Drottningtårta med marängrosor & Paris

 
Jag har börjat skriva, raderat och börjat om igen exakt fyra gånger i det här blogginlägget. Det första försöket lät för hurtigt, det andra för poetiskt och det tredje tänker jag inte ens prata om. Hej på er. Jag har saknat er den här veckan som bloggen legat nere. Det är ju nästan löjligt vad van jag är vid att logga in här och säga hej till er. Alla ni som bloggar vet precis vad jag pratar om. Vilken fantastisk gemenskap det är!  Det har varit en hektisk vecka, terminen går på sista varvet och jag har examinerat nästan hela veckan. Igår däckade både jag och Peter i soffan kl 21 och kl 23 vaknade jag och undrade var jag befann mig. En hel härlig helg står för dörren och jag önskar väl att jag kunde säga att jag inte skulle göra annat än strosa runt i tofflor och baka kakor men jag har en sisådär 90 rapporter som skall rättas. På men kaffekannan och fram med rödpennan alltså.
 
 
Det slår aldrig fel, men vid den här tiden på året längtar jag alltid efter Paris. (Ok jag längar ofta till Paris men lite mer just i gråa januari). Det är nästan plågsamt att titta på bilder från majdagar i ett grönskande Paris och nästan känna doften på rosor och de underbar måltider vi har upplevt där. I våras och höstas anordnade vi två Vintageresor, jag och Peter, och tog med oss ett gäng vintageentusiaster som vi guidade runt i det Paris vi känner till och shopppade vintage och njöt av härliga restauranger och caféer. (Blir ni nyfikna kan ni läsa om resan här och här.) Det var ett par fantastiska dagar och det var så roligt att se våra medresenärer och ur de uppskattade det Paris vi visade dem på exakt samma sätt som vi alltid gjort. Paris är ju verkligen tårtornas och konditoriernas stad. Vilken otrolig matinspiration den staden bjuder på. Min senaste tårta en produkt av just detta. Jag åt något liknande för ett par år sedan i Montmartre. Kombinationen av friska bär, aningen bitter choklad och söt maräng är magisk. Låt er inte avskräckas av att det är tillsynes många moment i den här tårtan, tänk tre skålar, en för botten, en för marängen och en för smaksättningen, svårare än så är det inte. Jag garnerade den här tårtan med marängrosor, det behöver man inte om det känns som overkill. Det går alldeles utmärkt att servera den precis som den är. Det fina med moussetårtor är att det går fint att frysa in dem. De håller sig i alla fall en vecka i frysen, sen är det bara att ta fram dem och tina i sisådär en halvtimme innan servering. 
 
 
Drottningtårta med marängrosor
Botten
3,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
1 dl socker
1/2 dl kakao
1 nypa salt
Smält smöret och blanda samman med de torra ingridienserna. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 min på 120 g. Rör gärna om i kaksmeten under tiden. Tryck ut kaksmulorna i en form med avtagbara kanter som är ca 35 cm i diameter.
 
Bärmousse
4 äggvitor
4 äggulor
4 dl blandade bär tex björnbär, blåbär, hallon och svarta vinbär
3,5 dl socker
1 dl vatten
4 gelatinblad
4 dl grädde
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
 
Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min,  Värm upp socker och de blandade bären i en kastrull. Låt dem koka upp och mixa dem därefter med en stavmixer tills du har en slät puré. Häll dem därefter i kastrullen och tillsätt gelatinen. Blanda väl och häll därefter ned i marängen. Vispa 2 dl grädde hårt och blanda ner med marängen och bärblandningen. Bred ut moussen över tårtbottnen, täck med plastfolie och förvara i frys eller kyl. Det tar ca 4 timmar för tårtan att stelna i kylen. 

 
Marängrosor (italiensk maräng)
2 äggvitor
11/2 dl socker
1/2 dl socker
1/2dl vatten

Häll äggvitor och 1/2 dl socker i en bunke och vispa i ca 10 min. Värm undertiden vatten och 1 1/2 dl socker och låt koka upp till sockerlag. Lagen skall vara helt genomskinlig. Häll den kokande lagen i bunkenmed äggvitorna och vispa i ytterligare 15 min. Fyll en spritspåse med marängen och sprisa ut på den stelnade tårtan. Bränn eventuellt av marängen med en gasolbrännare. 
 
 
 
 
 

#1 - - Kim:

Välkommen tillbaka oh du drottning av tårtor!

Svar: haha tackar! :D
Karin Högberg

#2 - - Amy's piece of cake:

Ojoj, vilken härlig tårta! Har nog aldrig smakat på en drottningtårta förut... :)

Svar: Då är det på tiden Amy! ;)
Karin Högberg

#3 - - Malin - stjärnflocka:

Vilken underbar tårta och vilka vackra bilder!!!
Men att baka en tårta nu... nä det går inte försvara ;)
Kram Malin

Svar: Haha, det finns alltid plats för tårta ;)
Karin Högberg

#4 - - Moma:

Så vackert, både tårtan och beskrivningen av Paris, en stad jag aldrig besökt mer än på bild.

Svar: Min favoritstad! Har varit där 12 gånger och tröttnar aldrig..
Karin Högberg

#5 - - biggeros:

Vilken härlig färg det är på tårtan!! Den ska också prova på att göra. Den ser så fräsch ut. Så fina bilder,kram