mozzarellagratinerad spaghetti med svartkål och svamp

 
 
 
Det här med matrester blir liksom aldrig inaktuellt. Jag vägrar fortfarande slänga mat och den här veckans laga -mat-av-rester-utmaning resulterade i att gårdagens spaghetti gratinerades med mozzarella, svartkål och svamp. Härliga smaker som passar perfekt i lunchlådan. Nu börjar kålsäsongen på allvar för min del. Jag äter kål nästan dagligen för det är så förbaskat gott och svartkål är en av favoriterna. Jag använder den oftast i sallader men det fungerar också utmärkt tillagad som i en den här rätten. Eftersom spaghettin var kokt behövde jag inte tillsätta så mycket vätska i rätten, om du istället använder okokt pasta eller lasagneplattor bör du dubbla mängden vätska. 
 
 
Mozzarellagratinerad spaghetti med svartkål och svamp 4 personer
Kokt pasta till 4 personer
5 blad svartkåk
10 champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl krossade tomater
200 g mozzarella
salt & peppar
olivolja
 
Hacka löken och vitlöken fint, skär champinjonerna i tunna skivor och skär kålen i ca 2 cm långa bitar. RIngla olivolja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, champinjoner och kål tills löken har mjuknat. TIllsätt de krossade tomaterna, salta och peppra  och låt puttra på svag värme i ett par minuter. Lägg spaghettin i en ungsfast form och häll över grönsaksröran. Skiva mozzarellan och fördela den över grönsakerna. Grädda på 200 grader i ca 20 min eller tills mozzarellan smält. 
 
 
 
 
#1 - - Sofie Mumsfillibaba:

Håller med. Inte slänga mat. Rest från en rätt kan blir en del av en helt ny rätt! Inte mycket kål i denna familjen men får nog göra mina egna kålrätter eller tillbehör.

Svar: Ja man har så mkt mat liggande i kylen, vägrar kasta dem så ibland blir det en del obskyra rätter haha
Karin Högberg

#2 - - fia:

Det är bra med rester. :)

#3 - - Kim:

Restfest är den bästa festen!

Svar: Så är det! :D
Karin Högberg