Laxgalette med potatis och spenat

 
Det är den där stunden på söndagen då helgen går in i de sista timmarna innan det är dags att gå in i vardagen igen. Jobbväskan ska packas, matlådan fixas och den sista tvätten ska hängas upp. Varje dag under ledigheten har liksom sitt tempo, sitt innehåll. Den här söndagen blev lite av ett antiklimax, istället för att jubla åt ett OS-guld i hockey, eller i femmilen, surar jag över IOK och tycker väl att ok då, det var kul att ryssarna fick en trippel. Det var iaf inte Norge... Till helgens matlagning, en härligt rustik (obs, internskämt!) laxgalette fylld med spenat, purjolök och potatis. Lätt och smidig att göra och det behövs ju inte ens en pajform... Kavla ut pajdegen direkt på bakplåtspappret så slipper du söla. 
 
 
Laxgalette med potatis och spenat till 4 personer

Pajdegen: 
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 nypa salt
 
Nyp ihop samtliga ingredienser till en smidig deg och låt vila i kylen i ca 30 min, då blir den lätt att kavla ut. 
 
Fyllning: 
200 g gravad lax
1/2 purjolök
3 stora nävar färsk bladspenatoch ev mangold
3 potatisar
salt & peppar
olivolja
 
Kavla ut pajdegen på ett bakplåtspapper, den ska nästan täcka hela papperet. Skiva purjolöken tunt och lägg på pajdegen i en diamter som är ca 25 cm. Fyll på med spenat och lax.Salta och peppra. Skär potatisen i tunna skivor, gärna med mandolin och lägg ovanpå laxen. Ringla lite olivoja över dem. Vik upp ändarna på pajen. Grädda på 150 grader i ca 35-40 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Citroncest - matblogg från Italien:

Jag som har potatisar som ligger och väntar på att bli använda, vet nu vad jag ska göra. Ser helt magiskt gott ut!

#2 - - Hanna:

Så gott det ser ut! Och vilken snygg kavel!!

Svar: Det är världens bästa kavel! Fick den i 30-årspresent och använder den jämt, den är härligt tung och lätt att jobba med :) *nörd*
Karin Högberg

#3 - - Fredrik:

Detta ser riktigt läckert ut! Måste testas! :)

#4 - - Nalliiz:

Wow vad gott det ser ut!

#5 - - Kim:

Du får allt se så gott ut Karin. Inte för att jag inte skulle fatta det av ingredienslistan - men ändååå!

Svar: tusen tack Kim! Det värmer verkligen! :D
Karin Högberg