Sommarmat

 
Nu så, semester, Jag inledde med halsont, feber och en kombinerad öron och ögininflammation. En klassiker. Bra jobbat. Nu börjar jag återvända till livet, vilken tur att det är fotbollsvm och att det har känts ok att ligga i soffa och kolla på tv i en vecka...
 
Det har ju blivit lite sisådär med matlagningen och när det väl har blivit något har det blivit matiga sallader, som den här ljumma potatissalladen. Jag brukar koka potatisen och hälla på dressingen medan potatisen är varm, då suger den åt sig alla smaker blir väldigt god. Sallader som dessa bygger lite på principen man tager vad man haver, den här gången blev det rödlök, tomater och mozzarella och till det en lufttorkad skinka. Något säger mig att dte inte var sista gången vi åt det här i sommar...
 
Ljummen potatissallad 4 portioner
12 kokta färskpotatisar
1 rödlök
2 påsar mozzarella
ca 10 cocktailtomater alt 5 normalstora tomater
1/2 kruka färsk basilika
 
Dressing: 
1 dl olivolja
saft från 1 citron
salt & peppar
 
Koka potatisen och halvera den. Skär tomterna i skivor, strimla löken och riv mozzarellan i mindre bitar. Blanda samman dressingen och häll den över potatisen och blanda ner övriga ingredienser. Blanda ner basilikan innan servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citronmazarintårta med färska bär

 
 
Feber och halsont. Alvedon istället för trevligt umgänge och god mat. Bah. Inte mycket att göra åt, jag kurerar mig med fotboll i soffan och hoppas på att den här jäkla förkylningen går över snabbt. För er som behöver ett sistaminuten-tips på midsommaraftonens enklaste tårta kommer här ett recept på en citronmazarintårta. Den är lätt att röra ihop, går utmärkt att frysa och går att servera som den är eller som här med grädde och färska bär. Dessutom blir den bara godare om den får stå en dag eller två. 
 
Ha en riktigt skön midsommar kamrater!
 
 
Citronmazarintårta med färska bär
200 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
2 dl mjöl
1/2 dl strösocker
1 citron (saft och rivet skal)
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
 
3 dl grädde (vispas)
färska bär tex. jordgubbar, blåbär, hallon och nektariner (ok inget bär men ändå.. ;)
 
Riv mandelmassan grovt och rör samman med äggen och smöret. Tillsätt därefter rivet citronskal, saften och övriga torra ingredienser. Smörja och bröa en form som är ca 22 cm i diameter. Grädda på 175 grader i ca 20-25 min. Vispa grädden och bred på den avsvalnade tårbotten. Garnera med färska bär.
 
 
 
 
 
 

Midsommarsillen

 
 
 Nyss hemkommen från Italien (berättar mer om det snart) kom midsommarhelgen med en dundrande fart. Eftersom inlagd sill är något av det bästa jag vet är det obligtoriskt att lägga in egen sill till jul, påsk och midsommar. Den här sillen är superenkel och tar inte mer än 10 minuter att göra. 
 
I skrivande stund öser regnet ner och i hamnen låg ett gäng segelbåtar med dyngsura midsommarfirare. Vi får väl hoppas på uppehåll imorgon men regn vore väl mer att hålla sig till traditionen... Trevlig midsommar på er!
 
1 burk 5-minuterssill
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar i skivor
1 stor knippe dill

Koka upp ingredienserna till ättikslagen och låt den kallna. Rengör en glasburk med lock och varva sill, skivad rödök och hackad dill. Häll över ättikslagen och förslut burken. Förvara i kylen. 



 
 
 
 
 
 
 
 

Helsingfors

 
Jag är hemma och vänder. Äter jordgubbar och tvättar kläder, och pussar lite på hunden förstås. I förrgår kom jag hem från Helsingfors och imorgon är det dags för Italien. Men Helsingfors alltså, vilken stad! Trots att vi spenderade större delen av dagen i ett konferensrum hann jag uppleva lite av denna vackra stad, i 25 graders värme.  Jag fick ungefär samma känsla som jag får av Barcellona och Rom på kvällen, värmen, folket, utelivet och maten. Vilken överraskning! Det här med Karelinpiroger, varför har ni inte sagt något? ;) För er som aldrig har provat det är det en pirog gjord på en rågdeg fylld med osötad risgrynsgröt. Jag vet, det låter märkligt, och om man dessutom säger att de skall ätas med äggsmör låter det ju ännu märkligare. Men oj vad gott det är! Finländarna äter dem både till frukost och middag och jag ska absolut testa att laga det själv, till min stora lycka hittade jag receptet i en frukostkokbok (!) här hemma. Vi hann med två restaurangbesök, det första Puttes Bar och Pizza, utnämnd till Helsingfors bästa pizzeria och jag förstår varför. Jag har aldrig blivit serverad så goda pizzor, så fort. Det tog max 10 minuter från det att jag beställde. Idén är enkel - få pizzor att välja mellan med få, dock bra råvaror. Som t.ex. pizza med grön sparris och mozzarella, eller min favorit, med tunnt skivad portobello, mozzarella och ruccola. Stället i övrigt? Långbord, industristolar och massor av blonderat hår och skinnpajar. Me like. Palles bar och pizza hittar du på  Kalevantaku 6 00100 Helsinki.
 
 
 
Det andra restaurangen var Puttes motsats. Ett litet ställe, som serverade en buffé med traditionell finsk mat. Ät hur mycket du vill för 18 euro. Som vi åt.... Där fanns allt från sill, lax, de berömda pirogerna. rådjursgryta, fläskgryta, potatismos, potatisgratäng, kyckling, lax...Ni fattar. Och det var väldigt, väldigt gott.En rätt jag tyckte extra mycket om var svampröran med lök, någon som kan berätta för mig vad det är och hur jag lagar det? Stället heter Himshikar och ligger på Siltasarenkatu 3. 
 
 
Vad mer har jag uppräckt? Att finländarna förmodligen är europas vänligaste och trevligaste och har en humor som slår det mesta! Dags att packa upp och packa om resväskan. Från ballerina och kavaj till flipflops och bikini. Vi hörs!
 
 
Visa fler inlägg