Plommonpaj & mascarponekräm med rosmarin

 
Kanske höstens godaste efterrätt. Saftiga plommon under smultäcke och till det en sammetslen mascarponekräm med en hint av rosmarin. Jag brukar koka plommonen innan jag lägger dem under pajtäcket men om du vill går det lika bra att lägga i dem utan att först koka dem, låt pajen stå inne i en sisådär tio minuter extra. I skrivande stund har jag tagit helg. Det regnar och hösten kommer smygande mer och mer för varje dag. Den bästa tiden på året med andra ord. Trevlig fredag på er!
 
Plommonpaj med mascarponekräm med rosmarin
4 dl urkärnade röda plommon
1 dl socker
saft från 1/2 citron
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
1/2 dl vatten
Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp och sänk därefter värmen och låt puttra i ca 5 min. 
 
Pajtäcket 
100 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
 
Nyp samman samtliga ingredienser och lägg plommonkompotten i en pajform. Smula över pajdegen och grädda på 175 grader i ca 20-25 min. 
 
Mascarponekräm med rosmarin
2 dl mascarponekräm
1 dl vispad grädde
1 tsk finhackad färsk rosmarin
 
Blanda samman samtliga ingredienser till en slät kräm. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Lät supergott

#2 - - Sara på vardag.nu:

Låter helt underbart!

Svar: Höst när det är som bäst!
Karin Högberg

#3 - - Paulina Suonvieri:

Åh vad underbart gott!!

//hundredkitchenstories.blogg.se

Svar: Det blev en riktigt trevlig smakkombination :)
Karin Högberg

#4 - - Sara:

Så gott det ser ut och så fina bilder :)

Svar: Tack! Plommon och rosmarin är en vinnande kombination :)
Karin Högberg