Frukostmuffins med råg, äpple och kanel

 
Jag bakade de här muffinsen i lördags morse. Det kändes som det enda rätta när regnet öste ner, vinden slog mot fönsterrutorna och damstafetten skulle gå av stapeln. Receptet är ett rent hittepå, jag blandade och gav helt enkelt. Det fina med de här muffinsen är att det är lite socker i dem (det går att utesluta helt om dul vill det), jag river hälften av äpplena och blandar i smeten, då blir de både söta och saftiga. Jag använde mig av råg i smeten, vill du ha lite fluffigare muffins går det bra att använda enbart vetemjöl istället. 
 
På vår senaste matbloggträff pratade jag och Sofie om hur heliga helgerna är nuförtiden. Jag vill helst inte ha några som helst planer på helgerna längre. Ju mindre inplanerat desto bättre. Stunderna i soffan med kaffekopp, hund och kokbok (jo jag läser kokböcker på morgonen) är heliga. På söndagarna är det Gomorron världen i P1 som är min högmässa. Ett ålderstecken kanske. Till och med lite tantvarning. Men det är så jag vill ha det. Trevlig måndag på er!
 
 
Frukostmuffins med råg, äpple och kanel ca 12 st
3 ägg
1 dl socker
100 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
1 dl mjölk
4 äpplen (2 rivna + 2 i tärningar)
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret. Blanda ner de torra ingredieneserna i äggsmeten och tillsätt mjölk och smör. Riv två av äpplena grovt och rör ner i smeten. Tärna två av äpplena i bitar som är ca 1x1 cm. Använd en muffinsplåt fyll med ca 2 msk smet i varje form. Tryck ner ca 3-4 äpplebitar i varje muffins. Grädda på 175 grader i ca 15 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Citroncest - matblogg från Italien:

Haha, jag hoppas att det inte är tantvarning, för i så fall är jag tant redan vid 27 års ålder. Jag älskar också oplanerade helger då jag kan titta på heeela Nyhetsmorgon i lugn och ro, ta en promenad runt Milano utan att ha en tid att passa, och sedan krypa upp i soffan med en bra film eller mysig bok. Världens bästa!

#2 - - michaela- mamma till tre 💗:

dom ser ljuvliga ut!

#3 - - Charlotta:

Äsch, i så fall är du en av de bästa tanterna jag vet! / MVH en annan tant som också gillar P1

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Jag är likadan - den allra bästa helgen är den där man hittat på något MEN det får inte ha varit planerat. Vill jag ligga i soffan och kolla på Nyhetsmorgon hela morgonen och ägna resten av dagen till att dratta runt i mysbyxorna hemma ska jag kunna göra det. Det är ledighet för mig!

Muffinsarna ser kanonfina ut! Gillar receptet. Kan tänka mig att det funkar helt utan socker också :)

#5 - - Sofie Mumsfillibaba:

Ja, dessa helger! tyvärr är det bara jag som gillar att sitta lääääänge och äta frukost. För grabbarna är det mest nödvändigt ont och jag har slutat att "göra mig till" för mycket. Men en muffins skulle någ hålla dem kvar en liten stund. Bra knep där!:)

#6 - - Alexandra:

Oj, tror jag vill testa typ allt på din blogg. Du har väldigt bra smak :) ..och allt ser jättegott ut och inte alls krångligt..

Svar: vad roligt! :D
Karin Högberg