fischer. Två bra filmer som berättar lika mycket om tidsandan som om huvudpersonerna.  Dokumentärer är något av det bästa jag vet, på filmfestivalen i Göteborg tittar jag nästan uteslutande på dokumentärer, verkligheten slår nästan alltid fiktionen...
 
Till dagens recept, couscous med saffransbakade grönsaker. Gott precis som det är eller till fisk, kyckling, lamm, you name it. Allra godast är den här rätten när den är lite ljummen, då tycker jag smakerna kommer till sin rätt. I övrigt har våren kommit till Mollösund. Jag vaknade av solen som sken i ansiktet och tittade ut genom fönstret och såg kvarnen som var dränkt i härligt vårljus. Äntligen!
 
 
 
Couscous med saffransbakade grönsaker till 4 personer
5 dl nykokt couscous
3 morötter
1 fänkål
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 pkt saffran
1/2 dl olivolja
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader och grill. Tärna morötterna och fänkålen i ca 1 cm stora tärningar. Skär rödlöken i klyftor och skiva vitlöken tunt. Rör ut saffran i olivoljan och ringla över grönsakerna, Salta och peppra. Baka i ca 15 min, grönsakerna skall vara genomstekta. Blanda med couscousen och servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Långkok med polenta och inlagd rödlök

 
 
Hej måndag och hej dimma och snuva. Vart tog solen och vårkänslorna vägen? Jag står någonstans mitt emellan årstiderna rent matmässigt. Jag är fortfarande sugen på grytor och långkok men också fräscha smaker och krispiga grönsaker. Förra veckans experiment i köket resulterade i den här rätten, ett rejält långkok med polenta, haricot verts och syltad rödlök. Mycket smak och mycket kontraster, från den lena polentan till de krispiga haricot vertsen. Rätten blev godkänd av the almighty foodjudge Peter. Jag gissar att det kommer bli en repris. Det här med inlagd rödlök är något jag kommer satsa på, förbaskat gott i sallader, till grillat och som här till grytor. Gjort på fem minuter och lätt som en plätt. 
 
Ha en trevlig vecka kamrater. Själv ska jag dyka ner i ett gäng akademiska artiklar och dricka vansinniga mängder te och honung för att bli av med taggtråden i halsen. 
 
 
Långkok med polenta och inlagd rödlök till 4 personer
 
Min högrevsgryta hittar du här. Den här versionen fick puttra i tre timmar. Mumma. 
 
Inlagd rödlök
3 rödlökar
2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
2 1/2 dl socker
2 msk salt
 
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Koka upp ättikssprit, vatten, salt och socker i en kastrull. Ta av spisen när sockret och saltet löst upp sig.  Häll lagen över löken. Låt svalna och ställ i kylen minst 24 timmar.
 
Polenta 
Det här receptet ger en lös polenta.
 
2 dl polenta
1 l vatten
1 nypa salt
svartpeppar
2 msk smör
 
Koka upp polenta och vatten i en kastrull, låt puttra på svag värme i ca 7-8 min. Tag av kastrullen från spisen och rör i smör och salta och peppra. Servera direkt. 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg