Plommonpaj med vanilj & hasselnötter

 
Tiden går för fort. Imorgon är det redan fredag igen. Jag hinner inte med. Inte någonstans. Den här pajen bakade jag förra veckan, men det känns som igår. Jag hade en korg med plommon ståendes i kylen och visste inte riktigt vad jag skulle hitta på. Smultäcket med farin och hasselnötter var en ren improvisation men blev gott! Jag kokade en kompott på plommonen först med lite vanilj och citron, det behöver du inte göra men jag lovar att det gör pajen fantastiskt saftig och god. Servera med en klick fet yoghurt, glass eller vaniljsås. 
 
 
Plommonpaj med vanilj & hasselnötter
 
Plommonkompott
4 dl urkärnade röda plommon
1 dl socker
saft från 1/2 citron
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
1/2 dl vatten
Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp och sänk därefter värmen och låt puttra i ca 5 min. 
 
Smultäcket
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
4 dl vetemjöl
1 dl grovhackade hasselnötter
 
Nyp samman samtliga ingredienser och lägg plommonkompotten i en pajform. Smula över pajdegen och grädda på 175 grader i ca 20-25 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Solus:

Vattnas som fan i munnen... ser sjukt gott ut!

#2 - - Emilia:

Dör så gott!

#3 - - Linnéa:

Vilken underbar blogg du har, bilderna & alla recepten = himmelska. Jag får lust att testa dom allihop, men vet inte vart jag ska börja :D

#4 - - Anonym:

Älskar den här bloggen! Så mysig och välgjord med underbara recept! Tycker även om alla bilder från skärgården som får mig att längta. Inte förrän till sommaren får jag se mitt Bohuslän igen.

Svar: Men vad roligt! Stor kram till dig! :D
Karin Högberg

#5 - - Olympia Thurfjell:

Vilka härliga recept. Många ska sparas ner och prövas!

Svar: vad roligt att du hittat hit!
Karin Högberg