Jordgubbstårta

 
För ett par dagar sedan fyllde jag år och då blev det som vanligt en jordgubbstårta med vaniljkräm, den 32:e i ordningen. Ni har fått receptet förut men det är liksom tradition att lägga upp det år efter år...Särskilt mycket spännande mat har det inte blivit den senaste tiden. Mina smaklökar har gått på semester och jag tycker att jag mest har levt på te och fil. Efter att ha varit förkyld i exakt två veckor börjar jag nu se ljuset i tunneln igen. Är det inte typiskt att när man är ledig, då brakar förkylningen från helvetet lös. I övrigt går livet sin gilla gång. Jag förbereder mig  för fotbollsvm-abstinens, väntar på att bli tillräckligt frisk för att kunna bada och läser turistsidor om Brighton där nästa veckas konferens äger rum (hojta om ni har bra tips!). 
 
 
 
 
Jordgubbstårta med vaniljkräm
 
Tårtbotten
5 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl (alt 2 dl potatismjöl om du vill göra en glutenfri tårta)
2 dl socker
3 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
 
Vaniljkräm 
3 äggulor
3 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl florsocker
1 dl potatismjöl eller maizena
50 g smör

Vispa äggulorna med socker och stärkelse vitt och fluffigt. Värm upp mjölken med den skårade och urskrapade vaniljstången.  Häll över vätskani äggblandningen och fortsätt vispa, klicka i smöret och forstätt vispa tills du har en slät kräm.
 
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de torra ingredienserna, vispa inte utan rör ner dem . Smöra och bröa en form med avtagbara kanter och grädda på 175 grader i ca 20-25 min. Kakan skall vara helt torr när du tar ut den.
Låt kakan svalna, allra helst låt den stå över natten. Fyll med vaniljkräm (jag hade bara ett lager i tårtan men det går bra att göra två lager om du hellre vill det) och toppa med grädde och jordgubbar.
 
 
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Grattis i efterskott :) jordgubbstårta slår ju aldrig fel :)

#2 - - Petra:

ser riktigt mumsigt ut.

grattis i efterskott

#3 - - HemkäraHanna:

Grattis i efterskott!!!
Din tårta ser precis lika god ut i år som tidigare år.
Hopas att du får vara frisk nu och att vädret blir så bra att du kan bada.