Kalljästa Frukostfrallor

 
 
Hej fredag och hej (snart iaf) helg! Jag har en maffig skrivardag framför mig, det är bara att hugga i och gilla läget. Här ska produceras text...Ni vet ju om vid det här laget att lördagarna betyder nybakat bröd hemma hos oss. Ikväll är det dags att börja tänka på frukostfrallorna vänner, det är bara att röra ihop degen och låta den stå i kylen över natten sen är det bara att rulla frallorna på morgonen, jäsa i 30 min och sen rakt in i ugnen. Själv ska jag testa att baka rågbröd med surdeg i helgen. Jag fick överta en surdegsgrund av kamraten Lise Marie och ska försöka förvalta denna. Återkommer...
 
Från det ena till det andra. Det börjar ju faktiskt bli vår. Våra lökar har börjat poppa upp i trädgården och det största vårtecknet är att jag är så sugen på att åka ut på sjön. Jag längtar till sammetslent vatten, sol(nedgångar), kaffe i termos och makrillfiske. I väntan på allt det här tittar jag i fotoalbumet och längtar lite till...
 
 
 
Kalljästa frukostfrallor ca 15 st
3 dl ljummet vatten 
2 msk olja 
25 g jäst 
1 tsk salt 
1 msk honung alt sirap
ca 7 dl vetemjöl 
 
Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg. Jäs i kylen över natten. Mjöla en plan yta och knåda degen tills den är smidig och lättarbetad. Forma små runda frallor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs i 30 min. Grädda därefter på 200 grader i ca 15 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grönkål, äpple och linssallad

 
Grönt är skönt kamrater. Framförallt för min traumatiserade magkatarrmage. Den strejkar direkt när jag äter för mycket (eller till och med väldigt lite) vitt mjöl, socker eller pasta. För en sån som mig som älskar vitt mjöl, socker och pasta är det ju inte en fantastisk tillvaro men what to do? Matiga sallader har blivit stommen i det vaniiljvita köket de senaste månaderna, senast den här grönkålsalladen (vi går på sista varvet med grönkålen...) med äpple och gröna linser och en god dressing med dijonsenap. Vi åt den till grillad kycklingfilé men den går lika bra att äta precis som den är eller som tillbehör till tex. fisk. 
 
Grönkål, äpple och linssallad till 4 personer
4 dl koka gröna linser
2 stora nävar grönkål
2 äpplen
1/3 purjolök
2 tsk dijonsenap
3 msk rapsolja
salt & peppar
 
Skär kålen i mindre bitar, tärna äpplena och skär purjolöken i tunna skivor. Blanda grönsakerna  och linsernai en skål. Rör samman senap och olja och smaksätt med salt och peppar. Blanda med salladen vid servering. 
 
 
 
 
 

Laxgalette med potatis och spenat

 
Det är den där stunden på söndagen då helgen går in i de sista timmarna innan det är dags att gå in i vardagen igen. Jobbväskan ska packas, matlådan fixas och den sista tvätten ska hängas upp. Varje dag under ledigheten har liksom sitt tempo, sitt innehåll. Den här söndagen blev lite av ett antiklimax, istället för att jubla åt ett OS-guld i hockey, eller i femmilen, surar jag över IOK och tycker väl att ok då, det var kul att ryssarna fick en trippel. Det var iaf inte Norge... Till helgens matlagning, en härligt rustik (obs, internskämt!) laxgalette fylld med spenat, purjolök och potatis. Lätt och smidig att göra och det behövs ju inte ens en pajform... Kavla ut pajdegen direkt på bakplåtspappret så slipper du söla. 
 
 
Laxgalette med potatis och spenat till 4 personer

Pajdegen: 
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 nypa salt
 
Nyp ihop samtliga ingredienser till en smidig deg och låt vila i kylen i ca 30 min, då blir den lätt att kavla ut. 
 
Fyllning: 
200 g gravad lax
1/2 purjolök
3 stora nävar färsk bladspenatoch ev mangold
3 potatisar
salt & peppar
olivolja
 
Kavla ut pajdegen på ett bakplåtspapper, den ska nästan täcka hela papperet. Skiva purjolöken tunt och lägg på pajdegen i en diamter som är ca 25 cm. Fyll på med spenat och lax.Salta och peppra. Skär potatisen i tunna skivor, gärna med mandolin och lägg ovanpå laxen. Ringla lite olivoja över dem. Vik upp ändarna på pajen. Grädda på 150 grader i ca 35-40 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pannkakor med hallon

 
Den är tillbaka. Snön. Jag som trodde det här kapitlet var över. Tji fick jag. In med mer ved i spisen och fram med broddarna igen. Vi som till och med har börjat få knoppar i trädgården...Veckan har gått med en rasande fart, seminarier, föreläsningar och möten. Jag laddar inför en härlig helg, långa frukostar, femmilen, hockey och serien vi tittar på just nu, The Kennedys (lider av abstinens efter att ha kollat igenom hela säsong två av House of Cards förra helgen...). De här pannkakorna förevigade jag förra helgen, de är knappast någon kulinarisk nyhet, eller sensation, men ack så goda. Jag brukar servera dem med hallon som jag snabbt värmer upp med lite socker. På återseende kamrater!
 
Amerikanska pannkakor
3 dl mjöl
3 dl mjölk
2 ägg
1 dl fil
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
smör till stekning

Blanda mjölet med hälften av mjölken, mjölet klumpar sig mindre om du häller i lite av vätskan i taget. Tillsätt därefter resten av mjölken, filen, äggen och övriga torra ingredienser. Stek i smör tills pannkakorna fått fin färg. 
 
 
 
 
 
 

Frukostmuffins med råg, äpple och kanel

 
Jag bakade de här muffinsen i lördags morse. Det kändes som det enda rätta när regnet öste ner, vinden slog mot fönsterrutorna och damstafetten skulle gå av stapeln. Receptet är ett rent hittepå, jag blandade och gav helt enkelt. Det fina med de här muffinsen är att det är lite socker i dem (det går att utesluta helt om dul vill det), jag river hälften av äpplena och blandar i smeten, då blir de både söta och saftiga. Jag använde mig av råg i smeten, vill du ha lite fluffigare muffins går det bra att använda enbart vetemjöl istället. 
 
På vår senaste matbloggträff pratade jag och Sofie om hur heliga helgerna är nuförtiden. Jag vill helst inte ha några som helst planer på helgerna längre. Ju mindre inplanerat desto bättre. Stunderna i soffan med kaffekopp, hund och kokbok (jo jag läser kokböcker på morgonen) är heliga. På söndagarna är det Gomorron världen i P1 som är min högmässa. Ett ålderstecken kanske. Till och med lite tantvarning. Men det är så jag vill ha det. Trevlig måndag på er!
 
 
Frukostmuffins med råg, äpple och kanel ca 12 st
3 ägg
1 dl socker
100 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
1 dl mjölk
4 äpplen (2 rivna + 2 i tärningar)
1 msk kanel
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret. Blanda ner de torra ingredieneserna i äggsmeten och tillsätt mjölk och smör. Riv två av äpplena grovt och rör ner i smeten. Tärna två av äpplena i bitar som är ca 1x1 cm. Använd en muffinsplåt fyll med ca 2 msk smet i varje form. Tryck ner ca 3-4 äpplebitar i varje muffins. Grädda på 175 grader i ca 15 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Choklad och mandelbakelser med hallonmousse

 
Hur mycket jag än är emot alla dagar som bestämmer när och hur vi skall vara extra kärleksfulla kunde jag inte låta bli att posta receptet på de här enkla men ack så goda hallonbakelserna idag. Hallon och choklad är ju som bekant en vinnande kombination och de här är så lätta att göra att man nästan skäms. Jag gör själva botten i en muffinsplåt och moussen vispas ihop på fem minuter. Vill du lyxa till det ordentligt lägger du några färska hallon i chokladbotten innan du spritsar på hallonmoussen. Ha en riktigt fin helg kamrater!
 
 
Choklad och mandelbakelser med hallonmousse 12 st
150 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl mald mandel
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
Låt smöret bli rumsrempererat och blanda det med samtliga torra ingredienser tills du har en slät och smidig deg. Låt vila i kylen i ca 30 min. Rulla bollar som är ca 3 cm i diameter och tryck ner i muffinsplåten. Grädda på 175 grader i 6-9 min. Låt dem svalna och plocka sedan ut dem ur plåten, viktigt att ta ut dem snabbt innan de fastnar. 
 
Hallonmousse
300 g hallon
1 dl socker
3 dl grädde
2 ägg vitor 
1 dl socker
 
Blanda hallon och 1 dl socker i en kastrull och låt sockret smälta på svag värme. Tag av kastrullen från plattan och mixa till en puré. Jag brukar passera purén genom en sil för att bli av med kärnorna men det är valfritt. Vispa grädden hårt. Vispa äggvitor och 1 dl socker tills du har en fast marängsmet. Blanda hallonpurén med grädden och vänd slutligen ner marängen, vispa inte! Låt moussen vila i kylen i ca 30 min och spritsa sedan ut den på chokladbottnarna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kiwi-spenat-äpplesmoothie

 
Grönt är det nya svarta. Vi äter sjuka mängder grönt för tillfället. Kål blir det nästan dagligen och det går åt galet mycket morötter och blomkål. Målet var att få bukt på min magkatarr och det lyckades! Jag mår finfint nu när jag dragit ner på vetemjöl och socker. Magtatarren försvann liksom av sig själv. Självklart äter jag både socker och mjöl ibland men inte lika ofta som innan. Idag testade vi en ny supersmoothie. Jag vill tro att den innehåller allt jag behöver för att bota den där förkylningen som ligger och pyr. Tyvärr har vi ingen juicepress, jag mixade allt i en blender istället. 
 
Helgen då. Jo, tackar som frågar. Jag har för en gångs skull hållt mig till det jag planerat, lagat god mat, bakat och gett bort, fotat en massa och njutit av att använda händerna och inte bara skriva. Aktiv vila is the shit. Jag mår så gott när jag pysslar med sånt jag älskar, det finns ingen bättre återhämtning. Det som återstår av denna söndagen är: långpromenad och sen te och film i soffan. Man kan ha det värre. 
 
 
Kiwi-spenat-äpplesmoothie till 2 personer
3 kiwi
2 rejäla nävar färsk bladspenat
Juicen av 2 gröna äpplen alt 3 dl äppeljuice
1 mangon (om du vill ha en lite sötare smoothie)
 
Skala kiwin och skär den i mindre bitar. Mixa med övriga ingredienser tills du har en slät smoothie. Tada!
 
 
 
 
 
 

Mandelflarn med sorbet

 
Vänner. Jag är tillbaka. Tillbaka från fem veckors intensivt skrivande, rättande, omskrivande, läsande och skrivkramp. Igår, 21.29, tryckte jag på skicka-knappen och fick iväg mitt paper till en internationell konferens. Min första som doktorand. Känslan är fantastiskt, att kämpa, kämpa, kämpa och slutligen får ihop något som kan liknas vid en text som är läsbar. Men tröttheten är också enorm. Den här helgen skall jag inte skriva ett ord (ok kanske lite bloggande), laga gott, äta gott och bara vara. Jag har ju inte direkt varit världens bästa sambo de senaste veckorna och jag ser fram emot att umgås ordentligt med den som betyder mest. 
 
 
Ni som läser den här bloggen har ju märkt att jag har en rätt rejäl sweet-tooth. Jodå, jag gillar det söta. Framförallt gillar jag det enkla söta, kanelbullar, mördegskakor, rulltårta, eller som här, mandelflarn.Det här är ju egentligen världens enklaste efterrätt. Att lägga fram ett par havreflarn, en kula glass eller sorbet och lite färska bär. Voilá. På bilderna ser ni min apelsinsorbet, recept på den hittar du här.
 
Mandelflarn ca 20 st
150 g smör
2 dl socker
2 dl stora havregryn
1 dl hackad mandel alt. mandelspån
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Klicka ut ca 1 tsk smet på bakplåtspapper och grädda i ca 6-7 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Älggryta med enbär och smörbakad rotselleri

 
Årets nyårslöfte var förmodligen det bästa någonsin - umgås mer med vänner och familj. Vi har gått all in och i lördags var det dags för härlig lunch, med efterrätt såklart, för ett stort gäng. Det är i dessa stunder som jag älskar vårt kök som allra mest, när det är nästan kaosartat mycket folk, ungar och hundar. När tallrikarna langas runt, skratten skallrar och att det plötsligt blir så där härligt tyst - matkomatyst. Chokladpajen med limemousse och blodapelsin gjorde ett så stort intryck förra helgen att jag bakade den även den här helgen. Vi hann med en sista promenad runt vårt lilla fiskesamhälle täckt i snö, i samma stund som gästerna åkte kom ösregnet och idag är allting grått och slaskigt istället för vitt och fluffigt. Det var längesedan jag kände mig så peppad som jag gjort de senaste veckorna, jag njuter av att skriva, skriva, skriva och läsa. Och fota, fota, fota, laga mat och äta. Det är fantastiska kontraster som får mig att må bra. 
 
Nu till älggrytan. Jag fick ju som bekant världens bästa julklapp av min farbror, ett stort lass med älgkött och torskfile. I förra veckan lagade jag älgytterfilåe för första gången och smaksatte med enbär. Vilket fantastiskt kött! Rent och fint och det blev så mört och fint efter att ha puttrat på låg värme i ca 2 timmar. Till grytan serverade jag en smörbakad rotselleri som egentligen borde stå under kategorin godis istället för tillbehör. Herregud vad gott det är! Och enkelt. Jag skalar och skivar rotsellerin, lägger på några skivor med smör, saltar, täcker med folie och bakar i ugnen i ca 20 min. Ur ugnen kommer mjäll rotselleri som smakar himmelskt. Passar till, typ allt...
 
 
Älggryta med enbär och smörbakad rotselleri 4 portioner
500 g älgkött
1 gul lök
3 morötter
1 liter vatten
6 krossade torkade enbär
2 dl grädde
1 viltbuljongtärning
1 knippe färsk timjan
1 msk mjöl + 1 msk smör till redning
smör till stekning
salt & peppar
 
1 stor rotselleri
50 g smör
salt & peppar
 
 
 
Skär köttet i grytbitestora bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek köttet tills det fått fin färg. Skär löken i "båtar" och morötterna i skivor och stek tillsammans med köttet i någon minut. Lägg över i en gryta och  häll på vatten, buljongtärning, timjan och enbär. Koka i minst 45 min, gärna 2 timmar. Sila bort vätskan och blanda smör med mjöl och red såsen genom att vispa samman smör och mjölk och vispa ut i vätskan. Lägg tillbaks köttet i grytan igen och häll på grädden. Låt puttra i ca 5 min och smaka av med salt och peppar. 
 
Smörbakad rotselleri: skala rotsellering (Beräkna 1/4 rotselleri/person) och skär den i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ungsfast form och lägg tunna skivor smör över rotsellerin. Salta och peppra. Täck med ungsfolie och baka på 200 grader i ca 20 min. 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg