Högrevsgryta med vitlöksrostad potatis

 
Det slår mig ibland att jag skriver alldeles för lite om vår vardagsmat här i bloggen. Den här högrevsgrytan är en sådan rätt. Vanligtvis görs den söndag kväll och får stå och puttra i flera timmar och sen åker den ner i matlådor och äts minst två, tre gånger under veckan. Känner ni igen er? Högrev är förmodligen den köttbit vi konsumerar mest, får den koka länge som här blir den finfin. Just den här grytan smaksatte jag med rosmarin men det går även bra att variera den med timjan, oregano, salvia eller varför inte basilika. 
 
Rostad potatis är något av det bästa jag vet. Det ska vara ordentligt med olja, ordentligt med salt och vitlök och så ska den rostas på hög värme så att den blir krispig och god på utsidan och mjuk och fin på insidan. Inga sladdriga  och bleka klyftpotatisar tack! Mitt tips är att du tar i ordentligt när du lagar den här potatisen, av någon anledning går den alltid åt...
 
 
Högrevsgryta med vitlöksrostad potatis till 4 pers och ett par matlådor
1,5 kg högrev
4 morötter
2 röda lökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
1 l vatten
2 msk tomatpuré
1 knippe färsk rosmarin
3 msk kinesisk soja
2 msk smör +2 msk mjöl till redning
smör och lite olja att steka i 
salt och peppar
ca 15 potatisar 
3 vitlöksklyftor
rejält med olivolja
havssalt
 
Skär högreven i mindre bitar, typ grytbitar. Skär löken i "båtar" och skiva morötterna. Krossa vitlöksklyftan och skär den i mindre bitar. Smält smör och ringla lite olja i en kastrull och fräs köttet tills det fått fin färg. Tillsätt därefter morötter, lök och vitlök. Låt fräsa i någon minut. Tillsätt, vatten, tomatpuré rosmarin och salta och peppra. Koka under lock på låg värme, gärna i 2 timmar, men har du inte den tiden duger 30 min fint. Blanda samman smör och mjöl till en smidig smet. Sila av vätskan och häll tillbaks i kastrullen, häll i grädde, soja och vispa ut smörblandningen, låt småputtra tills du har lagom tjocklek på såsen. Häll i köttet och grönsakerna igen och låt puttra i några minuter innan servering. Servera med de rostade potatisarna. Voila. Potatisen: sätt ugnen på 225 grader, tvättta potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en ungsfast form, dela vitlöksklyftorna i mindre bitar och lägg dem bland potatisen, ringla över rikligt med olivolja, blanda runt med händerna så att potatisen täcks ordenligt av oljan. Salta ordenligt. Rosta i ugnen i ca 20-30 min tills potatisen har fått ordentligt med färg. 
 
 
 
 
 
#1 - - HemkäraHanna:

Det är vansinnigt gott både med gryta och klyftpotatis.

#2 - - Sara på Vardag.nu:

En köttgryta på högrev är förbaskat gott men det är sällan jag gör en sådär en söndag och äter i veckan. Det blir mer helgmat och en god middag på lunchen på måndagen. I veckan sen blir det mer enkel mat men nylagad. Jag borde kanske göra större satser med gryta när jag ändå håller på, för den blir ju faktiskt bara bättre av en dag eller två i kylen...

#3 - - fia:

De där pottisarna gör jag ofta. Gott som ..bara den. Doppa i sås - finns inge bättre i potatisväg om du frågar mig :)
Trevlig helg (fast du är väl i Paris va...så då FÅR du ju en superduperhelg!!)
Om du ska ha ett tips av mig (för en gångs skull) så gå till Maraiskvarteren och besök SABON..en lite affär med otroliga hudvårdsprodukter för bra pris. Finns inte i Sverige. Scrubben är bästa tvålen jag nånsin haft.
kram
Fia

#4 - - giulia:

Fy vad gott det ser ut!

#5 - - giulia:

Fy vad gott det ser ut!

#6 - - giulia:

Fy vad gott det ser ut!