Älggryta med enbär och smörbakad rotselleri

 
Årets nyårslöfte var förmodligen det bästa någonsin - umgås mer med vänner och familj. Vi har gått all in och i lördags var det dags för härlig lunch, med efterrätt såklart, för ett stort gäng. Det är i dessa stunder som jag älskar vårt kök som allra mest, när det är nästan kaosartat mycket folk, ungar och hundar. När tallrikarna langas runt, skratten skallrar och att det plötsligt blir så där härligt tyst - matkomatyst. Chokladpajen med limemousse och blodapelsin gjorde ett så stort intryck förra helgen att jag bakade den även den här helgen. Vi hann med en sista promenad runt vårt lilla fiskesamhälle täckt i snö, i samma stund som gästerna åkte kom ösregnet och idag är allting grått och slaskigt istället för vitt och fluffigt. Det var längesedan jag kände mig så peppad som jag gjort de senaste veckorna, jag njuter av att skriva, skriva, skriva och läsa. Och fota, fota, fota, laga mat och äta. Det är fantastiska kontraster som får mig att må bra. 
 
Nu till älggrytan. Jag fick ju som bekant världens bästa julklapp av min farbror, ett stort lass med älgkött och torskfile. I förra veckan lagade jag älgytterfilåe för första gången och smaksatte med enbär. Vilket fantastiskt kött! Rent och fint och det blev så mört och fint efter att ha puttrat på låg värme i ca 2 timmar. Till grytan serverade jag en smörbakad rotselleri som egentligen borde stå under kategorin godis istället för tillbehör. Herregud vad gott det är! Och enkelt. Jag skalar och skivar rotsellerin, lägger på några skivor med smör, saltar, täcker med folie och bakar i ugnen i ca 20 min. Ur ugnen kommer mjäll rotselleri som smakar himmelskt. Passar till, typ allt...
 
 
Älggryta med enbär och smörbakad rotselleri 4 portioner
500 g älgkött
1 gul lök
3 morötter
1 liter vatten
6 krossade torkade enbär
2 dl grädde
1 viltbuljongtärning
1 knippe färsk timjan
1 msk mjöl + 1 msk smör till redning
smör till stekning
salt & peppar
 
1 stor rotselleri
50 g smör
salt & peppar
 
 
 
Skär köttet i grytbitestora bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek köttet tills det fått fin färg. Skär löken i "båtar" och morötterna i skivor och stek tillsammans med köttet i någon minut. Lägg över i en gryta och  häll på vatten, buljongtärning, timjan och enbär. Koka i minst 45 min, gärna 2 timmar. Sila bort vätskan och blanda smör med mjöl och red såsen genom att vispa samman smör och mjölk och vispa ut i vätskan. Lägg tillbaks köttet i grytan igen och häll på grädden. Låt puttra i ca 5 min och smaka av med salt och peppar. 
 
Smörbakad rotselleri: skala rotsellering (Beräkna 1/4 rotselleri/person) och skär den i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ungsfast form och lägg tunna skivor smör över rotsellerin. Salta och peppra. Täck med ungsfolie och baka på 200 grader i ca 20 min. 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Sara på Vardag.nu:

Nu har jag inte sån tur att jag har älgkött liggandes sådär men ROTSELLERIN! Åh! Det bara måste jag baka på det sättet snart. Genius!

#2 - - Fröken Dill:

Mmmm, plötsligt blev jag vansinnigt sugen på viltgryta. Har ingen jägare i familjen längre, men älgkött brukar inte vara omöjligt att få tag på...
Och den bakade rotsellerin - håller med ovanstående!!!!

#3 - - Charlotta:

PAX FÖR ROTSELLERIN!!! Oj, vad gott. Älskar rotselleri, men brukar vanligtvis bara steka på min lite snabbt. Hoppas att vi ses till bloggträffen, kompis! Kram!

#4 - - Lina - Foodoholic:

Åh va gott, älskar enbär till vilt! Och rotsaker gäller det verkligen att frossa i nu