Chokladpaj med limemousse och blodapelsin

 
En klassiker i det vaniljvita köket är den vita chokladmoussen med lime. Den passar till precis allt, choklad, bär, färsk frukt. Tyvärr äter vi den mest på sommaren men häromdagen blev jag så sugen och funderade på vad som skulle kunna fungera som nya smakkombinationer. Det blev ett chokladpajskal samt apelsiner och blodapelsiner. Jag hade i ordentligt med kakao i pajskalet så att det fick en kraftig chokladsmak som sen fick möta fluffig mousse och syrligt men ändå söta apelsiner. Mumma. 
 
Fredag. Igen! Oj vad det har skrivits den här veckan ska ni veta! Jag känner mig nöjd och peppad och det är en jäkla härlig känsla. Imorgon fyller vi huset med vänner och massor av god mat. Om det finns något som botar januaritrötthet så är det mat och vänner. Trevlig fredag kamrater!
 
 
Mousse:
100g vit choklad
2 äggvitor
4 dl vispgrädde
skal och saft av 2  lime
Vispa äggvitorna tills de är vita och fasta, vispa grädden "lagom hårt". Smält chokladen över vattenbad (var försiktig, vit choklad bränner väldigt lätt!) Rör samman choklad och grädde, blanda ner rivet skal från limen och pressan över saften. Vänd försiktig ner äggvitorna, vispa inte för hårt!
 
Chokladpajskal:
 150 g rumstempererat smör
4 dl mjöl
1 ägg
1 dl florsocker
1 dl kakao (alt 1/2 dl kakao om man vill ha den lite mildare)
1 nypa salt
 Blanda samman samtligan ingredinser till en deg som precis håller ihop. Låt vila  i kylen i ca 30 min. Tryck därefter ut degen i en pajform och grädda på 175 grader i ca 15 min. Låt kallna innan du fyller den med moussen.

Till garnering: 2 apelsiner, 2 blodapelsiner. Skala apelsinerna och skär apelsinerna i ca 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå moussen. Detta bör du göra precis innan servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ljummen potatissallad med linser, mangold & citron

 
Vilken helg vi har haft! I lördags blev vi bjudna på middag hos Henrick, så lyxigt! Jag älskar att bli bjuden på middag, oavsett om det är stuvade makaroner med falukov eller entrecote. Jag får alltid höra att folk blir nervösa av att bjuda mig på middag, helt fel! Det finns nog ingen som är så lätt att bjuda på mat som jag, jag äter ju allt! Igår bjöd jag på söndagmiddag, jag säger till mig själv varje gång att det måste bli oftare för det är ju så mysigt att samlas och äta god mat i lugn och ro en söndag och låta dagen gå över i eftermiddag och fylla på kaffekopppen många gånger och ta flera portioner av efterrätten... Jag gillar att laga helstekt kyckling när vi är många till bords. De här rackarna fick stå i ugnen i nästan tre timmar, efter det lovar jag att köttet ramlar av benen - mumma! Jag testade också ett nytt recept på potatissallad, kokt potatis blandades med linser kokta med lagerblad, mangold och massor av olivolja, citron och persilja. En riktigt god kombination jag med stor sannolikhet kommer laga igen. 
 
 
Potatissallad med linser, mangold & citron till 4 personer
12-15 potatisar av fast sort
3 dl röda linser
100 g tomater
2 stora nävar färsk mangold
1 scharlottenlök
1 stor näve färsk persilja
1 citron
1 dl olivolja
salt & peppar
2 lagerblad
 
Tvätta potatisen och skär den i mindre bitar, koka i saltat vatten tills den är mjuk. Koka linserna enligt anvisningarna, lägg i ett par lagerblad under kokningen och salta vattnet. Skär tomaterna i skivor. Blanda potatis, tomater, linser och mangold. Riv citronskalen och pressa citronen, blanda med finhackad scharlottenlök, olivolja, finhackad persilja och salt och peppar. Ringla över grönsakerna. 
 
 
 

Päron & hasselnötsmuffins

 
Vad man gör med ett gäng övermogna päron en grå torsdag? Päronuffins med hasselnötter! Igår slängde jag ihop de här muffinsen som blev härligt sötsyrliga av päronen, eftersom jag älskar nötter fick ett gäng hasselnötter hänga med ner i denna något improviserade muffinssmet. Det är fredag igen och jag har inte riktigt den där härliga fredagskänslan utan snarare en liten klump i magen över att inte ha hunnit med allt jag borde och velat. Men, det löser sig. Önskar er en riktigt fin helg!
 
 
Päron & hasselnötsmuffins ca 12 st
3 ägg
100 g smör
2,5 dl socker
4 dl vetemjöl
3 päron
1 dl fil
2 dl hasselnötter (spara 1/2 dl till garnering)
2 tsk bakpulver
1 knivsudd ekologiskt vaniljpulver
 
Smält smöret, vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv päronen grovt och mal eller hacka nötterna fint. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten och tillsätt slutigen filen och smöret. Rör ner de rivna päronen och hasselnötterna, blanda väl. Häll upp smeten i muffinsformar och garnera med lite hackade hasselnötter. Grädda på 175 grader i ca 15-20 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Högrevsgryta med vitlöksrostad potatis

 
Det slår mig ibland att jag skriver alldeles för lite om vår vardagsmat här i bloggen. Den här högrevsgrytan är en sådan rätt. Vanligtvis görs den söndag kväll och får stå och puttra i flera timmar och sen åker den ner i matlådor och äts minst två, tre gånger under veckan. Känner ni igen er? Högrev är förmodligen den köttbit vi konsumerar mest, får den koka länge som här blir den finfin. Just den här grytan smaksatte jag med rosmarin men det går även bra att variera den med timjan, oregano, salvia eller varför inte basilika. 
 
Rostad potatis är något av det bästa jag vet. Det ska vara ordentligt med olja, ordentligt med salt och vitlök och så ska den rostas på hög värme så att den blir krispig och god på utsidan och mjuk och fin på insidan. Inga sladdriga  och bleka klyftpotatisar tack! Mitt tips är att du tar i ordentligt när du lagar den här potatisen, av någon anledning går den alltid åt...
 
 
Högrevsgryta med vitlöksrostad potatis till 4 pers och ett par matlådor
1,5 kg högrev
4 morötter
2 röda lökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
1 l vatten
2 msk tomatpuré
1 knippe färsk rosmarin
3 msk kinesisk soja
2 msk smör +2 msk mjöl till redning
smör och lite olja att steka i 
salt och peppar
ca 15 potatisar 
3 vitlöksklyftor
rejält med olivolja
havssalt
 
Skär högreven i mindre bitar, typ grytbitar. Skär löken i "båtar" och skiva morötterna. Krossa vitlöksklyftan och skär den i mindre bitar. Smält smör och ringla lite olja i en kastrull och fräs köttet tills det fått fin färg. Tillsätt därefter morötter, lök och vitlök. Låt fräsa i någon minut. Tillsätt, vatten, tomatpuré rosmarin och salta och peppra. Koka under lock på låg värme, gärna i 2 timmar, men har du inte den tiden duger 30 min fint. Blanda samman smör och mjöl till en smidig smet. Sila av vätskan och häll tillbaks i kastrullen, häll i grädde, soja och vispa ut smörblandningen, låt småputtra tills du har lagom tjocklek på såsen. Häll i köttet och grönsakerna igen och låt puttra i några minuter innan servering. Servera med de rostade potatisarna. Voila. Potatisen: sätt ugnen på 225 grader, tvättta potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en ungsfast form, dela vitlöksklyftorna i mindre bitar och lägg dem bland potatisen, ringla över rikligt med olivolja, blanda runt med händerna så att potatisen täcks ordenligt av oljan. Salta ordenligt. Rosta i ugnen i ca 20-30 min tills potatisen har fått ordentligt med färg. 
 
 
 
 
 

Oeufs en cocotte

 
Söndag. För en gångs skull skiner solen och jag har tagit morgonpromenaden iförd långkalsonger, mössa, halsduk, fleecetröja...Jo, det är kallt!  Men så vackert att det nästan gör ont. Klipporna är täckta av snö och havet har börjat vakna till liv. Jag ägnar just nu större delen av min tid framför datorn och skriver vad som känns som 5 ord i timmen, eller med näsan i en bok med understrykningspennan i högsta hugg.  Vid den här årstiden brukar jag annars stå i en sal och undervisa, det är nya tider nu! Doktorerandet är numera på heltid och oj vad härligt det är! Matlagningen och bakningen fyller en större funktion i livet än vanligt. Jag måste få en kontrast till det teoretiska, tänka på annat, sätta händerna i en stor bröddeg eller som idag laga en förbaskat god frukost. Oeufs en cocotte eller ägg i en liten form. Lyxfrukost när det är som bäst. De här små rackarna är inte det minsta svåra att göra. Smöra en liten form, i med grädde, tomat, ägg och örter och sen in i ugnen. Tada! Ett tips är att göra två ägg per person, jag lovar att det kommer gå åt. Vill du lyxa till det ännu mer river du lite parmesan i grädden - perfekt till brunchen och oj vad gott!
 
 
Oeufs en cocotte 4 st 
4 ägg
2 dl grädde
8 cocktailtomater
1/2 näve färska basilikablad
smör till formen
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra 4 små formar och häll i 1/2 dl grädde i varje form, kläck ett ägg i varje form och lägg därefter i 2 körsbärstomater i varje form och ett par basilikablad. Salta och peppra. Ställ formarna i en ungsfast from som du till hälften fyller med vatten. Grädda i ugnen i ca 15 min. Servera med rostat bröd. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plommonpaj med vanilj & hasselnötter

 
Tiden går för fort. Imorgon är det redan fredag igen. Jag hinner inte med. Inte någonstans. Den här pajen bakade jag förra veckan, men det känns som igår. Jag hade en korg med plommon ståendes i kylen och visste inte riktigt vad jag skulle hitta på. Smultäcket med farin och hasselnötter var en ren improvisation men blev gott! Jag kokade en kompott på plommonen först med lite vanilj och citron, det behöver du inte göra men jag lovar att det gör pajen fantastiskt saftig och god. Servera med en klick fet yoghurt, glass eller vaniljsås. 
 
 
Plommonpaj med vanilj & hasselnötter
 
Plommonkompott
4 dl urkärnade röda plommon
1 dl socker
saft från 1/2 citron
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
1/2 dl vatten
Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp och sänk därefter värmen och låt puttra i ca 5 min. 
 
Smultäcket
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
4 dl vetemjöl
1 dl grovhackade hasselnötter
 
Nyp samman samtliga ingredienser och lägg plommonkompotten i en pajform. Smula över pajdegen och grädda på 175 grader i ca 20-25 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tagliatelle med valnötspesto

 
Vad fort en helg går. För någon minut sedan var det fredag och jag skrev om drottningtårtor och Paris. Nu är det redan söndag kväll och jag har dragit på mig mysbyxorna, laddat spisen med ved, tagit sista rundan med Akilles och tänker dyka ner i soffan och titta på vår nya favoritserie, House of Cards. Däremellan har vi ju faktiskt hunnit med en massa, som att städa förrådet, sälja en massa möbler på blocket och lagat tagliatelle med valnötspesto. Julen åkte ju ut den här helgen, och de sista julnötterna användes till den här lättlagade och snabba peston. Det kan ju verka lite torrt och trist med bara pesto till pastan men nej, det är det inte! Det är en fasligt massa smaker som trängs i den här peston och de smakar ljuvligt tillsammans. 
 
Trevlig söndag på er kamrater!
 
 
Tagliatelle med valnötspesto till 4 personer
3 dl valnötskärnor
1 vitlöksklyfta
2 näva färsk basilika
1 dl olviolja
2 dl riven parmesan
3 msk pastavatten
salt & peppar
 
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer eller i en mortel. Koka pastan i väl saltat vatten, blanda ner 3 msk vatten i peston, och häll av därefter av vattnet när pastan är al dente.  Blanda genast pastan med peston och servera på stört. 
 
 
 
 
 
 

Drottningtårta med marängrosor & Paris

 
Jag har börjat skriva, raderat och börjat om igen exakt fyra gånger i det här blogginlägget. Det första försöket lät för hurtigt, det andra för poetiskt och det tredje tänker jag inte ens prata om. Hej på er. Jag har saknat er den här veckan som bloggen legat nere. Det är ju nästan löjligt vad van jag är vid att logga in här och säga hej till er. Alla ni som bloggar vet precis vad jag pratar om. Vilken fantastisk gemenskap det är!  Det har varit en hektisk vecka, terminen går på sista varvet och jag har examinerat nästan hela veckan. Igår däckade både jag och Peter i soffan kl 21 och kl 23 vaknade jag och undrade var jag befann mig. En hel härlig helg står för dörren och jag önskar väl att jag kunde säga att jag inte skulle göra annat än strosa runt i tofflor och baka kakor men jag har en sisådär 90 rapporter som skall rättas. På men kaffekannan och fram med rödpennan alltså.
 
 
Det slår aldrig fel, men vid den här tiden på året längtar jag alltid efter Paris. (Ok jag längar ofta till Paris men lite mer just i gråa januari). Det är nästan plågsamt att titta på bilder från majdagar i ett grönskande Paris och nästan känna doften på rosor och de underbar måltider vi har upplevt där. I våras och höstas anordnade vi två Vintageresor, jag och Peter, och tog med oss ett gäng vintageentusiaster som vi guidade runt i det Paris vi känner till och shopppade vintage och njöt av härliga restauranger och caféer. (Blir ni nyfikna kan ni läsa om resan här och här.) Det var ett par fantastiska dagar och det var så roligt att se våra medresenärer och ur de uppskattade det Paris vi visade dem på exakt samma sätt som vi alltid gjort. Paris är ju verkligen tårtornas och konditoriernas stad. Vilken otrolig matinspiration den staden bjuder på. Min senaste tårta en produkt av just detta. Jag åt något liknande för ett par år sedan i Montmartre. Kombinationen av friska bär, aningen bitter choklad och söt maräng är magisk. Låt er inte avskräckas av att det är tillsynes många moment i den här tårtan, tänk tre skålar, en för botten, en för marängen och en för smaksättningen, svårare än så är det inte. Jag garnerade den här tårtan med marängrosor, det behöver man inte om det känns som overkill. Det går alldeles utmärkt att servera den precis som den är. Det fina med moussetårtor är att det går fint att frysa in dem. De håller sig i alla fall en vecka i frysen, sen är det bara att ta fram dem och tina i sisådär en halvtimme innan servering. 
 
 
Drottningtårta med marängrosor
Botten
3,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
1 dl socker
1/2 dl kakao
1 nypa salt
Smält smöret och blanda samman med de torra ingridienserna. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 min på 120 g. Rör gärna om i kaksmeten under tiden. Tryck ut kaksmulorna i en form med avtagbara kanter som är ca 35 cm i diameter.
 
Bärmousse
4 äggvitor
4 äggulor
4 dl blandade bär tex björnbär, blåbär, hallon och svarta vinbär
3,5 dl socker
1 dl vatten
4 gelatinblad
4 dl grädde
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
 
Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min,  Värm upp socker och de blandade bären i en kastrull. Låt dem koka upp och mixa dem därefter med en stavmixer tills du har en slät puré. Häll dem därefter i kastrullen och tillsätt gelatinen. Blanda väl och häll därefter ned i marängen. Vispa 2 dl grädde hårt och blanda ner med marängen och bärblandningen. Bred ut moussen över tårtbottnen, täck med plastfolie och förvara i frys eller kyl. Det tar ca 4 timmar för tårtan att stelna i kylen. 

 
Marängrosor (italiensk maräng)
2 äggvitor
11/2 dl socker
1/2 dl socker
1/2dl vatten

Häll äggvitor och 1/2 dl socker i en bunke och vispa i ca 10 min. Värm undertiden vatten och 1 1/2 dl socker och låt koka upp till sockerlag. Lagen skall vara helt genomskinlig. Häll den kokande lagen i bunkenmed äggvitorna och vispa i ytterligare 15 min. Fyll en spritspåse med marängen och sprisa ut på den stelnade tårtan. Bränn eventuellt av marängen med en gasolbrännare. 
 
 
 
 
 

Kalkontortilla med apelsin och valnötter

 
 
Äntligen back in business! Bloggen har legat nere i en hel vecka på grund av strul med domänen men nu är jag tillbaka! 
 
Julen är över, nyårsafton är avklarad och nu börjar vardagen sakta smyga sig på igen. Vi firade in det nya året i goda vänners sällskap, med en massa god mat, choklad, tofflor och tre skotträdda hundar. En fint nyårsafton blev det i alla fall och vi höll till och med på att missa tolvslaget. 
 
Fem kilo kalkon ger en massa mat skall ni veta och jag älskar ju rester. Bästa sättet enligt mig att ta tillvara på en god nyårsmiddag i form av helstekt kalkon är att blanda det goda kalkonköttet med kålsallad och pressa över en massa god apelsinsaft ringla över lite olivolja och lite hackade hasselnötter och därefter lägga allt i ett nybakat tortillabröd
 
 
Kalkontortilla med apelsin & valnötter till 2 personer 
 Ca 150 g grillat kalkonkött, tex filé
1 apelsin (hälften skivad och saften från hälften)
2 msk olivolja
salt & peppar
1 dl valnötter
 Pressa halva apelsinen och blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg lite kålsallad på tortillabrödet och toppa med kalkonkött i mindre bitar. Tringla över dressing och toppa med skivad apelsin och hackade valnötter. 
 
 
 
Visa fler inlägg