Desserter, Fest, Fisk och skaldjur, Förrätter, Inspiration, Jul & Nyår chokladcreme, chokladscones, grillad sparris, mjölkfritt, nyårsmeny, rimmad torsk

Nyårsmeny i samarbete med Oatly

 
Det är dags att tänka på nyårsmenyn! I år har jag tagit fram en meny åt Oatly som är lagad med oatlyprodukter och därför är mjölkfri.  Förrätten är en Creme Ninón, dvs, en grön ärstoppa, serverad med stenbitsrom och champagneskum. Huvudrätten, är en rimmad torskrygg med potatis och örtpuré, grillad sparris och hummersås. Och slutligen, efterrätten, en chokladkräm med fikon och pistagenötter. Smaklig spis!
 

Nyårsmeny

Förrätt – crème ninon – grön ärtsoppa - med stenbitsrom och champagneskum 4 förrättsportioner
1 gul lök
500 g gröna ärtor
5 dl hönsbuljong
2 dl vitt vin
1 dl Oatly iMat Fraiche
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
 
Skala löken och hackad en grovt. Ringla olivoljan i en kastrull och fräs löken tills den mjuknat, den skall inte få färg. Tillsätt ärter, buljong, vin samt salta och peppra. Sjud på svag värme i ca 15 minuter.

Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Om du vill ha en riktigt slät soppa kan du sila soppan. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och tillsätt Oatly iMat. Vispa soppan slät och sjud på svag värme i ca 10 min. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

 Champagneskum

1 dl champagne eller mousserande vitt vin
1 dl iMat
Salt och svartpeppar
50 g stenbitsrom eller annan röd rom till servering

Värm champagne och iMat i en kastrull, salta och peppra, och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Tag av kastrullen från plattan och vispa såsen skummig med en ballongvisp. Servera soppan med champagneskummet och ca 1 tsk stenbitsrom. 

 

Huvudrätt – rimmad ugnsbakad torskrygg med potatis-och örtpuré med hummersås 4 portioner
4 bitar torskrygg ca 120 g/st
1 liter vatten
1 dl salt
1 dl strösocker
Smör till formen

Börja med att blanda lagen till rimningen. Blanda socker, salt och vatten i en bunka och rör tills socker och salt lösts upp. Lägg i torskbitarna och låt stå i rumstemperatur ca 45 min.

 Sätt ugnen på 125°. Låt torsken rinna av och smöra botten i en ugnsfast form. Baka fisken i ugnen i ca 15 minuter eller tills fisken får en temperatur á 55 grader.

 

 

Potatis- och örtpuré
1 kg potatis (t.ex. king Edward)
2 dl iMat
2–3 msk smör
salt och peppar
1 dl hackade örter t.ex. dill och persilja

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Tillsätt smör och iMat och salt och peppar och vispa till en slät puré med en ballongvisp eller elvisp. Tillsätt slutligen örterna.

 Hummersås

2 schalottenlökar
5 dl iMat
3 dl vatten
1 dl vitt vin
3 msk koncentrerad hummerfond
1 tsk tomatpuré
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar
 
 Skala löken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt vatten, vin, hummerfond och tomatpuré och låt koka i ca 15 minuter, såsen skall reduceras något. Tillsätt grädde och salta och peppra, tag av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.

 Grillad sparris

1 knippe sparris
olivolja
Salt och peppar

Ringla lite olivolja över sparrisen och grilla den i en grillpanna tills den fått fin färg. Salta och peppra. 

 

Efterrätt – chokladkräm med pistagenötter och fikon

200 g mörk choklad
2 ½ dl iMat
2 äggulor
3 msk råsocker
 4 färska fikon
50 g pistagenötter

Värm grädde och socker tills sockret har smält. Hacka chokladen fint och häll över den varma grädden. Rör tills chokladen har smält och krämen är klumpfri. Rör i äggulorna och smöret. Häll i krämen i glas och låt stå i kylen ca 30 minuter före servering. Servera med färska fikon och hackade pistagenötter. 

 

 

#1 - - Sofie Mumsfillibaba:

Vilken härlig meny! Från början till slut! Gott nytt år passar jag på att önska dig! Tror det blir ett fantastiskt år!:)

Svar: Tack och tack detsamma Sofie! Tror 2015 kommer bli finfint på många sätt och vis, tycker 2014 swischade förbi! Kram!
Karin Högberg

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Med alla allergier och annat som man får tackla till nyårsmiddagen så tror jag att det är väldigt tacksamt med en mjölkfri nyårsmeny. Gott nytt år!

Svar: Ja det tror jag också, gott nytt år till dig också! <3
Karin Högberg

#3 - - Kim:

Wow - läcker middag! Och som alltid så fina bilder.
Gott nytt år Karin! Jag tror att 2015 blir ett bra och spännande år! Kram.

#4 - - Per:

Vi ska laga den rimmade torskryggen på nyår jag vet att det blir en smak succé . I helgen fick jag smaka en torskrygg med knaperstekt bacon och skirat smör som en "viss faster gjort".

Gott nytt år Per

Svar: Hej per! Vad kul att ni ska laga torskrygg ! Ja fastern ja, hon har ju lärt mig allt jag kan! :)
Karin Högberg

#5 - - Anonym:

Hej. Toppenbra med recept baserade på Oatlys produkter, det tackar vi för.
Jag undrar över mängden smör i desserten? Det står inte med i ingrediensförteckningen.
Tack. Mvh Karin

Svar: Hej! Tryckfelsnisse har varit framme, det behövs inget smör :) gott nytt år!
Karin Högberg