Desserter vaniljris, vinkokta fikon

Vinkokta fikon med vaniljris och gott nytt år!

 
 
Då var det dags att summera. Jag kan inte påstå att jag är förtjust i nyårsafton eller återblickar,
 
 jag blickar hellre framåt än bakåt och i år har jag inte riktigt energi att summera hela året...Det är bara att konstatera att det har varit ett härligt år på många sätt, jag har jobbat med min avhandling, rest runt i Europa och färdigställt min kokbok. Det är nog det år som under mina 32 år gått allra snabbast. Tiden från augisti till november minns jag knappt något av, det sa swish och sen var det första advent. 2015 kommer bli spännande, jag får fjärilar i magen när jag tänker på att jag snart ska få känna på den där boken som jag jobbat med så mycket det här året. Bläddra, känna, dofta, förbaskat spännande! Så, från mig och Peter och den gamle Akilles, ett riktigt gott nytt år, kärlek!
 
Till receptet: vinkokta fikon med vaniljris - man skulle kunna kalla detta för risifrutti deluxe. Oavsett vad man väljer att kalla det är det löjligt gott. Och enkelt. 
 
Vinkokta fikon med vaniljris 4 port
 
2 dl grötris
4 dl vatten
1 liter mjölk
1 vaniljstång
2 msk socker
 
100 g mascarpone
1 dl vispad grädde
 
Häll vatten och grötris i en kastrull, låt sjuda på svag värme i ca 1o min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Tillsätt vaniljen och mjölken i riset. Sänk värmen till det lägsta och lägg på ett lock och låt stå i ca 45 min. Låt gröten kallna. Blanda med mascarpone och vispad grädde. 
 
 
Vinkokta fikon
8 färska fikon 
4 dl rött vin
2 dl strösocker
1 apelsin (saft och skal)
 
Koka upp vin, socker, rivet apelsinskal och apelsinsaft i en kastrull. Sänk värmen och lägg i fikonen och låt sjuda på svag värme i ca 20 min. Låt svalna och servera till vaniljriset.

 
 
 
 
 
 
Desserter, Fest, Fisk och skaldjur, Förrätter, Inspiration, Jul & Nyår chokladcreme, chokladscones, grillad sparris, mjölkfritt, nyårsmeny, rimmad torsk

Nyårsmeny i samarbete med Oatly

 
Det är dags att tänka på nyårsmenyn! I år har jag tagit fram en meny åt Oatly som är lagad med oatlyprodukter och därför är mjölkfri.  Förrätten är en Creme Ninón, dvs, en grön ärstoppa, serverad med stenbitsrom och champagneskum. Huvudrätten, är en rimmad torskrygg med potatis och örtpuré, grillad sparris och hummersås. Och slutligen, efterrätten, en chokladkräm med fikon och pistagenötter. Smaklig spis!
 

Nyårsmeny

Förrätt – crème ninon – grön ärtsoppa - med stenbitsrom och champagneskum 4 förrättsportioner
1 gul lök
500 g gröna ärtor
5 dl hönsbuljong
2 dl vitt vin
1 dl Oatly iMat Fraiche
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
 
Skala löken och hackad en grovt. Ringla olivoljan i en kastrull och fräs löken tills den mjuknat, den skall inte få färg. Tillsätt ärter, buljong, vin samt salta och peppra. Sjud på svag värme i ca 15 minuter.

Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Om du vill ha en riktigt slät soppa kan du sila soppan. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och tillsätt Oatly iMat. Vispa soppan slät och sjud på svag värme i ca 10 min. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

 Champagneskum

1 dl champagne eller mousserande vitt vin
1 dl iMat
Salt och svartpeppar
50 g stenbitsrom eller annan röd rom till servering

Värm champagne och iMat i en kastrull, salta och peppra, och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Tag av kastrullen från plattan och vispa såsen skummig med en ballongvisp. Servera soppan med champagneskummet och ca 1 tsk stenbitsrom. 

 

Huvudrätt – rimmad ugnsbakad torskrygg med potatis-och örtpuré med hummersås 4 portioner
4 bitar torskrygg ca 120 g/st
1 liter vatten
1 dl salt
1 dl strösocker
Smör till formen

Börja med att blanda lagen till rimningen. Blanda socker, salt och vatten i en bunka och rör tills socker och salt lösts upp. Lägg i torskbitarna och låt stå i rumstemperatur ca 45 min.

 Sätt ugnen på 125°. Låt torsken rinna av och smöra botten i en ugnsfast form. Baka fisken i ugnen i ca 15 minuter eller tills fisken får en temperatur á 55 grader.

 

 

Potatis- och örtpuré
1 kg potatis (t.ex. king Edward)
2 dl iMat
2–3 msk smör
salt och peppar
1 dl hackade örter t.ex. dill och persilja

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Tillsätt smör och iMat och salt och peppar och vispa till en slät puré med en ballongvisp eller elvisp. Tillsätt slutligen örterna.

 Hummersås

2 schalottenlökar
5 dl iMat
3 dl vatten
1 dl vitt vin
3 msk koncentrerad hummerfond
1 tsk tomatpuré
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar
 
 Skala löken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt vatten, vin, hummerfond och tomatpuré och låt koka i ca 15 minuter, såsen skall reduceras något. Tillsätt grädde och salta och peppra, tag av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter.

 Grillad sparris

1 knippe sparris
olivolja
Salt och peppar

Ringla lite olivolja över sparrisen och grilla den i en grillpanna tills den fått fin färg. Salta och peppra. 

 

Efterrätt – chokladkräm med pistagenötter och fikon

200 g mörk choklad
2 ½ dl iMat
2 äggulor
3 msk råsocker
 4 färska fikon
50 g pistagenötter

Värm grädde och socker tills sockret har smält. Hacka chokladen fint och häll över den varma grädden. Rör tills chokladen har smält och krämen är klumpfri. Rör i äggulorna och smöret. Häll i krämen i glas och låt stå i kylen ca 30 minuter före servering. Servera med färska fikon och hackade pistagenötter. 

 

 

Jul & Nyår, Vegetariskt frittata med grönkål och potatis, grönkålsfrittata, vegetariskt julbord

Grönkålsfrittata med potatis och lök

 
God fortsättning kamrater! Jag hoppas julen har varit precis så god, mysig, avkopplande och fin som ni önskat. Vi har efter att i ett par månader vandrat i elva nyanser av grått fått strålande sol och ett enormt vackert vinterväder. Äntligen!  Själv gör jag inte många knop, vi myser, myser lite till och klappar på Akilles som verkligen har tagit julledigt och mest ligger under en filt och snarkar.  Vi har nog slagit rekord i år i att köpa så lite julmat som möjligt och även om jag tyckte att jag handlade lite så blir det ändå en massa rester över i kylskåpet. Så, operation leftover har påbörjats. Idag blev det en snabblagad frittata med grönkål, lök och potatis som serverades till gravad lax. Gott och enkelt! Imorgon ska jag göra något åt rödkålen... Kram och god fortsättning!
 
Grönkålsfrittata med potatis och lök 4 port
 
6 kokta potatisar
1 rejäl näve grönkål
1 gul lök
6 ägg
2 dl mjölk
1 msk olivolja
salt och peppar
 
Skär grönkålen i mindre bitar, skiva potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor och skiva löken tunt. Smörj en ugnsfast form med olivoljan och lägg i potatis, grönkål och lök. Vispa samman ägg och mjölk och salta och peppra och häll över grönsakerna. Grädda i 175 grader i ca 15 min eller tills äggstanningen stannat. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Desserter, Jul & Nyår varm choklad med vanilj och rosmarin

Varm choklad med vanilj och rosmarin

 
 
Fjärde advent. Och sju nyanser av grått. Jag kokar varm choklad med rosmarin och tänker att det är då själva fasen att december går så fort. Det är svårt att mysa på beställning men jag ska göra mitt bästa för att damma av julstämningen. Chokad och rosmarin, kan det vara något? Ja faktiskt, det är en kombination jag gillar. Den fungerar också alldeles utmärkt i småkskor, italienska skorpor eller varför inte chokladtryffel?
 
Varm choklad med vanilj och rosmarin
1/2 vaniljstång
1 dl kakao
3/4 dl råsocker
1 kvist färsk rosmarin
1 pyttenypa salt
1 l mjölk
 
ca 2 dl vispad grädde till servering
 
Häll socker,kakao och salt i en kastrull.Dela vailjstången pålängden och skrapa ur vaniljfröna och lägg i kastrullen. Tillsätt 1 dl av mjölken och vispa tills du har en slät vätska. Tillsätt vaniljstöngen och rosmarienen och resten av mjölken. Låt sjuda på svag värme i ca 5 min. Servera med vispad grädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matlagning i radio

 
Jo hej och hå. Igår gjorde jag radiodebut. I P4 väst lagade jag en lättlagad rödkålssallad med apelsin och granatäpple som ni kanske känner igen från bloggen. Jag måste säga att det var fantastiskt nervöst att laga mat live i radio med sladdar, hörlurar och tider att passa men oj vad roligt det var!  Man lär ju sig lite om sig själv också, att lyssna på sig själv är väl något av det läskigaste som finns. Jag visste till exempel inte att jag tycker om ordet "jätte" så jättemycket. Men mycket jättegott, och jättevasst och jättefräsch blev det, haha! Om ni vill lyssna gör ni det här, inslaget börjar ca 1h och 34 min in i programmet. 
 
 Bild från P4 väst
 
Idag är det dags att fira för-julafton i Malmö. Vi ska packa bilen med klappar, hund och kakor och köra söderut. Hoppas ni får en skön lördag och ta det vackert! 
 
 
 

Julspecial

 
Knäckebröd med lingon - recept
 
Ibland kan man behöva lite inspiration på julmat som är lätt att laga och som funkar att förbereda. Visst kommer det finnas en del julklassiker hemma hos oss på jul men också en del "karinklassiker" - ni hittar dem här nedan!
 
Det är en vecka kvar till jul och det hade lika gärna kunnat vara en vecka kvar till midsommarafton. Jag har inte en julkänsla i kroppen trots julstjärnor och Otis Reddings "white christmas" på repeat. Det löser sig förmodligen om en vecka när pappa ställer fram lutfisken och jag och Peter slåss om trillingnöten i Aladdinasken. 
 
Lingonkokta päron med vaniljmascarpone - recept hittar du här. 
 
 
 
Lätt och läskande! Chokadpaj med vit chokladmousse och blodapelsiner - recept här.
 
 
Inte sju sorters kakor med iaf tre! Recept.
 
 
Det råder väl inget tvivel om att jag gillar lingon? Mer läskande och mindre söt än glöggen är den här lingondrickan med kanel och nejlikor. Recept. 
 
 
Jul & Nyår, Vegetariskt vegetarisk julmat saffransfalafel, grillad pumpa, rödkålssallad

En grönare jul - saffransfalafel, pumpa & grönkålssallad med valnötspesto och rödkålssallad med apelsin

 
 
Nyss hemkommen från Paris där julen var allt annat än vit...julpynt och ljus precis överallt och samtidigt som det var 6-7 grader varmt och man kunde sitta på uteserveringarna under infravärmen...Paris är verkligen ljuvligt i juletider. En tradition för mig är att gå till Notre Dame och titta på den stora vackra granen, stämningen är verkligen magisk!  Nog om Paris, till julmaten. Märkligt nog blir jag alltid sugen på frächsare, grönare julmat nyförtiden. Jag är inte alls ett stort fan av det traditionella julbordet, ge mig lutfisk på julafton och sen är jag nöjd. Ok, en knäckemacka med julskinka och senap vill jag också ha och lite jansson men i övrigt räcker det fint så. Här är mitt gröna julbord, en saffransaflafel (inspirerad av förra årets saffranshummus), men grönkålssallad med rostad pumpa och slutligen bloggfavoriten, rödkålssallad med apelsin, spenat och granatäpple. 
 
 
Saffransfalafel ca 40 st
400 g kikärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt saffran
2 tsk spiskummin
1 nypa salt
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kikärterna  väl, och hacka lök och vitlök i grova bitar. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och mixa till en slät smet med hjälp av en stavmixer.  Rulla små falafelbollar som är ca 3 cm i diameter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 15 min. 
 
 
Rödkålssallad med apelsin och granatäpple 4 portioner

1/4 rödkålshuvud
2 apelsiner
1 granatäpple
3 nävar färsk bladspenat
1 knippe färsk bladpersilja
1/2 dl olivolja
salt & peppar

Skär kålen i tunna strimlor, filéa apelsinen, det gör du genom att skala apelsinen, skära bort det yttersta hinnorna och därefter skära ur fluftorna ur de hinnor de ligger i. Dela på granatäpplet och plocka ut frukterna. Hacka persiljan grovt. Blanda samtliga ingredienser. Blanda olja och vinäger och salta och peppre, häll över salladen och rör om. 
 
Sallad med grönkål, rostad pumpa och valnötspesto

Ca 3 stora blad grönkål
1 butternutsquash
2 msk olivolja
salt och peppar
1/2 kruka färsk basilika
 
Skär pumpan i mindre bitar och ringla över olivolja. Salta och lägg i en ugnsfast form. Rosta på 200 grader i ca 15-20 min tills pumpan är mjuk och fått fin färg. Skär grönkålen i  mindre bitar och ta bort stjälken. Ringla över valnötspeston och strö över basilikan. 
 
 
 
 
 
 

Toast med betor, grillad lax och trattkantareller

 
Det här inlägget består av rester i dubbel bemärkelse, jag hittade det här inlägget från i höstas, det hamnade i arkivet och postades aldrig. Rätten kom till en söndag eftermiddag när jag var hungrig och inte hade lust att laga mat, tog en titt i kylskåpet och hittade gårdagens grillad lax, trattkantareller och betor. Sagt och gjort, jag stekte ett par skivor bröd i olivolja och skivade betorna tunt och sen på med laxen och lite rivet citronskal - voila!
 
Jag fortsätter packa, packa upp och packa om. I början av veckan besökte jag Milano (12 grader och sol!) och på lördag bär det av till Paris.  På återseende!
 
 
Toast med betor och grillad lax 4 port
4  skivor vitt bröd
2 polkabetor
2 gula betor
1 citron
200 g lax (grillad, rökt, gravad)
100 g kantareller
olivolja
salt och peppar
 
Ringla olivolja i en stekpanna och stek brödet tills det börjar få fin färg. Lägg brödskivorna på hushållspapper och låt dem rinna av. Skala betorna och skiva dem tunt, tunt. Stek kantarellerna i lite smör tills de fått fin färg.  Lägg betorna på brödskivorna, därefter laxen och trattkantarellerna och  slutligen lite pressad citronsaft och finrivet citronskal. Ringla lite olivolja över toasten. Salta och peppra. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg